בעולם ממשיכים לנסות לעכל את רצף האירועים המהיר והדרמטי של המהפכה בסוריה. ברוסיה התייחסו הבוקר (שני) להחלטה להעניק מקלט מדיני לאסד, והבהירו כי פוטין קיבל את ההחלטה באופן אישי. לצד זאת, במוסקווה ממשיכים להתמודד עם הכישלון המהיר של המדיניות שלהם בסוריה, אך נחושים להבטיח את המשך מעורבותם הצבאית במדינה. בארה"ב ביצעו אתמול את אחת המתקפות המסיביות שלהם במזרח התיכון, ומידע חדש נחשף על מעורבותה של טורקיה.

רוסיה

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אישר הבוקר כי פוטין הוא זה שהחליט בעצמו להעניק מקלט מדיני לאסד. פסקוב הבהיר כי נמשכים המאמצים להבטיח את ביטחון הבסיסים הרוסיים בסוריה, ואיים כי תהיה "תגובה קשה" אם הם יותקפו. לדבריו, לפי שעה לא מתוכננת שום פגישה בין פוטין ואסד ברוסיה, והוא סירב לחשוף פרטים על מיקומו של אסד והגעתו לרוסיה.

רוסיה רושמת כישלון ענק בהתרסקות משטרו של אסד, לאחר שהחל מספטמבר 2015 היא שמה לה למטרה להגן עליו ולשמר אותו בשלטון. כעת נחושים במוסקווה להמשיך ולהפעיל את בסיסי הצבא הרוסיים במדינה, ולכל הפחות את בסיס האוויר הגדול חמיימים ואת בסיס הים הגדול בטרטוס. לפחות חלק מהבסיסים הקטנים יותר של רוסיה בסוריה נאלצו להתפנות בעקבות השתלטות המורדים על שטחים נרחבים.

נשיא רוסיה פוטין זוכה לשטיח אדום בביקורו במונגוליה (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה פוטין זוכה לשטיח אדום בביקורו במונגוליה, ספטמבר 24|צילום: רויטרס

ואולם, מה שעבד היטב לרוסיה לפני קצת פחות מעשור - כבר לא עובד כל כך טוב מאז תחילת המלחמה באוקראינה. המלחמה הקשה, שמתקרבת לציון של שלוש שנים, הסיטה באופן נרחב את הקשב הצבאי הרוסי. בניו יורק טיימס מדגישים שהתקיפות האוויריות שצבא רוסיה ביצע הפעם נגד כוחות המורדים היו חלשות באופן יחסי, פשוט בשל העובדה שמרבית מטוסי הקרב של רוסיה ממוקדים במלחמה באוקראינה.

לא רק חיל האוויר של רוסיה נפגע בלחימה בסוריה כתוצאה מהמלחמה באוקראינה. גם היכולת הצבאית הימית של רוסיה נפגעה בצורה קשה, בעיקר משום שטורקיה אוסרת על ספינות מלחמה רוסיות לעבור דרך מצריה - מהים השחור למזרח הים התיכון. בטורקיה נצמדים לאיסור שלהם לאפשר לכלי שיט של מדינה במלחמה לעבור בתחומה, ולכן רוסיה לא יכולה לחדש את כוחותיה הימיים באזור.

משתנה צבאי נוסף במבנה הכוח של רוסיה בסוריה הוא קבוצת וגנר - יחידת שכירי החרב הרוסית שפורקה הלכה למעשה לאחר מותו של פריגוז'ין באוגוסט שעבר הייתה נדבך מרכזי ביכולתה של רוסיה לאכוף את מרותה בסוריה, אולם כעת היא פועלת בצורה שונה, מצומצמת ומרוכזת יותר בפעילות באפריקה ובלחימה באוקראינה. בניו יורק טיימס ציטטו לוחמים לשעבר של קבוצת וגנר בסוריה, שכתבו כי "כולם מאוכזבים" - ואומרים כי כל כך הרבה מחבריהם לנשק נהרגו כדי "להשיג הצלחה" - אבל "כעת זה נפל כל כך בקלות".

טורקיה

נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן משדר ביממה האחרונה שביעות רצון מהפלתו של אסד, ואפילו רומז לשמחה לאיד מצדו. בדברים שאמר אתמול רמז לאשמתו של אסד במהפכה נגדו - לאחר שסירב להרחיב את הקשר עם טורקיה ולקדם הסכם נורמליזציה עם אנקרה. לטענתו של ארדואן, אסד לא הבין את רצונה של טורקיה לסייע לו במלחמה נגד הטרוריסטים.

אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מפקד ארגון הטרור HTS
אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מפקד ארגון הטרור HTS

מידע חדש שנחשף בדיווח ברויטרס מצביע על כך שטורקיה הייתה מודעת היטב לתוכנית המתקפה הנרחבת של המורדים נגד משטרו של אסד, הגם שלא ברור שהבינו כי התוצאה הסופית היא הפלת שלטונו. על פי הדיווח, כבר לפני חצי שנה חשפו המורדים את התוכנית שלהם לשלטונות בטורקיה - לצאת למתקפה נגד צבא אסד. טורקיה, על פי הדיווח, העניקה את אישורה ותמיכתה למהלך.

נשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה ארדואן|צילום: רויטרס

המורדים גיבשו את תוכנית המתקפה נגד משטר אסד לאחר שזיהו כי הצבא הסורי מותש וחסר מוטיבציה, וכי בעלי בריתו המרכזיים איראן וחיזבאללה מוחלשים בצורה חמורה בעקבות המלחמה נגד ישראל. בנוסף, דעתה של רוסיה מוסחת בשל המלחמה באוקראינה, ואין ביכולתה לסייע לאסד כפי שעשתה בעבר. התוכנית, על פי הדיווח, הייתה "פרי רוחו" של אל-שרע.

