שר החוץ של צרפת ז'אן נואל-בארו התייחס הבוקר (רביעי) לצווי המעצר שהוציא בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (ICC) נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, ורמז לאפשרות של "חסינות למנהיגים מסוימים".

בריאיון לרדיו הצרפתי Franceinfo, נשאל נואל-בארו אם צרפת תעצור את השניים - אם ידרכו על אדמת המדינה: "צרפת מחויבת מאוד לצדק הבין-לאומי ותחיל את החוק הבין-לאומי". עם זאת, הוא רמז כיצד מתכננים בממשל לפעול בנושא: "בית המשפט עסוק בשאלות של חסינות למנהיגים מסוימים. זה בסופו של דבר החלטה שנתונה בידי רשויות המשפט".

בנימין נתניהו, יואב גלנט (צילום: פלאש 90)
גם שר החוץ של איטליה הדגיש את "הספקות המשפטיים" במימוש הצווים נגד נתניהו וגלנט. ארכיון|צילום: פלאש 90

בנוסף, מומחה במשפט הבין-לאומי פרסם חוות דעת משפטית באוסטרליה, שטוענת כי לתובע הראשי במדינה שמורה הזכות שלא לציית לצווי המעצר נגד נתניהו וגלנט. "ליועץ המשפטי לממשלה יש את שיקול הדעת לא לשתף פעולה ולא לבצע מעצר כאשר יש התחייבויות בין-לאומיות סותרות", כתב. עורך דין נוסף מתח ביקורת על האג בכך שהפגין "הטיה ברורה" בהוצאת הצווים, ואמר שהם "מעולם לא היו צריכים להיות מונפקים".

אתמול התובע הכללי באוסטרליה לא נקט עמדה ברורה בשאלה כיצד תפעל מדינתו אל מול צווי המעצר, כאשר השיב: "לא מתאים להעלות השערות לגבי מקרים בודדים".

גם שר החוץ של איטליה, אנטוניו טאיאני, התייחס אתמול לסוגיית הצווים והבהיר: "יש ספקות משפטיים רבים בנוגע לצווי המעצר של בית הדין הפלילי הבין-לאומי נגד נתניהו והיכולת לממשם".

צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט הוצאו ביום חמישי ועוררו סערה גדולה. בבית הדין הפלילי הבין-לאומי טענו: "קיימת סבירות להאמין שנתניהו וגלנט ביצעו פשעי מלחמה נגד האנושות במלחמה בעזה, הכוללים שימוש לכאורה בהרעבה ככלי מלחמתי, רצח, רדיפה ו'מעשים לא-אנושיים נוספים".

בעקבות הצווים, נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס ל-124 המדינות שמכירות בסמכות האג, מאחר שהם יסתכנו במעצר והסגרה. בסמכות האג מכירות בין היתר 27 מדינות האיחוד האירופי, בריטניה, כל מדינות דרום ומרכז אמריקה, קנדה, יפן, אוסטרליה וניו זילנד.