המיליארדר אילון מאסק, האיש העשיר בעולם ואחד הבכירים והחזקים בממשל טראמפ החדש, מעורר סערה אדירה במערכת הפוליטית בגרמניה, פחות מחודשיים לבחירות. מאסק, הבעלים של כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, הביע לאחרונה תמיכה במפלגת הימין הקיצוני בגרמניה AfD, ומעורר את זעמם של גרמנים רבים. אתמול (שבת) הגיעה התמיכה שלו לשיאים חדשים, עם פרסום טור דעה באחד העיתונים המובילים במדינה.

מאסק פרסם טור דעה בעיתון "וולט", מקבוצת התקשורת של אקסל שפרינגר, המחזיקה בין השאר גם בעיתון "בילד", הפופולרי ביותר בגרמניה ובאירופה. הטור הדגיש את תמיכתו של מאסק ב-AfD, מפלגת ימין קיצוני המזוהה לפחות בחלקה עם נאו-נאצים, ואמר כי "רק היא יכולה להציל את גרמניה". המסר הזה הוא המשך של פוסט שפרסם לאחרונה ברשת X שבבעלותו, שם הוא זוכה לחשיפה אדירה ועשוי להשפיע על משתמשים גרמנים רבים.

מחאה נגד ה-AfD בגרמניה (צילום: reuters)
מחאה נגד ה-AfD בגרמניה|צילום: reuters

"הייצוג של ה-AfD כמפלגת ימין קיצוני שגוי לחלוטין", כתב מאסק, "בהתחשב בזה שלאליס ויידל, מנהיגת המפלגה, יש בת זוג מסרי לנקה! האם למישהו זה נשמע כמו היטלר? באמת!". עיקר המצע של המפלגה, שזוכה לשיעור הצלחה חסרת תקדים במערכת הבחירות הנוכחית, עוסק בהגירה הבלתי חוקית לגרמניה ובמניעתה. מאסק מקדם ללא הרף מסרים נגד ההגירה הבלתי חוקית בפרט והקהילה המוסלמית באירופה בכלל.

שירות המודיעין המקומי של גרמניה הגדיר בשנת 2021 את ה-AfD כ"ארגון החשוד בקיצוניות ברמה הלאומית". בשנה האחרונה נחשפה תוכנית שהיו מעורבים בה גורמים מובילים במפלגה, שדנה באפשרות לגרש מגרמניה את כל מי שאינם "גרמנים מלידה". לפני הבחירות לפרלמנט האירופי ביוני, נאלצה המפלגה לסלק את מי שהיה המועמד המוביל שלה בבחירות, לאחר שטען כי "לא כל אנשי ה-SS היו פושעים".

מחאה נגד ה-AfD בגרמניה (צילום: reuters)
מחאה נגד ה-AfD בגרמניה|צילום: reuters

בעקבות פרסום הטור של מאסק בעיתון הנחשב, הודיעה אווה מארי קוגל, עורכת מדור הדעות והפרשנות ב"וולט" - על התפטרותה מהתפקיד היוקרתי. "תמיד נהניתי לעמוד בראש מחלקת הדעות ב"וולט". היום הופיע טקסט של אילון מאסק, הגשתי את התפטרותי לאחר ההדפסה", סיפרה קוגל.

 

 "דמוקרטיה ועיתונות משגשגות על בסיס חופש הביטוי", כתבו עורכי העיתון "וולט". "זה כולל גם התמודדות עם עמדות מקטבות וסיווגן באופן עיתונאי". בטור תגובה שפרסם אחד מעורכי העיתון נכתב: "האבחנה של מאסק נכונה, אבל הגישה התרפיוטית שלו, שרק ה-AfD תוכל להציל את גרמניה שגויה לחלוטין.

אליס ויידל, מנהיגת מפלגת
אליס ויידל, מנהיגת מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" AFD|צילום: רויטרס

מפלגת ה-AfD קוראת לקדם עזיבה של גרמניה את האיחוד האירופי ולזנוח את הבריתות הקלאסיות של המדינה החשובה, ובמקום זאת להתקרב לרוסיה ולפייס את סין. מאסק עצמו מסביר את מעורבותו הגדולה בפוליטיקה הגרמנית בכך שהוא מקיים עסקים משגשגים במדינה. לקראת בחירות הבזק לפרלמנט ב-23 בפברואר, בעקבות קריסת ממשלת הקנצלר אולף שולץ, זוכה מפלגת הימין הקיצוני למקום השני ברשימה המסתמנת - הישג שיא מבחינתה.

בכל הישג שלא תשיג המפלגה הקיצונית, היא לא צפויה לכהן בממשלה, ורובן ככולן של המפלגות הגרמניות הבהירו כי יחרימו אותה ולא ישתפו איתה פעולה בדרך להקמת קואליציה. לצד זאת, הישג גדול שלה יכול לעזור לה לבלום ממשלה אחרת. בסקר שנערך בשבוע שעבר על ידי ה"בילד", זכתה מנהיגת המפלגה וויידל לשיעור התמיכה הגדול ביותר בתגובה על השאלה "על מי אתה סומך יותר מכול לכהן בתפקיד הקנצלר".