ארה"ב

לאחר שנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ הבהיר אתמול כי הנעשה בסוריה "אינו עניינה של ארה"ב", מידת מעורבותה של וושינגטון במצב החדש במזרח התיכון עדיין אינה ברורה. למרות זאת, צבא ארה"ב ביצע אתמול את אחת המתקפות הגדולות ביותר במזרח התיכון - בעקבות נפילת משטר אסד.

סנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, הודיע כי ביצע אתמול גל של 75 תקיפות נגד שורה של יעדים ומטרות של ארגון הטרור דאעש בעומק סוריה. בהודעה הרשמית שפורסמה, בעקבות דברים של הנשיא ביידן אמש, נכתב כי הותקפו מן האוויר מחנות פעילות ומתחמים שבהם שהו מפקדים בכירים בארגון. בתקיפות השתתפו מפציצים אסטרטגיים מסוג B-52, ומטוסי קרב מסוג F-15 ו-A-10. התקיפה הנרחבת בוצעה במטרה למנוע מארגון דאעש לנצל את המהומה בסוריה כדי לשקם את כוחו ולהתקומם.

 

בארה"ב עוד מתקשים להתמודד עם המצב החדש, שבו עדיין לא ברור מי ההנהגה העתידית של סוריה ביום שאחרי אסד. מי שמסתמן כמנהיג המורדים והאדם החזק ביותר באופוזיציה הסורית הוא אחמד אל-שרע, המוכר יותר בשם המלחמה שלו אבו מוחמד אל-ג'ולאני. אל-שרע הוא מנהיג ארגון הטרור היאת תחריר א-שאם, ארגון שמקורותיו האידאולוגיים נעוצים בארגון הטרור אל-קאעידה.

מורדים בסוריה (צילום: AP)
מורדים בסוריה|צילום: AP

בכירים אמריקנים אמרו לוושינגטון פוסט כי ארה"ב מקיימת קשר עם כל הקבוצות השונות בסוריה, כולל היאת תחריר א-שאם, המוגדרת שם כארגון טרור. על פי הדיווח, בארה"ב מקיימים כעת הערכה מחודשת של הארגון, ונבדק אם ניתן להסיר אותו מרשימת ארגוני הטרור. סביר שבארה"ב מעוניינים להסיר את הארגון מרשימת ארגוני הטרור כדי להקל על הקשר בין הצדדים, ולאפשר לוושינגטון לתמוך בו במטרה לייצב את המצב השלטוני בדמשק.

איראן

מתרבים הדיווחים על ההלם והדרמה בטהראן בעקבות נפילתו של אחד מבעלי בריתם המרכזיים בציר הטרור במזרח התיכון. שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י אישר אתמול באופן רשמי כי טהראן מקיימת קשר ישיר עם כוחות המורדים - לאחר שנחשף כי שני הצדדים השיגו סיכום מפתיע על נסיגת כוחות משמרות המהפכה מסוריה.

"היה לנו מודיעין שהיאת תחריר א-שאם הולכים לתקוף את חלב מכיוון אדליב - וכל המודיעין הועבר לממשלה הסורית", אמר עראקצ'י אתמול בשידור בטלוויזיה האיראנית. "מה שהפתיע אותנו היה חוסר היכולת של צבא סוריה להגיב והמהירות הבלתי צפויה של ההתפתחויות - וגם אסד הופתע מהצבא שלו". עראקצ'י סיפר גם שכאשר הוא פגש בשבוע שעבר את אסד בדמשק, הנשיא הסורי לשעבר היה נראה מודאג והתלונן על הצבא שלו שלא נלחם כהלכה. לדבריו, הרושם שלו מהפגישה עם אסד היה שהוא "לא קורא את המצב בצורה מדויקת".

נפילתו של אסד מהווה פגיעה קשה מאוד למדיניות הפעלת ארגוני הטרור של איראן - ובעיקר לפגיעה ביכולת לחמש מחדש את חיזבאללה בלבנון. התרסקות הפרויקט האיראני במזרח התיכון מעוררת כעת את החשש בקרב רבים, כולל בישראל, כי איראן עלולה להגביר את המאמצים להתקדם לעבר נשק גרעיני.

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י (צילום: רויטרס)
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י|צילום: רויטרס

החשש הזה מקבל כעת משנה תוקף, לאחר שבסוף השבוע הזהיר רפאל גרוסי, יו"ר הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, כי איראן מאיצה מאוד את יכולותיה לקראת אפשרות של פיתוח נשק גרעיני. בתקופה האחרונה הגבירה איראן מאוד את יכולת העשרת האורניום שלה לשיעור גבוה של 60%, באופן שמקדם אותה מאוד לקראת פריצה לפצצה - אם תקבל החלטה רשמית בעניין.

דוח המודיעין האמריקני שפורסם בסוף השבוע קובע כי לטהראן התשתית והידע לפתח במהרה חומר מועשר עבור נשק גרעיני - וכי מנהיגיה מודעים לעובדה זו, מה שמחזק את אמינות האיומים שלהם. מצבורי האורניום המועשר של איראן לרמות של 60% ו-20% גדולים בהרבה מהדרוש למטרות הגרעיניות שעליה היא מצהירה, והיא תוכל לפתח יותר מתריסר פצצות גרעיניות אם מאגרי האורניום יעברו העשרה נוספת. בתגובה על סנקציות וצעדים עתידיים נגדה, נטען בדוח כי איראן צפויה להפעיל צנטריפוגות מתקדמות נוספות, להגדיל את רמת העשרת האורניום או לנטוש את ההסכם למניעת הפצת נשק גרעיני.