ארה"ב צפויה לדרוש שאוקראינה תקיים בחירות לנשיאות ולפרלמנט עד סוף שנת 2025, כך אמר בראיון לרויטרס קית' קלוג, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב טראמפ לענייני המלחמה באוקראינה. "רוב המדינות הדמוקרטיות עורכות בחירות גם בזמן מלחמה", הבהיר. "אני חושב שחשוב שהם גם יעשו זאת, זה טוב לדמוקרטיה - זה מה שיפה בדמוקרטיות חזקות".

מקורות בארה"ב הבהירו כי ממשל טראמפ החדש טרם ביקש רשמית מזלנסקי לקיים בחירות, אך קלוג אמר כי ארה"ב מעוניינת בכך "במיוחד אם אוקראינה צפויה ללכת לעסקה לסיום המלחמה עם רוסיה". בקייב ובמערב מותחים ביקורת על הצעד הזה, ואומרים כי הוא יפגע באוקראינה וישחק לידיו של פוטין. על פי החוק באוקראינה, לא יתאפשרו בחירות כל עוד מוטל משטר צבאי, כמו זה שהוכרז לאחר הפלישה הרוסית בפברואר 2022.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי|צילום: רויטרס

גם כיום, שבועות לאחר תחילת עבודתו של ממשל טראמפ וחודשים לאחר ניצחונו בבחירות, עדיין אין כל אופק ברור לסיום המלחמה באוקראינה, שמתקרבת לשנתה הרביעית, ולמרות שטראמפ הבטיח לסיים אותה מוקדם במיוחד. בשלב זה לא ברור אם ההסכם שצפוי להיחתם תהיה הפסקת אש זמנית בלבד, או צעד מקיף לסיום ארוך-טווח של הלחימה.

זלנסקי אמר לאחרונה כי אוקראינה יכולה לערוך בחירות לאחר שתיגמר המלחמה, ובתנאי שיוצגו ערבויות ביטחוניות מוצקות עבורה למנוע פלישה רוסית נוספת בעתיד. הקדנציה של זלנסקי הייתה אמורה להסתיים במהלך שנת 2024, אך הוא ממשיך לכהן ללא הגבלת זמן כל עוד נמשכת המלחמה. ממשל ביידן דן עם אוקראינה בשאלת קיום הבחירות גם בשנת 2023 וגם בשנת 2024. 

טראמפ בפגישה עם זלנסקי, ספטמבר 2024 (צילום: רויטרס)
טראמפ בפגישה עם זלנסקי, ספטמבר 2024|צילום: רויטרס

באוקראינה שבו והסבירו בשנתיים האחרונות לממשל ביידן כי קיום בחירות כעת באוקראינה יפלג את המדינה וההנהגה דווקא בשעתה הקשה ביותר, וגם יפתח פתח למבצעי השפעה והתערבות זרה מצידה של רוסיה, שתנסה לקדם מועמד אופוזיציה פרו-רוסי מטעמה. גורמים במערב הסבירו כי האינטרס המובהק של רוסיה היא שאוקראינה אכן תקיים בחירות, מוקדם ככל האפשר - במטרה עיקרית לסלק מהדרך את זלנסקי, שנחשב לאחד המתנגדים החריפים ביותר לפוטין ומשטרו, ומציג תנאים ועמדות קשוחים למשא ומתן לסיום המלחמה.

זה יהיה "מסוכן מאוד" אם טראמפ ופוטין ידונו בדרכים לסיום המלחמה באוקראינה - בלי אוקראינה, אמר בסוף השבוע זלנסקי בראיון לסוכנות הידיעות AP. טראמפ אמר בסוף השבוע כי הוא צפוי לארגן בקרוב פגישה עם פוטין. לפני ימים אחדים הבהירו בקרמלין כי גם כעת, טרם התקבל איתות מארה"ב על פגישה אפשרית בין פוטין וטראמפ.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין|צילום: רויטרס

פוטין חזר ואמר בפומבי כי אינו רואה בזלנסקי כמנהיג החוקי והלגיטימי של אוקראינה, בשל העובדה כי פקע תוקף הכהונה שלו ובאוקראינה לא קיימו בחירות חדשות, ולמעשה מבחינתו הוא מנהיג לא לגיטימי. באוקראינה מזהירים כי הרטוריקה הזו של פוטין נועדה לערער מבעוד מועד על כל הסכם שייחתם, ולאפשר לו מרחב תמרון להפר הסכמים בעתיד באמצעות התירוץ הזה, אם יבחר בכך. "הוא טומן לנו פח", אמר מקור לרויטרס, "הוא טוען עכשיו שאוקראינה לא עורכת בחירות, ולאחר מכן הוא יוכל להתעלם מההסכמים".