בסביבתו של נשיא ארה"ב הנכנס דונלד טראמפ כבר מודים באופן כמעט רשמי כי הבטחת הבחירות לסיום המלחמה באוקראינה בתוך זמן קצר - קרסה כמעט לחלוטין. טראמפ טרם נכנס לבית הלבן, אולם כבר כעת ברור כי ההבטחה שלו "לסיים את המלחמה ביום הראשון" אינה סבירה, וגם כל תרחיש שמתקרב לכך. ההערכה כעת בסביבתו של טראמפ היא כי יידרשו לכל הפחות כמה חודשים להביא לסיום המלחמה הקשה, שבעוד חודש תציין את השנה השלישית שלה.

מקורבים לטראמפ אמרו אתמול (רביעי) לסוכנות הידיעות רויטרס כי צפויים עוד לפחות כמה חודשים לפני שניתן יהיה לפתור את הקונפליקט בין קייב למוסקווה. הם הבהירו כי מסגרת הזמנים שנקבעה לסיום המלחמה בצוותו של הנשיא הנכנס כבר התעדכנה, ואינה עומדת עוד על פרק הזמן שנקבע בתחילה.

זלנסקי נפגש בפריז עם טראמפ ומקרון (צילום: רויטרס)
זלנסקי נפגש בפריז עם טראמפ ומקרון|צילום: רויטרס

גם תחזיתו האחרונה של הגנרל האמריקני קית' קלוג, שליחו המיוחד של טראמפ למלחמה בין רוסיה ואוקראינה, שנמסרה רק לפני שבועות אחדים, נשמעת כבר פחות ופחות סבירה. בראיון שהעניק קלוג לרשת פוקס אמר כי הציב יעד של 100 ימים מתחילת כהונת ממשל טראמפ כדי לסיים את המלחמה. "גם יעדו של קלוג הוא הרבה יותר מדי אופטימי", אמר ג'ון הרבסט, לשעבר שגריר ארה"ב באוקראינה, וכיום חוקר במרכז החשיבה Atlantic Council.

הדיווח הזה מפי מקורביו של טראמפ ברויטרס מתחבר לשורת דיווחים נוספים בתקופה האחרונה, בהם דיווח בפייננשל טיימס, לפיו בסביבתו של טראמפ טרם גיבשו מדיניות לסיום הלחימה, וצפויים לפי שעה להמשיך ולתמוך בקייב צבאית וביטחונית. השבוע פורסם ברשת בלומברג כי במדינות אירופה הולכת וגדלה האופטימיות כי טראמפ לא ידחוף את אוקראינה להגיע להסכם "מוקדם" עם רוסיה מעמדת חולשה.

טראמפ בפגישה עם זלנסקי, ספטמבר 2024 (צילום: רויטרס)
טראמפ בפגישה עם זלנסקי, ספטמבר 2024|צילום: רויטרס
קית' קלוג, השליח המיוחד של טראמפ לאוקראינה (צילום: רויטרס)
קית' קלוג, השליח המיוחד של טראמפ לאוקראינה|צילום: רויטרס

בסביבתו של טראמפ קיבלו את הרושם כי דחיפת אוקראינה להסכם מהיר ולא מוסכם עם רוסיה עלול לייצר אפקט דומה לנסיגה המבוהלת והזכורה לשמצה של ארה"ב מאפגניסטן ונפילתה המהירה לידי הטליבאן - תרחיש שמסמל מבחינת ממשל טראמפ מצב בלתי רצוי למדי. סוגיה נוספת שמדאיגה את סביבתו של טראמפ היא כי "הפקרת" אוקראינה תעודד את סין למהלכים צבאיים מרחיקי לכת, בדגש על טייוואן.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין|צילום: רויטרס

בתוך כך, אתמול דווח בבלומברג כי נשיא רוסיה פוטין צפוי לדרוש מטראמפ, כתנאי ראשוני מבחינתו לכל שיחות משא ומתן עם אוקראינה, כי בשלב הראשון קייב תתחייב שלעולם לא תצטרף לנאט"ו. עוד צפוי לדרוש פוטין כי אוקראינה תנתק את רוב יחסיה הצבאיים עם מדינות נאט"ו וברית נאט"ו, ולמעשה תהפוך להיות מדינה "נייטרלית" מבחינה ביטחונית. עוד דורשים במוסקווה כי ייקבעו הגבלות מהותיות על גודל צבא אוקראינה - כך שיישאר קטן ולא יאיים על רוסיה, או לחילופין שלא יוכל למנוע פלישה רוסית נוספת בעתיד.