נשיא איראן מסעוד פזשכיאן נחת הבוקר (שישי) במוסקווה וצפוי לחתום עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי מקיף למשך 20 השנים הקרובות. ההסכם גורם ללא מעט דאגה בישראל, על רקע העובדה שחלק מרכזי מההסכם יעסוק בשיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות, שהעמיק מאוד בשנים האחרונות, וגם בתחום תוכנית הגרעין של איראן.

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר השבוע כי ההסכם בין המדינות צפוי להיחתם לפרק זמן של לא פחות מ-20 שנה. ההסכם צפוי לכלול סוגיות רבות - החל מתחבורה, אנרגיה, גבולות, תשתיות וגם צבא וביטחון. על פי רבות מההערכות, רוסיה צפויה לקדם תמיכה וסיוע לתוכנית הגרעין של איראן במסגרת ההסכם. נשיא איראן פזשכיאן התקבל בכבוד רב בנמל התעופה במוסקווה, וזכה לשטיח אדום, תזמורת ורקדנים. 

 

 

אתמול דווח בכלי התקשורת ברוסיה כי לצד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה המקיף - פוטין ופזשכיאן ידונו גם בנעשה בסוריה, הפלסטינים, בקווקז ובתוכנית הגרעין של איראן. חתימת ההסכם היום מגיעה לאחר יותר משנה של שיחות בנושא, וליטושים וניסוחים מדוקדקים של ההסכם. הוא מגיע בשעה ששתי המדינות מנודות באופן יחסי על ידי מרבית מדינות המערב, ורגע לפני שטראמפ נכנס לבית הלבן.

בשבועות האחרונים שבה תוכנית הגרעין של איראן למרכז השיח התקשורתי, על רקע חזרתו של טראמפ לבית הלבן והאפשרות כי יתמוך בתקיפה ישראלית או אמריקנית נגדם. באיראן מאותתים כל העת על כוונתם לקדם הסכם גרעין חדש עם ממשל טראמפ, וכבר קיימו שתי שיחות רשמיות על תוכנית הגרעין עם נציגי מדינות אירופה. איראן כיום מחזיקה בכל הידע הדרוש להמשיך ולפתח את תוכנית הגרעין שלה, אך על רקע החשש כי תבחר בתקופה הקרובה לפרוץ לגרעין - לא מן הנמנע שלרוסיה יש יכולת לתרום לה בתחום פיתוח הנשק ומתקן הנפץ הדרוש לפיתוח פצצה.

פוטין ומסעוד פזשכיאן בפסגת בריקס (צילום: reuters)
פוטין ומסעוד פזשכיאן בפסגת בריקס|צילום: reuters

הסוגיה הסורית היא אחד הגורמים שמעסיקים בימים האחרונים יותר מכל את ההנהגה ברוסיה ובאיראן. שתי המדינות הלכה למעשה "נזרקו" מסוריה בעקבות המהפכה שהביאה להדחתו של הרודן הסורי אסד. איראן נאלצה להסיג את כל כוחותיה מהמדינה, ואילו רוסיה פינתה את מרבית כוחה הצבאי מהמדינה אך עדיין מחזיקה בשני הבסיסים המרכזיים בטרטוס וחמיימים.

שתי המדינות גם נערכות להרחבת הסנקציות של ארה"ב נגדן כבר בתקופה הקרובה. אתמול דווח בבלומברג כי קיים קונצנזוס בקרב יועציו של טראמפ להחזיר את מדיניות ה"מקסימום לחץ" על איראן ולהטיל עליה שורה נרחבת של סנקציות כבר לאחר ההשבעה. במקביל, ממשל טראמפ מתכנן גם את צעדיו בתחום הסנקציות מול רוסיה: אם יתקבל הרושם שהסכם לסיום המלחמה באוקראינה אפשרי - תיבחן הסרה של חלק מהסנקציות כ"מחווה של רצון טוב", אבל אם זה לא יהיה המצב תיבחן אפשרות להרחבת הסנקציות כמנוף לחץ על מוסקווה. סקוט בסנט, שר האוצר הנכנס של טראמפ, אמר אתמול בשימוע שלו בקונגרס כי הוא תומך בהרחבת הסנקציות על רוסיה "כדי להביא אותה לשולחן המשא ומתן עם אוקראינה".