המודיעין בארה"ב מעריך כי מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און הוא זה שקיבל את ההחלטה לשלוח למלחמה באוקראינה אלפי חיילים מצבאו לשורות צבא רוסיה, כך דווח אמש (שני) בניו יורק טיימס. על פי הדיווח, נשיא רוסיה פוטין לא ביקש מעצמו את הסיוע הצבאי של יותר מעשרת אלפים חיילים, אך בוודאי שמח לקבלו.
בארה"ב מעריכים כי בשלב הראשון קים ג'ונג און לא דרש תמורה מסוימת תמורת שליחת החיילים לרוסיה, ועשה זאת בעיקר כדי להקנות להם, שנחשבים למאומנים ביותר בצבאו, ניסיון קרבי שחסר להם, אולי לקראת אפשרות של מלחמה בחצי האי הקוריאני. על פי הדיווח, קים ג'ונג און ציפה כי רוסיה תשלם בשלב מתקדם יותר עבור הסיוע של קוריאה הצפונית, או תעניק תמיכה מדינית, תהיה מוכנה לסייע בשעת חירום במדינה המסוגרת, או תספק לפיונגיאנג טכנולוגיה קריטית.
קוריאה הצפונית שלחה לאוקראינה לפחות 11 אלף חיילים בחודשיים האחרונים, ולאחרונה אישרו באוקראינה ובארה"ב כי הם נשלחים לשדה הקרב בהיקפים גדולים ובמספרים ניכרים, זאת לאחר תקופת אימונים והכשרה שעברו. עיקר המאמץ שבו מופיעים החיילים הצפון קוריאנים הוא בקרבות נגד צבא אוקראינה במחוז קורסק ברוסיה, שם קייב מחזיקה מאז אוגוסט בשטח של כמעט 500 קמ"ר. במהלך השבועות האחרונים מצליח צבא רוסיה, בסיוע הכוחות המיוחדים של קוריאה הצפונית, לנגוס בשטח הכבוש על ידי אוקראינה ולשחרר אותו בקצב של עשרות קמ"ר בשבוע.
על פי הערכת המודיעין האמריקני שפורסמה בניו יורק טיימס, החיילים הצפון קוריאנים פועלים ברבים מהמקרים כיחידה עצמאית ולא במסגרת יחידות רוסיות קיימות - מה שמגביר את היכולת של אוקראינה לפגוע בהם באופן ממוקד. החיילים הצפון קוריאנים זוכים ליחס מועדף על פני החיילים הרוסים, ונהנים מסיוע רפואי טוב יותר - ופעמים רבות כשהם נפצעים הם מועברים ישירות לבתי חולים ברוסיה, ולא נשארים להסתפק בטיפול בשדה הקרב. נשיא אוקראינה זלנסקי טען אתמול: יותר מ-3,000 חיילים צפון קוריאנים כבר נהרגו ונפצעו בקרבות, כ-30% מכלל הכוחות שנשלחו.
בוול סטריט ג'ורנל דווח אתמול כי קוריאה הצפונית ממשיכה להרחיב את הסיוע הצבאי שלה לרוסיה, ומקבלת בתמורה כסף מזומן ונפט. צילומי לוויין מהשבועות האחרונים חושפים כי פיונגיאנג הרחיבה את מפעלי הנשק בתחומה ומספקת אמצעי לחימה קריטיים לרוסיה בהיקפים גדולים - דבר שהכרחי מבחינת מוסקווה להגברת הלחץ על אוקראינה, בתקופה קריטית שמסתמנת כחודשים האחרונים של המלחמה.
באוקראינה מעריכים כי כ-60% מהתחמושת הארטילרית שירתה רוסיה בתקופה האחרונה הגיעה מקוריאה הצפונית, כמו גם כשליש מהטילים הבליסטיים ששיגרה רוסיה לאוקראינה בשנה האחרונה. קוריאה הצפונית העבירה לרוסיה יותר מ-20 אלף מכולות של נשק ותחמושת, שכללו בין השאר חמישה מיליון פגזים ארטילריים ויותר מ-100 טילים בליסטיים מסוג HWASONG-11. כ-200 מפעלי נשק ותחמושת פועלים בקוריאה הצפונית בתפוקה מלאה, ורוסיה מספקת לה דלק שחיוני להפעלתם. בארה"ב מעריכים גם כי רוסיה מספקת לקוריאה הצפונית מידע טכנולוגי קריטי בתחום הגרעין.
המודיעין הבריטי דיווח אתמול כי רוסיה שיגרה לעבר אוקראינה כ-2,300 כטב"מים מתאבדים בחודש נובמבר בלבד. ההערכה היא כי כ-50%-60% מהם היו כטב"מי "פיתוי" עם חימוש מוקטן, שתפקידם העיקרי הוא להגביר את העומס על מערכות הגילוי והיירוט של אוקראינה.
"Mysterious Fire" in Alabuga Causes $16 Million Damage to Drone Factory
— Clash Report (@clashreport) December 23, 2024
According to a statement from the Main Intelligence Directorate of Ukraine, a "mysterious fire" occurred in the Alabuga special economic zone, where the Shahed-136 drone factory is located, and engulfed a… pic.twitter.com/ks9vyitvBF
אתמול דיווח המודיעין הצבאי של אוקראינה כי "שרפה מסתורית" פגעה באזור הכלכלי בילבוגה במדינת טטרסטן ברוסיה, שם ממוקם מפעל הכטב"מים האיראניים מסוג "שהאד" שהקימה רוסיה בשטחה במטרה למנוע את התלות באספקת הכטב"מים מאיראן. על פי הדיווח, השרפה פגעה בחלקי חילוף ורכיבים שנועדו לבניית מאות כטב"מים שיועדו לפגוע באוקראינה, בנזק של כ-16 מיליון דולר.
בתוך כך, מגזין ה"אקונומיסט" דיווח כי אוקראינה שוקדת על פיתוחו של טיל מקומי, זול ומתקדם שיהיה יעיל לפגיעה גם בבירה הרוסית מוסקווה. על פי הדיווח, פיתוח הטיל נמצא בשלביו האחרונים והוא עובר מבחנים סופיים. באוקראינה מגבירים את ההשקעה בתעשיות הביטחוניות המקומיות, על רקע היערכותו של טראמפ לסיום המלחמה והאפשרות לצמצום התמיכה הביטחונית מארה"ב, ובמיוחד ביטול האישור האמריקני לשגר טילים ארוכי-טווח שהועברו על ידי ארה"ב לעבר עומק שטח רוסיה.