ממשל טראמפ סטה מהמדיניות הדיפלומטית המנחה של ארצות הברית וניהל משא ומתן ישיר עם חמאס לגבי שחרור חטופים, כך אישרה אמש (רביעי) דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט. מדובר בצעד חריג של הממשל, שמפר את המדיניות הקבועה של ארה"ב שלא לנהל משא ומתן עם ארגוני טרור, ומשוחח ישירות עם חמאס בפעם הראשונה.
השיחות נוהלו על ידי שליחו של טראמפ לענייני חטופים אדם בוהלר והתקיימו בדוחא, בירת קטאר, בשבועות האחרונים. בבית הלבן הסבירו את הצעד בכך שהוא עשוי לקדם את האינטרסים האמריקניים, כפי שהנשיא התחייב לעשות: "לשליח יש את הסמכות לדבר עם כולם. שיח עם אנשים מרחבי העולם כדי לקדם את האינטרסים האמריקניים זה מה שהנשיא מאמין שנכון".
לפי דיווח ברויטרס, השיחות התמקדו במאמצים לשחרר את עידן אלכסנדר, החטוף היחיד בעל אזרחות אמריקנית ממנו התקבל אות חיים, לצד גופותיהם של 4 חטופים נוספים בעלי אזרחות אמריקנית שנרצחו. מקור אחד ששוחח עם סוכנות הידיעות אמר כי השיחות דנו גם בעסקת חטופים רחבה יותר, שתכלול את שחרור כל החטופים. עד היום, ארה"ב ניהלה את המשא ומתן דרך ישראל ושתי המתווכות, קטאר ומצרים, וללא מגע ישיר עם חמאס.

למרות שהמדיניות הקבועה של ארה"ב בעשורים האחרונים היא לא לנהל משא ומתן ישירות עם ארגוני טרור, לא מדובר בצעד חסר תקדים. תחת הממשל של אובמה והממשל הראשון של טראמפ, וושינגטון ניהלה שיחות ישירות עם הטליבאן, ארגון הטרור ששולט באפגניסטן, ניהל מלחמה עקובה מדם נגד ארה"ב וסייע למחבלים שלקחו חלק בפיגוע מגדלי התאומים. טראמפ אף שוחח בטלפון ישירות עם מנהיג הטליבאן, ואמר לאחר מכן שיש להם מערכת יחסים "טובה".
ביוני דווח ברשת NBC שממשל ביידן שקל לנהל משא ומתן עם חמאס בנפרד מישראל במטרה לשחרר את החטופים האמריקנים, אם המשא ומתן בין ישראל לחמאס ייכשל. עם זאת, לפי הדיווח, המשא ומתן שממשל ביידן שקל לקיים מיועד היה להיות מתווך דרך קטאר, ולא ישירות עם חמאס.
בהצהרה רשמית, ישראל אמרה שהיא "הבהירה לארה"ב את עמדתה לגבי שיחות ישירות עם חמאס". אופיר אקוניס, הקונסול הישראלי בניו יורק, התייחס בחיוב ליוזמה האמריקנית, ואמר בריאיון לרשת פוקס ש"אם הבית הלבן רוצה לדבר ישירות עם חמאס כדי להפעיל עליהם לחץ לשחרר יותר חטופים - אנחנו נשמח לראות יותר חטופים משוחררים".

עוד דווח בארה"ב שסטיב וויטקוף, שליחו של טראמפ למזרח התיכון, מתכנן להגיע לאזור בימים הקרובים במטרה להאריך את העסקה ולהביא לשחרורם של חטופים נוספים. אתמול נפגש הנשיא טראמפ עם משלחת של שורדי שבי בחדר הסגלגל. שורדי השבי סיפרו לו על הסבל במנהרות חמאס, הודו לו על מאמציו לשחרורם – וביקשו שיפעל לשחרר את יתר החטופים.
לאחר הפגישה, טראמפ פרסם פוסט חריף ברשתות החברתיות: "חמאס יכול לבחור - לשחרר את כל החטופים מיד, או שנגמר הסיפור עבורכם. אתם חולים ומעוותים. אני שולח לישראל את כל מה שהיא צריכה כדי לסיים את העבודה, אף חבר בחמאס לא יהיה בטוח אם לא תעשו את מה שאני אומר. זו האזהרה האחרונה".