איראן מאיימת על מדינות המערב ומחדשת את הרטוריקה האגרסיבית בעניין המשא ומתן על תוכנית הגרעין שלה, שממשיכה לגדול ולהתפתח. שר החוץ של איראן העביר הבוקר (רביעי) אזהרה לעמיתו הצרפתי – והדגיש את חששה של טהראן מפני צעד אירופי נגדה במסגרת הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית. דוח חדש שפורסם אתמול קובע כי ביכולתה להתקדם לעבר פצצה גרעינית בתוך שבוע בלבד.

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י עדכן כי שוחח הבוקר בטלפון עם שר החוץ של צרפת ז'אן נואל בארו והעביר דרכו אזהרה לצרפת, גרמניה ובריטניה בנוגע לכוונתן לקדם הצעת החלטה נגד איראן במועצת הנגידים של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית. כמה כלי תקשורת, בהם רויטרס וול סטריט ג'ורנל, דיווחו בימים האחרונים על הכוונה של מדינות E3 (בריטניה, גרמניה וצרפת) להציג בכינוס מועצת הנגידים של סבא"א הצעת החלטה שתחייב את הסוכנות לפרסם דוח מקיף יותר על תוכנית הגרעין של איראן שיצביע על כשלים ופערים בה ובפיקוח שלה. כמו במקרים קודמים, קיים חשש שצעד כזה ידחוף את איראן לצעדים חד-צדדיים.

סוכנות הידיעות הצרפתית AFP אישרה הבוקר מפי דיפלומטים מערביים כי צרפת, גרמניה ובריטניה הגישו את ההצעה, למרות איומי טהראן. ההצעה הוגשה בתמיכת ארה"ב.

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין (צילום: רויטרס)
מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין|צילום: רויטרס

כלי תקשורת באיראן דיווח אתמול כי באיראן כבר מתכננים צעדי תגובה לאפשרות של החלטה נגדם, שעיקרן המשך האצה ופיתוח של תוכנית הגרעין. על פי הדיווח באתר Iran Nuances המדווח מאיראן בשפה האנגלית, איראן נערכת להפעיל מספר לא ידוע של צנטריפוגות מתקדמות במתקני העשרת האורניום התת-קרקעיים שלה בפורדו ובנתנז ולהזרים בהן גז אורניום לתחילת תהליך העשרה – צעד שיגביר מאוד את קצב העשרת האורניום.

אתמול פרסמה סבא"א דוח רבעוני של מצב תוכנית הגרעין של איראן, וממנו עולה כי היא ממשיכה להתקדם ביכולותיה לפיתוח פצצה גרעינית, אם תחליט על כך. על פי הדוח, איראן הגדילה את כמות האורניום המועשר לרמה של 60% ב-17.6 ק"ג ומחזיקה בכמות של 182.3 ק"ג של אורניום מועשר לרמה גבוהה זאת. בנוסף, איראן גם הגדילה את כמות האורניום המועשר לרמה של 20% ב-25.3 ק"ג ומחזיקה בסך של 839.2 ק"ג של אורניום מועשר לרמה זאת. בסבא"א הדגישו כי באופן תאורטי, לפיתוח פצצה גרעינית אחת, נדרשת כמות של 42 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 60% או 125 ק"ג לרמה של 20% - שיעברו העשרה לרמה של 90%.

המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי|צילום: AP

בדוח נוסף של סבא"א שפורסם אתמול נכתב כי איראן הציעה לעצור את הגדלת מלאי האורניום המועשר שלה ברמה של 60% כדי למנוע את הגשת הצעת ההחלטה של מדינות אירופה. למרות זאת, בוול סטריט ג'ורנל דווח כי הצעד לא צפוי להביא לשינוי בהחלטה וההצעה נגד איראן צפויה להיות מוגשת כמתוכנן.

