נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע אמש (שני) על השעיית המכסים בגובה 25% שתכנן להטיל על קנדה ומקסיקו, זאת למשך 30 יום. ההחלטה התקבלה בעקבות מגעים אינטנסיביים שהתנהלו בימים האחרונים בין שלוש הבירות, במהלכם התחייבו קנדה ומקסיקו ליישם שורת צעדים חסרי תקדים לחיזוק הביטחון בגבולותיהן עם ארה"ב. עם זאת, המכסים על סין נכנסו הבוקר לתוקף, כשטראמפ מאיים להחמיר אותם אם בייג'ינג לא תיענה לדרישותיו.
בלב ההסכמות עומדות התחייבויות נרחבות של שתי השכנות: קנדה תציב טכנולוגיות חדישות וכוח אדם לאורך הגבול האמריקני בשווי 1.3 מיליארד דולר, ותשיק מבצעים משותפים למאבק בפשע מאורגן, הברחות סמים והלבנת הון בשילוב כעשרת אלפים חיילים.
גם נשיאת מקסיקו מצידה הודיעה שתשלח עשרת אלפים אנשי משמר לאומי לגבולה הצפוני כדי למנוע הגירה בלתי חוקית והברחות סמים. ארצות הברית התחייבה בתמורה לפעול למניעת הברחות נשק רב עוצמה למקסיקו.
"כנשיא, אחריותי היא להבטיח את ביטחונם של כל האמריקנים, ואני עושה בדיוק את זה. אני מרוצה מאוד מהתוצאה הראשונית הזו", צייץ טראמפ ברשתות החברתיות.
הסכמים אלו מרחיקים לעת עתה את האיום של מלחמת סחר, שלפי הערכות כלכלנים הייתה פוגעת בכלכלות כל הצדדים ומייקרת מוצרים לצרכנים. בתום שיחות עם מנהיגי שתי המדינות, הצהיר טראמפ כי בכוונתו לקדם משא ומתן על הסכמים כלכליים במהלך החודש הקרוב עם שתי שותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב.
מנגד, לא נמצא פתרון דומה עם סין, ומכסים בשיעור של 10% הוטלו כל הסחורות המיובאות ממנה. טראמפ הבהיר כי הוא צפוי לשוחח עם נשיא סין בימים הקרובים, כחלק מהמאמץ לנסות ולהגיע לפתרון כולל.
טראמפ שיגר אזהרה חריפה לבייג'ינג: "אני מקווה שסין תפסיק לשלוח אלינו פנטניל, ואם לא - המכסים יעלו משמעותית". סין מצידה טוענת שהפנטניל הוא בעיה אמריקנית, והודיעה כי בכוונתה לערער על המכסים בארגון הסחר העולמי ולנקוט צעדי נגד, אך הותירה פתח למשא ומתן.
דקות לאחר כניסת המכסים על סין לתוקף, הודיע משרד המסחר בבייג'ינג על שורת צעדי תגובה נגד ארה"ב. החל מהשבוע הבא סין תטיל מכס בשיעור של 15% על פחם וגז נוזלי טבעי מארה"ב ומכס בשיעור 10% על נפט, ציוד חקלאי ומכשור נוסף מארה"ב. טראמפ הבהיר אתמול: "המכסים על סין הם רק מכת הפתיחה".