המשבר הדמוגרפי בסין, המהווה את האיום הגדול ביותר ליציבותה של המעצמה השנייה הגדולה ביותר בעולם, ממשיך להעמיק ולהגיע לשיאים חדשים. הבוקר (שני) נחשף נתון נוסף שהגיע לשפל היסטורי, באופן שמאיים על עתיד המדינה.

המשבר הדמוגרפי בסין - סיקור N12

במהלך השנה החולפת צנח מספר הזוגות הנישאים בסין בשיעור של כ-20%, חמישית לעומת השנה הקודמת. מדובר בשפל חסר תקדים, אפילו ביחס לשנים הקשות של נגיף הקורונה, שגם אז נרשמה צניחה חמורה.

לאורך השנה האחרונה נרשמו בסין 6.1 מיליון זוגות נשואים חדשים, לעומת 7.8 מיליון זוגות חדשים בשנה הקודמת. המהלך מגיע דווקא בשיאו של קמפיין מטעם הממשלה והרשויות בסין לעידוד אזרחים רבים להתחתן ולהביא ילדים, בניסיון להתמודד עם הירידה הגדולה בגודל האוכלוסייה.

ילדים בסין (צילום: רויטרס)
ילדים בסין|צילום: רויטרס

"זה חסר תקדים! אפילו בשנת 2020, במהלך תקופת הקורונה, חלה צניחה של 12.2% בלבד במספר הזוגות החדשים", אמר לרויטרס יי פושיאן, חוקר דמוגרפיה מאוניברסיטת וויסקונסין-מדיסון בארה"ב. הוא הדגיש כי מספר הזוגות הנישאים בשנה החולפת היה פחות מ-50% ביחס לנתון של 13.47 מיליון זוגות חדשים בשנת 2013. "אם המגמה הזו תימשך, השאיפות הפוליטיות והכלכליות של ממשלת סין יתרסקו על ידי עקב האכילס הדמוגרפי שלה", הוסיף.

אוכלוסיית סין הולכת ומצטמקת בקצב מדאיג, ובמהלך השנה האחרונה איבדה סין את הבכורה כמדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה ביותר בעולם להודו. בשנת 2024 הצטמקה אוכלוסיית סין ב-1.39 מיליון בני אדם - והיא עומדת כעת על 1.408 מיליארד בני אדם. בשנת 2023 הצטמקה אוכלוסיית סין בכ-2 מיליון בני אדם, ובשנת 2022 הצטמקה אוכלוסיית סין בכ-850 אלף בני אדם.

ילדים בסין (צילום: רויטרס)
ילדים בסין|צילום: רויטרס

כבר שלוש שנים ברציפות שמספר מקרי המוות בסין גדול יותר ממספר הלידות - מה שמביא לירידה בגודל האוכלוסייה. בשנת 2022 אמרה "האגודה לתכנון המשפחה" בהונג קונג כי מספר הזוגות בסין ללא ילדים או ללא תוכניות להביא ילדים לעולם בעתיד "הגיע לרמות מדאיגות". במחקר שפורסם באותה שנה התברר כי שיעור הזוגות הסיניים ללא ילדים וללא כוונה להביא ילדים לעולם הכפיל את עצמו לעומת שנת 2017 - ואם אז הוא עמד על 20.6%, ב-2022 הוא הגיע ל-43.2%. לצד כל זאת, ההערכה המרכזית היא שהמגמה רק תלך ותגדל.

המשבר מעמיק – למרות ביטול "מדיניות הילד האחד"

נתוני הצטמקות האוכלוסייה של סין אינם הפתעה גדולה. המדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם חווה משבר דמוגרפי ארוך, למרות שבשנת 2015 בוטלה באופן סופי "מדיניות הילד האחד".

לאורך עשרות שנים התיר החוק בסין לזוגות להביא לעולם ילד אחד בלבד – דווקא בשל החשש מגידול האוכלוסייה ומצב של פיצוץ אוכלוסין. כתוצאה מכך, זוגות רבים העדיפו להוליד בנים, ובשל כך הרגו תינוקות נקבות – כדי שיוכלו להוליד תינוק נוסף, בתקווה שהיה זכר.

אזרחים מבוגרים בסין (צילום: רויטרס)
אזרחים מבוגרים בסין|צילום: רויטרס

אף שמדובר בתופעה שהייתה נהוגה לפני שנים רבות, המצב שנוצר כיום הוא שיש הרבה יותר גברים מנשים באוכלוסייה הסינית, באופן פחות שוויוני ממה שמקובל באוכלוסייה הכללית בעולם. מעבר לעובדה שתופעה זו מונעת מאזרחים רבים להביא ילדים ולהתרבות, היא גם מייצרת תופעה שלילית של גברים רווקים – שעל פי רוב נתונים לבעיות של אבטלה, פשיעה, אלכוהוליזם ועוד.

אחד ההסברים לעובדה שזוגות נשואים רבים לא מעוניינים להוליד ילדים, לצד העובדה שגיל הנישואים וההורות עולה, נובעת בין היתר מההישגיות בשוק העבודה הסיני. בנוסף, גם הצפיפות הגדולה בערים המרכזיות בסין משפיעה לא אחת על זוגות בהחלטתם אם להביא ילדים נוספים לעולם, למשל בשל החשש מהיעדר שירותים טובים ומתאימים.

אזרחים מבוגרים בסין בתקופת הקורונה (צילום: Sakchai Lalit | AP)
אזרחים מבוגרים בסין בתקופת הקורונה|צילום: Sakchai Lalit | AP

השפעה ארוכת-טווח נוספת של מדיניות הילד האחד בסין היא הזדקנות האוכלוסייה. אוכלוסייתה של סין מזדקנת בהיקף נרחב יותר לעומת מרבית המדינות בעולם בהיסטוריה המודרנית, ועל פי ההערכות, בשנת 2050 תהווה האוכלוסייה המבוגרת כ-39% מאוכלוסייתה של סין. סוגיה זו בלבד מביאה להשלכות דרמטיות על סין מבחינה פוליטית, חברתית וכלכלית.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג|צילום: רויטרס

בסוף שנת 2024 פורסם כי הממשלה והרשויות בסין פתחו בקמפיין הסברה לאזרחים בניסיון לעודד אותם להתחתן ולהביא ילדים. על פי דיווח בפייננשל טיימס, רשויות מקומיות התקשרו לנשים ושאלו אותן על כוונתן ללדת ילד אחד או יותר, ואף הציעו תמריצים כלכליים בנושא. במקביל, באוניברסיטאות נחשבות ויוקרתיות בסין החלו ללמד שיעורים על אהבה ורומנטיקה, בניסיון לגרום לצעירים רבים יותר להיכנס לזוגיות בגיל צעיר יחסית, להתחתן ולהביא ילדים.