דיוויד אולברייט, נשיא ומייסד המכון למדע וביטחון בין-לאומי ומומחה לתוכנית הגרעין של איראן, העריך אתמול כי זמן הפריצה של איראן לפצצה גרעינית אחת עומד על שבוע בלבד, או פחות מכך. הוא הוסיף כי איראן מסוגלת כעת לייצר 10 פצצות גרעיניות בחודש בלבד, 13 פצצות בחודשיים, 14 בשלושה חודשים, 15 בארבעה חודשים ו-16 פצצות בחמישה חודשים. חשוב להדגיש – הוא מדבר על יכולתה של איראן לייצר את כמות ואיכות החומר הבקיע הדרוש לפצצה, מבלי להתייחס למשך הזמן שיידרש לאיראן לפתח מתקן נפץ שהכרחי לנשק גרעיני, שבאופן תאורטי עשוי לקחת כמה חודשים. הוא הבהיר גם כי הצעתה של איראן לעצור את העשרת האורניום ל-60% אינה רלוונטית בשלב זה של תוכנית הגרעין ולא תצמצם את משך הזמן שיידרש לה להתקדם לפצצה.

יו
יו"ר סבא"א, רפאל גרוסי|צילום: רויטרס

השבוע אישר ראש הממשלה נתניהו כי ישראל פגעה במתקן חשאי של תוכנית הגרעין של איראן בשם "טלכאן 2" בתקיפה במתקן הרגיש בפרצ'ין ב-26 באוקטובר. על פי ההערכות והדיווחים, הפגיעה הזאת בפני עצמה צפויה לעכב את איראן בכל ניסיון לפתח נשק גרעיני אם תחליט לעשות זאת, ובמתקן הזה עסקו בין השאר בפיתוח רכיבי פלסטיק הקשורים למחולל ההלם של ראש הנפץ הגרעיני של איראן. המתקן הזה היה חלק מתוכנית הנשק של איראן שנסגרה בשנת 2003.

רפאל גרוסי, יו"ר הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, התייחס היום לתקיפה הישראלית במתקן הרגיש בפרצ'ין, הקשור לתוכנית הגרעין של איראן, ואמר: "אנו לא מחשיבים זאת כמתקן גרעיני ואין לנו אינדיקציות להימצאות של חומר גרעיני שם". איראן אף פעם לא הכריזה על המתקן בפרצ'ין כמתקן גרעיני, ופקחי סבא"א לא ביקרו שם. על פי הדיווח של העיתונאי ברק רביד, עולה כי המתקן קשור למחקר בתחום פיתוח הנשק הגרעיני של איראן.

 

 

מה שמסתמן כמתיחות צפויה בין איראן למערב מגיע בשעה שבה בטהראן עוקבים בדריכות אחרי המצב החדש לאחר ניצחונו בבחירות של דונלד טראמפ. טראמפ הבהיר במפורש כי הוא מעוניין להגיע עם איראן להסכם גרעין חדש כדי למנוע ממנה לפתח נשק גרעיני. שר החוץ האיראני עראקצ'י הבהיר השבוע כי הסכם הגרעין משנת 2015 (JCPOA) איבד מהיעילות שלו, ואומנם יוכל לשמש כבסיס לקידום הסכם נוסף – אך יש צורך לנסח הסכם חדש לגמרי.

ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק אמר הבוקר בריאיון ל"פוליטיקו" כי "איראן היא דה-פקטו מדינת סף גרעינית". לדבריו, יידרשו לאיראן רק ימים או שבועות כדי לפתח ראש נפץ גרעיני - ואז עוד תשעה חודשים עד שנה כדי לחמש אותו ולהפעיל אותו צבאית. "אם זה הכיוון שטהראן בוחרת בו - אז שום תקיפות כירורגיות ומדויקות (במתקני הגרעין) - גם של ישראל וגם של ארה"ב - לא יוכלו לדחות את התוכנית בצורה משמעותית", אמר.

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר)לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשתהיכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.
  2. אמצעי לנשיאת הפצצהמה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת.
  3. מתקן נפץ הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עזהיכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.