איראן מתקשה להתאושש ולהירגע מהרצח הכפול ביום שבת של שני שופטי בית המשפט העליון בטהראן. גם כיום (שני), יומיים לאחר הרצח הדרמטי, ניכר כי אין למשטרה קצה חוט והבנה של ממש מה בדיוק היו נסיבות האירוע, למעט העובדה ששני שופטים בכירים נרצחו ביריות במרכז הבירה, והרוצח שם קץ לחייו במקום.

שני השופטים, עלי רזיני (71) ומוחמד מוקיסה (68), כיהנו בתפקיד 10 ו-5 שנים, בהתאמה. הם נרצחו ביריות בשעות הצוהריים המוקדמות ביום שבת בחזית בניין בית המשפט העליון בטהראן. אחד המאבטחים שהיו עימם נפצע, וזמן קצר לאחר מכן היורה שם קץ לחייו, כך דיווחו הרשויות הרשמיות במדינה. למרות זאת, לא דווח על פרטים נוספים שעלו בחקירה.

למרות שהמניע לרצח הדרמטי אינו ברור, ההערכה המרכזית היא שמדובר במעשה נקם של אדם שייתכן שהוא או מישהו מקרוביו נפגע מהחלטותיהם השיפוטיות של שני השופטים הבכירים. שניהם מילאו תפקיד מרכזי בשורת ההחלטות השיפוטיות וההוראה על הוצאות המוניות להורג של מתנגדי משטר באיראן בשנת 1988. כזכור, אחד הגורמים הבכירים במהלך הזה באותם ימים היה נשיא איראן לשעבר, אברהים ראיסי, שנהרג במאי בהתרסקות מסוק, וכיהן אז כבכיר בתביעה בטהראן.

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי העניק לשני השופטים כבוד מיוחד, ואתמול ספד להם בטקס הלוויה הממלכתי שנערך עבורם בבירה. עצם העובדה שח'אמנאי בחר לחלוק להם דברי פרידה מעיד על חשיבותם וחשיבות התפקיד שבו נשאו. ככלל, הרשות השופטת באיראן נחשבת לאחת הזרועות המבצעות המרכזיות של המשטר.

 

 

כלי תקשורת באיראן פרסמו תיעוד של ח'אמנאי במהלך טקס הלוויה אתמול, בעודו סופד מעל שני ארונותיהם. לא מעט אנשים ברשתות החברתיות ציינו כי ח'אמנאי נראה גדול ומנופח יותר מהרגיל - והעלו את ההערכה כי הוא לובש אפוד מגן חסין ירי.

ח'אמנאי, באופן טבעי, נחשב אולי לדמות המאוימת ביותר באיראן, ונהנה מאבטחה כבדה כל העת, ומסידורי אבטחה מחמירים. כך לדוגמה, דווח בחודש אוקטובר, על רקע החשש של איראן מתקיפה ישראלית, כי ח'אמנאי הועבר למקום מסתור חשאי, מחשש לפגיעה בו. פגיעה ביטחונית במנהיג העליון של איראן על ידי אויבים מבחוץ אינה האיום המרכזי עליו, וגם פגיעה בו על ידי אזרח מבית נחשבת לתרחיש אימים מרכזי באיראן.