לפני כשבועיים ניסתה קבוצה של סנאטורים דמוקרטים בהובלת הסנאטור ברני סנדרס להביא לאישור הצעת חוק שנועדה להגביל את אספקת הנשק מארצות הברית לישראל בעקבות המלחמה בעזה. ההצעה, שהצביעו בעדה 19 סנאטורים ונדחתה ברוב גדול, עוררה התנגדות עזה בקרב רוב הארגונים היהודיים הוותיקים בארה"ב והייתה עלולה לפגוע ביכולות צה"ל. עם זה, היא גם זכתה לתמיכה מכיוון מפתיע – הארגון היהודי ג'יי סטריט (J Street) פעל מאחורי הקלעים ולחץ על סנאטורים להצביע בעדה. 

בשיחה עם N12 מסביר מנכ"ל ג'יי סטריט בישראל נדב תמיר את ההחלטה לתמוך בהגבלת אספקת הנשק, ומסביר על יחסו המורכב של הארגון לישראל. הוא טוען שג'יי סטריט הוא ארגון ציוני ופרו-ישראלי, שמתנגד למדיניות הנוכחית של ישראל ופועל על מנת להגביל אותה באמצעות שימוש בפוליטיקה האמריקנית. "לפי עמדת ג'יי סטריט, התמיכה של ארה"ב בישראל היא לא (צריכה להיות) בכל תנאי", אומר תמיר, ומבהיר שהיהודים שג'יי סטריט מייצג תומכים בישראלים "כפי שהם היו רוצים לראותה", ולא כמו שהיא בפועל. "ישראלים יכולים להצביע ולהילחם בקפלן על דמותה של המדינה, יהודי ארה"ב לא יכולים, אז הם מבטאים את חוסר ההסכמה שלהם במכשירים שמספקת להם הפוליטיקה האמריקנית", הוא מוסיף.

 

 

"בעד לפורר את התמיכה הדו-מפלגתית בנתניהו"

ג'יי סטריט הוקם ב-2008 כדי להיות אלטרנטיבה לארגונים היהודיים הקיימים בארצות הברית ולייצג קו פרו-ישראלי ששם דגש על שלום במזרח התיכון ושאינו נמנע מביקורת על ישראל. אומנם מאז פרוץ המלחמה הביע הארגון תמיכה בישראל, אך לצד זאת הוא גם ביקר בחריפות את התנהלותה ברצועת עזה ואת שאיפותיה של ממשלת בנימין נתניהו. ג'יי סטריט מקדם את משנתו באמצעות מימון מועמדים לקונגרס, לחץ ושיח עם הממשל ופעילות בקמפוסים.

נתחיל מהנקודה שאולי הכי צרמה להרבה ישראלים – ג'יי סטריט פעל אקטיבית כדי להגביל את הסיוע האמריקני לישראל. איך זה מתיישב עם התמיכה המוצהרת בישראל?
"אנחנו לא רואים בהצעה להגביל נשק פעולה 'נגד ישראל'. אנחנו רואים את האופן שבו ממשלת נתניהו מנהלת את המערכה בעזה – באופן שמפקיר את החטופים, ששולח חיילים למותם ללא אסטרטגיה מדינית ל'יום שאחרי' ובלי לכבד את הדין הבין-לאומי או את החוק האמריקני. אנחנו חושבים שהמשך המלחמה ללא שום תוכנית וקבלת הסיוע האמריקני בצ'ק פתוח הם מה שגורם להרג החיילים ולהרג החטופים. לעולם לא נציע להתנות אספקת נשק שנועד להגנה, וגם בנשק ההתקפי יש ויש. אנחנו חושבים שצריך להפריד הפרדה ברורה בין להגן על ישראל מפני איראן, חיזבאללה וחמאס ובין לאפשר המשך של מלחמה חסרת תוחלת".

