ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני חשפה אתמול (שלישי) שנפתחה נגדה חקירה על ידי התובע הכללי ברומא. לפי החשד, היא סייעה לאוסמה אל-מסרי נג'ים הלובי, החשוד בפשעים נגד האנושות, לחמוק מהמדינה בשבוע שעבר למרות שהוצא נגדו צו מעצר של בית הדין הפלילי הבין-לאומי (ICC). "לא אהיה נתונה לסחטנות", הגיבה מלוני על החשדות נגדה.
בשנה האחרונה בית הדין הפלילי בהאג מוזכר בעיקר בהקשר הישראלי בשל צווי המעצר שהוציא נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. עם זאת, במוקד הפרשייה הזאת נמצאת דווקא המדינה שבשטחה נחתמה "חוקת רומא", במהלך שהקים את בית הדין בשנת 1998.
![בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (צילום: רויטרס, חדשות)](https://img.mako.co.il/2019/05/21/990571_I.jpg)
ראש ממשלת איטליה מלוני שיתפה בהודעה ברשתות החברתיות שהיא, יחד עם שר הפנים ושר המשפטים, נמצאים תחת חקירה של התובע הראשי ברומא. הם נחשדים במתן סיוע לעבריין מבוקש ושימוש לרעה בכספי ציבור. "לא אהיה נתונה לסחטנות, ולא אפחד. זו הסיבה לכך שאני לא אוהבת את מי שמונע מאיטליה להשתנות ולהפוך לטובה יותר", אמרה מלוני בסרטון שפרסמה בפייסבוק שלה.
קצין המשטרה הלובי אל-מסרי, שעומד במרכז הפרשה, חשוד במעורבות בפשעים חמורים שכוללים רצח, אונס והתעללות. הוא הגיע לעיר טורינו שבצפון המדינה ושם נעצר לאחר הוצאת צו המעצר. כמה ימים לאחר מכן הוא שוחרר מהמעצר והוחזר ללוב באמצעות מטוס איטלקי רשמי של המדינה. מלוני מחתה בהודעתה על כך שהוא עבר ב-3 מדינות אירופיות במהלך 12 הימים שלפני הגעתו לאיטליה, ורק כשהגיע למדינה הוצא נגדו צו המעצר.
![ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני (צילום: רויטרס)](https://img.mako.co.il/2023/09/04/GIORGIAMELONI_re_autoOrient_i.jpg)
שר הפנים האיטלקי הסביר בשבוע שעבר לפרלמנט שמה שעומד מאחורי חזרתו של אל-מסרי אלו סיבות של "ביטחון לאומי". ממשלתה של מלוני תלויה בכוחות הביטחון הלובים כדי למנוע הגירה המונית מלוב לאיטליה. על רקע זה, ייתכן, ניתן להבין את הצורך המדיני בשחרורו של אל-מסרי.
על פי החוק באיטליה, מלוני יכולה להמשיך לכהן כראש ממשלה תוך כדי התנהלות החקירה. תומכיה של מלוני טוענים שמדובר בחקירה פוליטית, ושהיא מתקיימת בשל הרצון שלה לקדם רפורמה במערכת המשפט. "אנחנו רואים עוד דוגמה למשפט פוליטי שנועד לתקוף את ממשלתה של מלוני", אמר חבר מפלגתה לוצ'ו מאלן.
מלוני ציינה שהחקירה מנוהלת בידי אותו תובע שחקר את סגנה מתאו סלביני, שהואשם ב"חטיפת מהגרים". בשנת 2019, בעודו מכהן כשר הפנים, סלביני מנע מספינה עם 147 מהגרים לעגון בחופי המדינה - והשאיר את המהגרים ימים רבים בלב ים. התיק נסגר בחודש שעבר לאחר שזוכה.