נשיא צרפת עמנואל מקרון עושה זאת שוב: 12 חברות ישראליות שהיו צפויות להציג בתערוכה הביטחונית הימית היוקרתית "יורונאבאל", שתתקיים בין התאריכים 7-4 בנובמבר, הורחקו ממנה. זו הפעם השנייה בחמישה חודשים שבה ארמון האליזה מרחיק ברגע האחרון חברות ישראליות מתערוכה ביטחונית, לאחר יורוסאטורי.

באותה תערוכה היו מיועדות להשתתף כ־74 חברות ישראליות, כאשר בית המשפט בצרפת נענה לקבל את העתירה שתאפשר את השתתפותן רק ב־19 ביוני, בשבוע של התערוכה - ובעקבות כך הן לא זכו להציג כלל על אף שההכנות בתעשיות הביטחוניות לכל תערוכה נמשכות זמן רב. יתרה מכך, בתערוכות יוקרתיות ככלל ותערוכות מקצועיות בפרט כמו יורונאבאל, נוהגות חברות להשיק מוצרים חדשים. בתערוכה הקודמת, למשל, ב־2022, מספנות ישראל ניצלה את ההזדמנות כדי לחשוף את הקורבטה סער S80.

בתערוכה היוקרתית שמתקיימת יותר מ־50 שנה, צפויות להשתתף 300 חברות בין-לאומיות מ־30 מדינות. בעת שצרפת החליטה שישראל לא תציג, היא מאפשרת, לדוגמה, לטורקיה להופיע. מדינות נוספות ששולחות נציגים הן ארה"ב, גרמניה, ברזיל, פינלנד, איטליה, נורבגיה, הולנד, בריטניה, קולומביה, דנמרק ויוון.

צעד חסר חשיבות ממשית

זהו, כאמור, צעד נוסף של מקרון בניסיון לפגוע בישראל במלחמת חרבות ברזל בדרכים שונות, זה החל ביורוסאטורי והגיע ליורונאבאל, אבל בתווך היו חילופי מסרים פומביים קשים בינו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו - בסוגיות עזה ולבנון כאחת.

 לאחרונה, קרא נשיא צרפת לאמברגו נשק על ישראל, אבל הצעד - להוציא האספקט התדמיתי - היה חסר חשיבות ממשית לניהול המלחמה בישראל. לפי נתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), בין השנים 2023-2019 היוותה ארה"ב 69% מסך היבוא הביטחוני הישראלי, גרמניה - 30%, ואיטליה -0.9%. צרפת ושאר העולם גם יחד היוו 0.1% מתוך היבוא הביטחוני של ישראל.

את ההודעה על ההרחקה קיבלו בכירי החברות הגדולות, אלביט, התעשייה האווירית ורפאל, וכן אנשי סיבט, האגף לייצוא ביטחוני, בעת שהן מציגות בתערוכת AUSA היוקרתית בארה"ב. לפחות לפי שעה, בתוכנית התערוכות של סיב"ט עד 2025, עדיין מופיע הסלון האווירי היוקרתי מאוד של פאריס בחודש יוני. אם לא יהיו שינויים בנוגע ליורונאבאל והמלחמה הנוכחית תימשך עוד זמן רב, ייתכן מאוד כי נראה חישוב מסלול ישראלי מחודש בנושא.

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס.