טראמפ צפוי לחזור לבית הלבן רק בעוד חודש, אבל כבר כעת הוא מנהל באופן גלוי ומוחצן את מדיניות החוץ הצפויה שלו. לאחר שאיים להשתלט על תעלת פנמה - ניהל עימות גלוי ומתוקשר מול נשיא פנמה, והחריף את הרטוריקה והאיומים שלו.

נשיא פנמה חוזה ראול מולינו הגיב לאיומו של טראמפ להשתלט מחדש על תעלת פנמה, אחד מנתיבי השיט החשובים ביותר בעולם, והביע מחאה חריפה על הניסיון לאיים על ריבונותה של מדינתו. "כל מטר רבוע מהתעלה והאזור המקיף אותה שייך לפנמה, עצמאות המדינה וריבונותה אינן נתונות למשא ומתן", אמר. "כל התנגדות להסכם הריבונות של תעלת פנמה אינה תקפה".

 

 

דבריו של מולינו הגיעו לאחר שטראמפ טען כי מממשלת פנמה גובה "מחירים מופקעים" על תנועת הספינות בתעלה, המקשרת בין האוקיינוס השקט והאוקיינוס האטלנטי. לדבריו של טראמפ, אם פנמה לא תוריד את המחירים - ארה"ב תיאלץ להחזיר לעצמה את השליטה בתעלה.

תעלת פנמה (צילום: AP)
תעלת פנמה|צילום: AP

טראמפ המשיך את קטטת הרשת עם נשיא פנמה מולינו, והגיב על דבריו. "נראה לגבי זה", כתב טראמפ בפוסט אחד שבו הגיב על דבריו הנשיא הפנמי. בפוסט נוסף שפרסם במקביל כתב: "ברוך הבא לתעלת ארה"ב" - עם תמונה של תעלת פנמה ועליה דגל ארה"ב.

 

 

בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו Truth Social, טען טראמפ כי "התעריפים שגובה תעלת פנמה מגוחכים, במיוחד אם מכירים את הנדיבות המופלגת של ארה"ב כלפי פנמה. ההונאה הזו של ארצנו תיפסק מיד".

ארה"ב היא הלקוחה הגדולה ביותר של התעלה ואחראית לכ-75% מהסחורות העוברות בה מדי שנה. עם זאת, בצורת ממושכת שפגעה באזור בשנים האחרונות מקשה על העברתן של ספינות דרך התעלה, בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט. היועצת הכלכלית של הנשיא ג'ו ביידן אמרה בשבוע שעבר שהשיבושים שנוצרו פגעו בשרשרת אספקת הסחורות והשפיעו על האצת האינפלציה בארה"ב.

תעלת פנמה (צילום: AP)
תעלת פנמה|צילום: AP

ארה"ב השלימה את הקמת התעלה, שאורכה 82 ק"מ, בשנת 1914. ב-1999 היא מסרה את התעלה לידי פנמה במסגרת הסכם שעליו חתם נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר 22 שנה לפני כן. טראמפ כינה את המהלך "מטופש".

 

 

לפי נתונים של הרשות הממשלתית בפנמה המנהלת את התעלה, היא הניבה השנה הכנסות בסך 2.47 מיליארד דולר למדינה. זו השנה השנייה ברציפות של ירידה בהכנסות בעקבות הבצורת.

בפוסט שפרסם, הזהיר טראמפ כי התעלה עלולה ליפול לידיים הלא נכונות - של סין, הלקוחה השנייה בגודלה של התעלה. חברה סינית שבסיסה בהונג קונג שולטת בשניים מתוך חמשת הנמלים הסמוכים לתעלה, אחד בכל צד. נשיא פנמה מולינו טען: "אין שום השפעה ישירה או עקיפה של סין או כל מדינה אחרת על התעלה".

תעלת פנמה, ארכיון (צילום: רויטרס)
תעלת פנמה, ארכיון|צילום: רויטרס

"לא מסרנו אותה כדי שאחרים ייהנו ממנה, אלא כאות לשיתוף הפעולה בינינו לבין פנמה", טען הנשיא הנבחר אמש. "אם העקרונות המוסריים והחוקיים של המחווה הנדיבה הזו לא יכובדו, אנחנו נדרוש לקבל בחזרה את התעלה באופן מלא וללא שאלות. על הרשויות בפנמה לפעול בהתאם".