שגריר גרמניה בארה"ב מתח ביקורת חריפה וכתב דברי אזהרה חמורים על חזרתו של טראמפ לבית הלבן, כך דווח אתמול (ראשון) ברויטרס. הדברים נכתבו במסמך פנימי וסודי, שככל הנראה לא נועדו להיחשף לציבור, אך דלפו ופורסמו - יממה לפני השבעתו של הנשיא ה-45, שיהפוך להיות הנשיא ה-47 של ארה"ב.
השגריר, אנדראס מיכאליס, דיפלומט ותיק שכיהן בשורת תפקידי מפתח בשירות החוץ של גרמניה לאורך השנים האחרונות, כתב כי הממשל החדש של טראמפ "ישדוד את עצמאותם של מערכת אכיפת החוק והתקשורת בארה"ב ויקיים שלטון משותף עם מנהלי חברות הטק הגדולות". עוד הוא כתב כי הממשל החדש צפוי להביא ל"שיבוש מקסימלי" ו"הגדרה מחודשת" של הסדר החוקתי - עם "ריכוז מקסימלי של כוח אצל הנשיא על חשבון הקונגרס והמדינות הפדרליות".
"עקרונות דמוקרטיים בסיסיים ומערך האיזונים והבלמים ייפגעו בצורה קשה", המשיך השגריר הבכיר. "מערכת החקיקה, אכיפת החוק והתקשורת - יישדדו מעצמאותן וייעשה בהן שימוש לרעה כזרוע פוליטית". לפי שעה לא נמסרה כל התייחסות מסביבתו של טראמפ לדברים.
משרד החוץ של גרמניה הבהיר כי "ארה"ב בחרה את טראמפ בבחירות דמוקרטיות", וכי ברלין "תעבוד צמוד עם הממשל החדש בארה"ב בהתאם לאינטרסים של גרמניה ואירופה". עד היום נמנעו אנשי ממשלתו של הקנצלר היוצא אולף שולץ מלמתוח ביקורת ישירה וחדה על טראמפ, דווקא בשעה שבעל בריתו הקרוב, המיליארדר אילון מאסק, מתערב באופן גס במערכת הבחירות בגרמניה ותומך במפלגת הימין הקיצוני AfD ומנסה להשפיע על דעתם של המוני בוחרים גרמנים.
ככלל, שגרירים גרמנים אינם מחויבים להתחלף במקביל לחילופי ממשל בוושינגטון או לחילופי ממשלות בברלין. ב-23 בפברואר ייערכו בגרמניה בחירות, לאחר נפילת ממשלתו של שולץ, ומי שצפוי להפוך לקנצלר הבא הוא מנהיג המפלגה השמרנית CDU פרידריך מרץ. בסוף השבוע אמר מרץ כי הוא צופה שכהונתו השנייה של טראמפ תביא "הרבה יותר בהירות" לאירופה, ואמר כי הוא "צפוי" יותר ביחס למה שהיה בכהונה הקודמת שלו.
המסמך של השגריר הגרמני בארה"ב מתייחס למערכת המשפט בארה"ב, ובייחוד לבית המשפט העליון, כאמצעים מרכזיים לקידום האג'נדה שלו. למרות ההחלטה האחרונה של בית המשפט העליון בוושינגטון להרחיב את סמכויות הנשיא, נכתב כי "אפילו המבקרים הגדולים מעריכים שבית המשפט ימנע מהגרוע מכול לקרות".
מיכאליס הוסיף כי השליטה של משרד המשפטים של טראמפ ב-FBI היא מכרעת ביכולת השגתו של טראמפ את המטרות הפוליטיות שלו, כולל גירושים המוניים פעולות תגמול נגד אויבים והתחמקות מעונש משפטי, כך לדבריו. הוא הוסיף כי לטראמפ יש מרחב אפשרויות גדול לקדם את סדר היום שלו מול המדינות, ואמר כי "אפילו פריסה צבאית בתוך המדינה למטרות שיטור אפשריות במקרים של התקוממות ופלישה".
דבריו של מיכאליס משקפים במידה רבה דאגה של רבים ממתנגדיו של טראמפ, שזוכה באופן היסטורי כמעט לשליטה אדירה בזרועות הממשל בארה"ב. טראמפ, ששולט בקדנציה השנייה והאחרונה שלו, שולט הלכה למעשה במפלגה הרפובליקנית - ששולטת בשני בתי הקונגרס. במקביל, גם בית המשפט העליון נתון לשליטה של חמישה שופטים שמרנים, מתוכם שלושה שמינה טראמפ עצמו בכהונתו הקודמת. לצד זאת, בשבועות האחרונים ניתן לראות "התקפלות" של כלל מנהלי חברות הטק הגדולות ביותר בארה"ב בפניו של טראמפ, בהם ג'ף בזוס של אמזון ומארק צוקרברג של מטא, זאת לצד השותפות האדירה בין טראמפ לאישר העשיר בעולם מאסק ובעלי הרשת החברתית X.