הפעולות שלכם בעצם נועדו לפורר את התמיכה הדו-מפלגתית בישראל ולהוציא אותה מהקונצנזוס בארה"ב.
"לפורר את התמיכה הדו-מפלגתית במדיניות נתניהו – בהחלט. אבל לא בישראל. אנחנו לגמרי מאמינים שמה שאנחנו עושים הוא בעד ישראל, אנחנו פשוט לא מזהים תמיכה בישראל כתמיכה במדיניות הכיבוש, הטרנספר, המהפכה המשטרית – אנחנו לא מזהים את זה כאינטרסים ישראליים. אנחנו לא תומכים בתמיכה דו-מפלגתית, ג'יי סטריט מנסה לכוון את מדיניות החוץ האמריקנית לערכים שהוא מאמין בהם, היינו שמחים אם זה היה דו-מפלגתי, אבל זה לא. מעמדה של ישראל בקונצנזוס כביכול אומר שאנחנו מיישרים קו עם ממשלות ישראל. וכשממשלות ישראל הן ממשלות נתניהו–סמוטריץ'–בן-גביר, זה לא המקום של רוב היהודים".

מנכ
"פועלים כדי לפורר את התמיכה הדו-מפלגתית בנתניהו", תמיר|צילום: באדיבות המצולם

הקו שלכם עבר מ"אנחנו מאמינים בכל תנאי בנס שנקרא מדינת ישראל", ל"אנחנו פרו-ישראל, אבל אנחנו פרו-ישראל לפי המודל שלנו"? 
"תמיכה בישראל כמדינה דמוקרטית רודפת שלום". 

זאת אומרת שזה לא בכל תנאי?
"זה לא בכל תנאי, לא. אנחנו חושבים שארה"ב צריכה להפעיל את המנופים שלה. כל עוד ירושלים נשענת על וושינגטון, לאמריקה יש אמירה, ואנחנו בג'יי סטריט מקווים שבתור אזרחים אמריקנים נוכל להשפיע עליה".

זה נובע מתמיכה בישראליות כפי שהיהודים האמריקנים תופסים אותה.
"תמיכה בישראליות כפי שהיהודים האמריקנים היו רוצים לראות".

ולא כמו שהיא בפועל?
"נכון. אני יכול להצביע, ולהילחם בקפלן, ואילו הם לא יכולים כי הם אמריקנים, אז הם מבטאים את זה במכשירים שמספקת להם הפוליטיקה האמריקנית".

מנכ
תמיר לצד פרס וביידן|צילום: באדיבות המצולם

תמכתם בצווי המעצר שהוציא בית הדין בהאג לנתניהו ולשר הביטחון לשעבר יואב גלנט?
"אנחנו עצובים ומזועזעים שהגענו למצב שבו מנהיגים ישראלים מקבלים צווי מעצר מהאג, אבל אנחנו לא חושבים שהשופטים בהאג פועלים באנטישמיות או באנטי-ישראליות, אלא לפי מידע שהובא לפניהם, מידע שמראה שישראל מפירה את הדין-הבינלאומי. אני חושב שהמראה הזאת שבית הדין בהאג מציב מול ישראל היא בונה. עצוב שתושבי מדינת ישראל בכלל לא מבינים את הביקורת הזו ושל הסנאטורים".

תמיר טוען ש-19 הסנאטורים הדמוקרטים (יותר משליש מהדמוקרטים בסנאט) שהצביעו בעד ההצעה להגביל את אספקת הנשק, לא עשו זאת מאנטי-ישראליות: "הם אנשים שחרדים לטובתה של מדינת ישראל, כולם תומכים בסיוע החוץ הרגיל לישראל, אבל הם חושבים שלא יכול להיות שנשק אמריקני ישמש לאלימות מתנחלים ולסיפוח ולהפרת זכויות אדם. ואם אנחנו הישראלים לא מצליחים לעצור את זה – אז טוב שהידידים שלנו יעזרו לנו".

בג'יי סטריט לא מתכוונים לעצור, מבהיר תמיר, ומתכננים לנסות ולהמשיך ללחוץ על ממשל ביידן בחודש וחצי עד יציאתו מהבית הלבן. לפי תמיר, הטלת העיצומים על תנועת אמנה הייתה "החלטה טובה מאוד" של הממשל האמריקני, ובג'יי סטריט "ישמחו" אם יוטלו סנקציות גם על השר איתמר בן גביר והשר בצלאל סמוטריץ'. "אנחנו מנסים לקדם את זה שהעיצומים על אלימות מתנחלים יהיו לא רק על מתנחלים בודדים, אלא על התשתיות. אמנה זו התחלה טובה, אבל אנחנו לא רוצים לעצור שם".

