"ישראל קיבלה החלטה לתקוף במתקני הגרעין של איראן" – כך אמר בסוף השבוע בכיר באיחוד האירופי לרשת אל-ערבייה. אותו בכיר העריך כי ישראל צפויה לבצע את המתקפה בחודשים הקרובים, על רקע "ההתפתחויות במזרח התיכון בחודשים האחרונים".
עוד אמר הבכיר כי לפי שעה לא ברור אם ארה"ב בהובלת הנשיא הנכנס דונלד טראמפ תצטרף למתקפה הישראלית, ולא ברור מתי בדיוק היא תצא לפועל. במהלך השבועות האחרונים התגברו הקולות בישראל בעד תקיפת מתקני הגרעין, בטענה שנוצר חלון זמנים חסר תקדים - עם המכה הקשה לחיזבאללה, חמאס וארגוני הטרור באזור, נפילת משטר אסד, השמדת מערך ההגנה האווירית של איראן והמשבר הכלכלי החמור שנמצא בו המשטר בטהראן כעת, זאת לצד חזרתו לבית הלבן של טראמפ, שדווח כי הוא עצמו שוקל תקיפה נגד מתקני הגרעין של איראן.
במהלך השבועיים האחרונים ערכה איראן שורה של תרגילים צבאיים מתוקשרים, מאותת שהיא ממשיכה לשמור על מערך הגנתי איכותי. על פי הפרסומים בתקשורת באיראן, תורגל סיכול מתקפות אוויריות נגד מתקני הגרעין בנתנז ובפורדו, ונטען כי תוקנו הנזקים שנגרמו למערכות ההגנה האווירית, וכן כי הוספו מערכות הגנה אווירית חדשות.
במהלך סוף השבוע דיווח עיתונאי וול סטריט ג'ורנל על המחלוקת העולה משיחות הגרעין שנערכו השבוע בין בכירי משרד החוץ של איראן לנציגי מעצמות אירופה. על פי הדיווח, נציגי בריטניה, צרפת וגרמניה שנפגשו השבוע בפעם השנייה בז'נווה עם בכירים מאיראן - אמרו להם כי כל הסכם גרעין חדש עם טראמפ יהיה חייב לכלול את פרויקט הטילים הבליסטיים של איראן. למרות זאת, על פי הדיווח, באיראן דחו את הדרישה והבהירו כי לא יסכימו לכך.
עוד דווח כי נציגי הרפובליקה האיסלאמית אמרו לנציגים האירופים בשיחות כי אם הם יפעילו נגד טהראן את מנגנון הסנקציות "סנאפ בק" - איראן תפרוש מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני ותערוך שינויים בדוקטרינת הגרעין שלה. מנגנון ה"סנאפ בק" הוא מערך נרחב של עיצומים שניתן להטיל על איראן אם מתקבל הרושם כי היא עושה צעדים של ממש לעבר נשק גרעיני, ללא צורך בקבלת אישור ממועצת הביטחון של האו"ם. מנגנון ה"סנאפ בק" יהיה בתוקף רק עד חודש אוקטובר 2025. לפני שבועיים אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון כי נותר זמן קצר לקבל החלטות קשות בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן, בהתייחסו לאפשרות להפעיל את אותו המנגנון.
שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן
- חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר): לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשת. היכן איראן עומדת? היא קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.
- אמצעי לנשיאת הפצצה: מה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", אמר בעבר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה היכולת.
- מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עז. היכן איראן עומדת? אין לה היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.