הטלת המכסים החדשה מסמנת את אחד המהלכים הכלכליים הנועזים והשנויים במחלוקת ביותר של טראמפ מאז שובו לבית הלבן. ההחלטה, שמגיעה בזמן שהנשיא מנסה לממש את הבטחת הבחירות שלו לריסון האינפלציה, מעוררת חששות כבדים בשווקים הפיננסיים ומאיימת לשבש את שרשראות האספקה העולמיות. מדד S&P 500 כבר הגיב בירידות חדות עם פרסום ההודעה, כשמשקיעים מודאגים מהסלמה אפשרית למלחמת סחר גלובלית. כל הפרטים.
אילו מכסים ייכנסו לתוקף?
- מכס חסר תקדים של 25% על כל היבוא מקנדה ומקסיקו, שישפיע במיוחד על זרימת הנפט לארה"ב - 4.6 מיליון חביות יומיות מקנדה ומעל חצי מיליון חביות ממקסיקו.
- מכס של 10% על מוצרים מסין, כשטראמפ מבטיח הרחבה משמעותית של המכסים ב-17 בפברואר שתכלול שבבים אלקטרוניים ומוצרי אנרגיה.
- הנשיא בוחן הקלות ביבוא נפט עם הפחתת המכס ל-10%, אך ההחלטה הסופית תתקבל רק עם חתימת הצו הנשיאותי.
- צפויה השפעה מיידית על ענפי הרכב, החקלאות והבנייה האמריקנים, שתלויים ביבוא מהמדינות המושפעות.
![טראמפ בגבול מקסיקו (צילום: reuters)](https://img.mako.co.il/2025/01/23/mex23011_re_autoOrient_i.jpg)
מה הסיבה שטראמפ עושה את זה?
- בניית לחץ כלכלי חסר תקדים על שותפות הסחר, לטענתו כדי להגביר את שיתוף הפעולה במאבק בהגירה הבלתי חוקית, במיוחד מול מקסיקו.
- טראמפ טוען שהמכסים יביאו לצמצום הברחות חומרי הגלם לפנטניל, למרות שטרודו מדגיש כי "פחות מ-1% מהפנטניל והמעבר הבלתי חוקיות מגיעות מקנדה".
- חיזוק התעשייה המקומית האמריקנית באמצעות הגנה מכסית נרחבת, בהמשך למדיניות "אמריקה תחילה" של טראמפ .
![טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)](https://img.mako.co.il/2025/01/31/TRUMPXI_re_autoOrient_i.jpg)
איך הגיבו המדינות?
- ראש ממשלת קנדה טרודו מבטיח תגובה "מכוונת, נחושה אך סבירה ומיידית", ומזהיר: "זה יהיה אסון לכלכלה האמריקנית, ויסכן משרות אמריקניות".
- נשיאת מקסיקו שיינבאום מצהירה על קיומן של "תוכניות חלופיות" ומדגישה: "נגן על כבוד עמנו וריבונותנו בדיאלוג בין שווים, ללא כניעה".
- דובר השגרירות הסינית בוושינגטון קורא להימנע מהסלמה: "אין מנצח במלחמת סחר או מלחמת מכסים. למרות ההבדלים, לשתי המדינות שלנו יש אינטרסים משותפים רבים ומרחב לשיתוף פעולה".