שתי סערות פקדו השבוע את איראן, האחת צפויה וחגיגית – השלג שצבע את הבירה טהראן בלבן. השנייה לעומת זאת, התרחשה יותר מ-1,000 קילומטרים משם. דמשק בירת סוריה, חופשית מהכיבוש האיראני, חופשית מהכיבוש הרוסי, חופשית ממשטרו של אסד. אף חזאי איראני לא צפה את בואה של הסערה הזו.

היא הייתה מהירה, מפתיעה והרסנית. לאחר 13 שנים של התבססות השיעים בדמשק, אין זכר לאף גורם שיעי, איראני או עיראקי בדמשק. כמו הוריקן, היא הרסה בתוך תשעה ימים בלבד את מה שהאיראנים בנו בסוריה במשך יותר מעשור.

המורדים בסוריה (צילום: AP)
מה שאיראן בנתה בעשור נהרס תוך ימים, המורדים בסוריה|צילום: AP

באבק יצחקי, כתב ערוץ "איראן אינטרנשיונל", סבור כי השלטון באיראן המום לגמרי ממה שקרה בסוריה: "הם עושים חישוב מחדש, יש כעס גדול במשטר על משמרות המהפכה ובמיוחד על כוח קודס, שהיה אמור לשמור על השלטון של אסד". יצחקי אמר כי רוב הכעס מופנה למפקד העליון של כוח קודס, סרדר קאאני, ש"לא סיפק את הסחורה", כפי שעשה קאסם סולימאני.

סוריה הייתה אבן הראשה, הבסיס שעליו נשענה מדיניות החוץ האיראנית במזרח התיכון. במשך שנים הרפובליקה האיסלאמית שילמה הרבה מאוד כסף ודם על הנוכחות שלה. "אם נאבד את סוריה, לא נוכל להחזיק באיראן עצמה", הייתה אמירה שבכירי משטר האייתוללות השמיעו כמה פעמים בעשור האחרון. כעת הם איבדו את סוריה והנעלם הגדול הוא - כיצד ישפיע הדבר על איראן בתוך הבית ומחוצה לו?

בני סבתי, חוקר לענייניי איראן ב-INSS, סבור כי האיראנים לא יוותרו לעולם על ארגוני הטרור השיעים שמשמשים כפרוקסיז שלה. "זו דרך המהפכה", הסביר סבתי. "בלי ייצוא המהפכה בלי ייצוא באופן אידיאולוגי וחמוש, זה עוד משטר דיקטטורי רגיל ועייף כמו שהיה פעם במצרים או בסוריה".

חות'ים (צילום: רויטרס)
הציר השיעי של איראן נחלש משמעותית, החות'ים בתימן |צילום: רויטרס

תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ועמית במכון משגב, פירט את הכוחות הנותרים בציר השיעי לאחר נפילתו של אסד: "יש עדיין מרכיבים מסוימים של הציר שעדיין פעילים גם המיליציות השיעיות בעיראק וגם החות'ים בתימן, אבל זה כבר לא הציר השיעי המאיים שהיה פעם זו לא אותה טבעת אש שניסתה לסגור על ישראל".

כל ההשקעות העצומות שהיו בבניית היכולת הזו ירדו לטמיון", הסביר קופרווסר, "האבדות והנזקים שנגרמו לציר הם כאלה שאין להם שיקום ותקנה בטווח הזמן הנראה לעין וכולם מריחים את החולשה הזאת". קופרווסר הסביר כיצד ההתפתחויות יכולות להשפיע גם על העתיד של לבנון:" אני מניח שגם גורמי הכוח השונים בלבנון מריחים את החולשה של חיזבאללה כרגע וגם הם ינסו לתרגם אותה לשינוי במציאות בלבנון".

רז צימט, מומחה לאיראן ב-INSS, פירט כיצד המכה שחטפה איראן יכולה להשפיע באופן פנימי במדינה: "יותר ויותר אנשים באיראן שואלים את עצמם, האם תפיסות היסוד של הרפובליקה האיסלאמית בעשורים האחרונים, כל תפיסת השלוחים, ההוצאות המאוד כבדות של 30, יש שיאמרו 50 מיליארד דולר של סיוע למשטר הסורי כדי להחזיק מעמד"

צימט הסביר: "כל הדברים הללו בוודאי אחרי הקריסה של המשטר בסוריה, מעוררים את המחשבה, האם תפיסת הביטחון האיראנית עדיין רלוונטית והאם מה שקרה בסוריה יכול או עלול לקרות גם באיראן?"

הסכנה למשטר האייתוללות, לאחר הפלת משטר אסד

איראני תושב טהראן ומתנגד משטר שוחח אתמול בטלפון עם חדשות 12. הוא אמר כי עכשיו אחרי הנפילה של אסד האיראנים קיבלו תקווה גדולה: "הם רואים את זה כצעד משמעותי בדרך לנפילת ח'אמנאי". התושב, שהשתתף בהפגנות הסוערות נגד המשטר בשנים האחרונות כמו רבים אחרים, מעודדים מן הנעשה בסוריה.