 

 

"ישראל מסתכנת באיבוד הקהילה היהודית"

לטענת תמיר, רובם הגדול של יהודי ארה"ב תומכים בעמדת ג'יי סטריט – ציונות ותמיכה בישראל, לצד ביקורת נוקבת על ממשלת נתניהו ותמיכה בהצרת צעדי הממשלה באמצעות לחץ אמריקני. לפי סקר שערך הארגון, נתניהו סובל מחוסר פופולריות אדיר בקרב יהודי ארה"ב – 32% רואים אותו באור חיובי ואילו 63% רואים אותו באור שלילי. לפי אותו הסקר, רוב ניכר מיהודי ארה"ב תומכים בפתרון שתי המדינות, הכולל מדינה פלסטינית מפורזת, גם אחרי 7 באוקטובר.

"רוב יהודי ארה"ב עדיין מחויבים לישראל ורוצים את היחסים המיוחדים עם וושינגטון, אבל הם לא חושבים שתמיכה בירושלים משמעותה להימנע מביקורת, והם כן חושבים שצריך להשתמש במנופי הסיוע האמריקני במקרים מסוימים", אומר תמיר. "יש לנו תפיסת עולם מסוימת, שמייצגת את הרוב הגדול של יהודי ארה"ב, שמאמינים בערכים שהם ליברליים ופרוגרסיביים, של תיקון עולם, של זכויות מיעוט והפרדת דת ומדינה. הכיוון של ממשלות ישראל כיום, ובעיקר ממשלות נתניהו, מנוגד לערכים של רוב יהודי אמריקה".

 

 

לטענת תמיר, ג'יי סטריט מאפשר ליהודים אמריקנים שסולדים מהמדיניות הנוכחית של ישראל להביע את תמיכתם בישראל בלי לתמוך במדיניות הממשלה, מה שבחלק מהמקרים מונע מהם להפוך לאנטי-ציונים. "אני חושב שכל עוד לא היה קול כמו ג'יי סטריט שמאפשר להיות גם ביקורתי וגם אוהב ישראל, בעצם איבדנו הרבה מאוד מהקהילה היהודית. ברגע שלא הייתה ליהודי ארה"ב דרך לבטא את תמיכתם בישראל הם הפכו לאדישים כלפי ישראל או אפילו אנטי-ישראלים. זו אחת הסיבות שג'יי סטריט הוקם – לכונן את הבית הזה ששומר את היהודים הביקורתיים כלפי ממשלות הימין במקום פרו-ישראלי".

"העמדות של ג'יי סטריט הן נחלת רוב הציבור היהודי בארה"ב והמפלגה הדמוקרטית. יש סכנה שמדינת ישראל תאבד את המפלגה הדמוקרטית ואת הקהילה היהודית-אמריקנית", מוסיף תמיר.

העיניים לטראמפ

אף שרבים חוזים שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ ייתן לישראל יד חופשית יותר בעזה לעומת הנשיא היוצא ג'ו ביידן, במיוחד לנוכח המינויים הפרו-ישראליים שלו, בג'יי סטריט רואים בניצחונות של טראמפ הזדמנות. "אני חושב שממשל טראמפ יפעל הרבה יותר למען הסדרים ועצירת הלחימה לעומת ממשל ביידן, גם אם זה נובע מסיבות אחרות", מסביר תמיר. "אני חושב שדווקא לרפובליקנים יש הרבה יותר מנופי השפעה על נתניהו. הרבה יותר קל לנתניהו לוותר לטראמפ מאשר לביידן, כי בסיס התמיכה שלו מעריץ את טראמפ".

תמיר מוסיף שג'יי סטריט ימשיך לקדם את מטרותיו באמצעות לובי בקונגרס, מימון מועמדים שמחזיקים בעמדות פרו-ישראליות ביקורתיות ושיח עם הממשל עצמו. "יש לנו הרבה קשרים, אני מעריך שבפעם הבאה שתהיה הצבעה כזו על סיוע לישראל יהיו הרבה יותר מ-19 סנאטורים בעד ההצעה להגביל נשק לישראל".

מנכ
תמיר והילרי קלינטון|צילום: באדיבות המצולם