כוחות יוניפי"ל טענו היום (ראשון) להפרות מצד צה"ל, ו"דרשו הסברים". בהודעה מטעמם טענו כי שלוש פלוגות של לוחמי צה"ל שחצו ללבנון, בהן טנקים, השמידו לפנות בוקר את השער הראשי של אחד ממוצבי יוניפי"ל ונכנסו למוצב בכוח. 15 חיילי יוניפי"ל נפגעו קלות כתוצאה מירי שגרם לעשן במוצב.

בצה"ל הסבירו כי הכניסה למוצב יוניפי"ל התבצעה במהלך פינוי פצועים בשל ירי נ"ט מסיבי, שניים מהם היו במצב קשה: "שני טנקים נסעו לאחור, במקום שבו לא יכלו להתקדם אחרת בשל איום הירי, כמה מטרים לעבר עמדת יוניפי"ל. לאחר סיום הירי ופינוי הפצועים הטנקים יצאו מהעמדה". 

בצה"ל טענו שהפעולה הייתה מתואמת עם כוחות השלום של האו"ם, ושהיא לא סיכנה אותם כלל: "במהלך האירוע, בוצע ירי של מיסוך לטובת פינוי רפואי בבטחה. כוחות צה"ל שמרו על קשר רציף מול יוניפ"יל. לאורך כל האירוע לא נשקפה סכנה לכוח יוניפי"ל מפעילות צה"ל".

הודעת הגינוי, הקריאה של נתניהו, והמתקפה של ראש ממשלת איטליה

ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה מוקדם יותר היום למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ודרש ממנו לפנות את כוח שמירת השלום של האו"ם: "הסירוב שלך לפנות את חיילי יוניפי"ל הופך אותם לבני ערובה של חיזבאללה". לדברי נתניהו, צה"ל ביקש פעם אחר פעם לפנות את אנשי יוניפי"ל, אך נענה בסירוב. 

"זה מסכן גם אותם וגם את חיי חיילינו", הבהיר נתניהו בסרטון וידיאו בעברית, שפרסם ברשתות החברתיות. "אנו מצרים על הפגיעה בחיילי יוניפי"ל ואנחנו עושים כל שביכולתנו כדי למנוע פגיעה זאת. אבל הדרך הפשוטה והמתבקשת כדי להבטיח זאת, היא פשוט להוציא אותם מאזור הסכנה".

בעקבות הודעת נתניהו, ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'יה מלוני, פרסמה גינוי חריף. "מלוני הבהירה לנתניהו שההתקפה על כוחות יוניפי"ל היא לא מקובלת", נמסר בהצהרה מטעמה. בשיחה עם נתניהו, כך לפי לשכתה, מלוני הביעה תמיכה בכוחות האו"ם וקראה להימנע מהסלמה אזורית.

ההצהרה של נתניהו מגיעה לאחר הודעת גינוי של כמה מנהיגי מדינות, בעקבות תקיפה שפגעה בשני עובדים של הארגון. "מפעילים לחץ במקום הלא נכון. במקום להעביר ביקורת על ישראל - הם צריכים להפנות את הביקורת שלהם לחיזבאללה, שמשתמש ביוניפי"ל כמגן אנושי", אמר נתניהו.

מזכ
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, ארכיון|צילום: Eduardo Munoz, reuters

34 מדינות שתורמות לכוח הבין-לאומי, ומדינות נוספות שתומכות בו, סך הכול 40 במספר, חתמו על הודעת הגינוי. המהלך שמובל בין היתר בידי משרד החוץ של פולין נועד להפעיל על ישראל להימנע מפגיעה בעובדי הארגון. כאשר כבר אתמול פרסמו מנהיגי איטליה, צרפת וספרד הצהרה חריפה. 

"אלה התקפות בלתי מוצדקות שצריכות להסתיים מיד", מסרו המנהיגים של שלוש המדינות, רבים מעובדי יוניפי"ל הם אזרחיהן. בהודעה  הזועמת שפרסמו אחרי הפגיעה באנשי הארגון הוסיפו: "התקיפות מהוות הפרה של ההתחייבויות הישראליות לפי החלטה 1701".

שני עובדי הארגון נפצעו מפגיעה סמוך לעמדת השמירה שלהם בדרום לבנון. מדובר בתקיפה השנייה שהתרחשה תוך 48 שעות באזור, במהלך הקרבות בין כוחות צה"ל לחיזבאללה. לצד הגינוי, המדינות הדגישו כי הן "סומכות על המחויבות של ישראל להבטחת המשימות של האו"ם בלבנון".