תושבים רבים העלו סרטונים עם מסר אחד - תקווה שמה שהחל בדמשק יגיע גם לטהראן. "הם השהו ודחו את חוק החיג'אב שהיה נותן קנסות כבדים לנשים. הם אמרו שהם לא רוצים להעלות את המחיר של הבנזין. הם מבועתים מכך שאנשים כאן יצאו לרחובות באיראן, הסביר האיראני.

הפגנות בטהראן (צילום: רויטרס)
המשטר האיראני הבא בתור לקרוס? מחאות באיראן|צילום: רויטרס

באבק יצחקי הסביר כיצד נפילת אסד עשויה להשפיע פנימית על איראן: "אני חושב שמה שקרה בסוריה נתן רוח גבית לעם באיראן שאפשר להוריד דיקטטור אפילו דיקטטור די חזק ונתמך על ידי רוסיה ואיראן. אפשר להוריד אותו, אם כל העם יהיו ביחד. אני כבר רואה ברשתות החברתיות אנשים שמדברים על הפלת השלטון".

גם בני סבתי אמר כי הוא סבור שמה שקרה בסוריה יכול להוביל גם להתקוממות ושינוי שעשוי להחליש את המשטר באיראן: "יש מצב כלכלי מאוד קשה באיראן - האיראנים שונאים את המשטר שלהם. 80% מהציבור האיראני נגד המשטר, אך הוא לא מאורגן. ה-20% שכן תומכים מהווים את הגרעין הקשה, האלים, בעל הנשק והכסף".

יוסי קופרווסר הסביר גם הוא שהאופוזיציה באיראן אינה מאורגנת מספיק, כמו בסוריה: "סכנה שכרוכה בניסיון להתקומם כרגע היא מאוד משמעותית. אפילו אם יצליחו, עלול להיות כאוס כזה, שרבים מהאיראנים אומרים לעצמם שעדיף לסבול תחת המשטר העריץ הזה מאשר להיכנס למציאות של תוהו ובוהו".

לאחר נפילת הציר, האם הגרעין הוא הבא בתור?

יש עוד פיל בחדר - הגרעין האיראני. החשש בישראל הוא שכישלון טבעת האש יאיץ את הריצה לגרעין. כשהמודל הצפון קוריאני מול העיניים שלהם, זה יעודד את האייתוללות להצטייד בפצצה שתבטיח את עתיד המשטר.

באבק יצחקי הסביר מדוע לדעתו איראן צפויה להגביר את הניסיונות שלה להגיע לנשק גרעיני: "תוכנית הגרעין היא הביטוח של המשטר להישרדות שלו. הם לא יוותרו וילכו על זה בגדול – לדעתי הם בסוף יגיעו לפצצת גרעין, כי עם פצצת גרעין אף אחד לא יתעסק איתם".

הגרעין האיראני (צילום: AP)
תרוץ לפצצת גרעין? כור גרעיני באיראן|צילום: AP

רז צימט הסביר: "החלטה איראנית שמשמעותה פריצה קדימה לגרעין החלטה שהופכת להיות אף יותר מסוכנת ולכן אני מעריך שלפחות בחודשים הקרובים האיראנים ינסו להגיע לאיזושהי הסכמה או איזושהי נכונות מצד הממשל החדש בארצות הברית".

יוסי קופרווסר התייחס למשמעות של התקיפה האחרונה של ישראל באיראן: "זה להוכיח לאיראנים שיש לישראל אופציה צבאית אמינה מול אפשרות של פריצה לנשק גרעיני. אם האמריקנים היססו עד עכשיו אם יש היגיון בתקיפה באיראן, יכול להיות שעכשיו הם יותר בטוחים בעצמם".

תושב טהראן ששוחח עם חדשות 12 בטלפון התייחס לאפשרות של תקיפה ישראלית במתקני הגרעין: "אפשרי מאוד שבמצב של תקיפה ישראלית נגד מטרות צבאיות או מתקני גרעין באיראן, האנשים באיראן ינצלו את ההזדמנות ואת חולשת המשטר כדי להשלים את העבודה ולהפיל אותו".

איראן, מעצמה אזורית שמחויבת כל כולה להשמדת ישראל, נמצאת בנקודת שפל היסטורית. היא כבר לא יכולה לאיים בשוטים שלה, במיוחד חמאס וחיזבאללה. הנ"מ שלה פגוע, זה של סוריה לא קיים. היא חשופה לגמרי וזו הזדמנות בלתי חוזרת עבור ישראל. שתי מטרות צריכות להיות מול העיניים - תוכנית הגרעין, ולא פחות חשוב, ערעור יסודות המשטר.