הקהילה היהודית והישראלית בברלין סוערת בשל הדברים שאמרה לפני יומיים (שני) מפקדת המשטרה ברברה סלוביק על גילויי האנטישמיות הגלויה באזורים מסוימים בבירת גרמניה. "זהו חידוש שסלוביק מציינת זאת באופן כל כך מדויק וחד משמעי", אמר הממונה על המאבק באנטישמיות של הקהילה היהודית בברלין זיגמונט קניגסברג.

מספר האירועים האנטישמיים עלה בצורה חדה לאחר טבח חמאס ב-7 באוקטובר וגם בגרמניה נרשמה עלייה דרמטית. "חברי הקהילה שלנו חשים זאת באופן ברור מאוד והתאימו את התנהגותם בהתאם, לטאטא בעיות מתחת לשטיח הוא רעל לחברה דמוקרטית", הוסיף.

ברלין - המשטרה פיזרה מפגן תמיכה בפלסטינים (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
המשטרה בברלין בפיזור הפגנה פרו-פלסטינית|צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מפקדת המשטרה אמרה ל"ברלינר צייטונג" כי ישנם אזורים בבירה "שהייתי ממליצה לאנשים חובשי כיפה או לאלו שמזדהים בגלוי כהומוסקסואלים או לסביות, להיות זהירים יותר". עוד הוסיפה כי יש שכונות עם רוב ערבי שבהן יש תמיכה בקבוצות טרור ושבהן מורגשת שנאת יהודים.

שגריר ישראל בגרמניה רון פרושאור, שיבח את הבהירות בדבריה של סלוביק: "מפקדת המשטרה סלוביק מגלה אומץ אמיתי. כדי לפתור בעיה, יש להגדיר אותה תחילה בצורה ברורה. המשטרה עובדת יומם וליל כדי להבטיח את ביטחונם של כל תושבי ברלין", אמר. "רשויות הביטחון זקוקות לתמיכה רחבה ולמשאבים המתאימים. ברלין חייבת להיות בטוחה, בכל מקום ולכולם".

מנגד הייתה גם לא מעט ביקורת כלפי האמירה השנויה במחלוקת. כך למשל המועצה המרכזית של יהודי גרמניה כתבה ברשת החברתית x: "ההצהרה של גב' סלוביק אינה חדשה. יהודים יודעים היטב, לצערנו, באילו מקומות הם נמצאים בסכנה כשהם נראים כיהודים. אם משטרת ברלין מודה כעת שאינה יכולה לדאוג לביטחונם של יהודים ויהודיות - וגם של קבוצות אחרות - זהו מצב מדאיג".

הפגנות פרו-פלסטיניות בברלין (צילום: anadolu agency, getty images)
הפגנות פרו-פלסטיניות בברלין|צילום: anadolu agency, getty images

עוד נכתב: "ברלין הפכה למרכז של שנאה זו, אשר עלולה לפגוע ביהודים ויהודיות בכל מקום. לעיתים קרובות מדובר באנטישמיות גלויה ותוקפנית ממניעים מוסלמיים - העומדת לצד האנטישמיות הלאומנית הקיצונית המושרשת".

"מרגיש שאין מקום בטוח להיות יהודייה"

גם בקרב הקהילה הישראלית האמירה פורשה באופן ביקורתי. מיה גלייזר, ישראלית שחיה בפאתי ברלין שיתפה: "כל החיים שלי לימדו אותי: בחו"ל תסתירי שאת ישראלית ויהודייה. תשמשי בנראות האירופאית שלך ותשקרי. ככה עשיתי בתחילת דרכי".

"זה היה תהליך אבל באמת ב-10 השנים האחרונות ממש למדתי להתגאות במוצא שלי ולא לפחד ולהגיד שאני ישראלית ולדבר בעברית כשצריך", הוסיפה והסבירה: "דווקא עכשיו פתאום אומרת לי המשטרה פה 'טוב בעצם כדאי שתסתירי את זה'. זה כל כך מתסכל וזה מתחיל להרגיש שכבר אין שום מקום שבו בטוח להיות יהודייה".

בזמן שערוצי התקשורת בגרמניה עוסקים שוב ושוב בשאלת ביטחונם של היהודים בברלין, רוסס שוב מגן דוד כחול מחוץ לבניין בשכונת המהגרים נויקולן. באותו בניין גרה ישראלית ברלינאית שמיד פנתה לחברותיה בפייסבוק וביקשה עזרה: "מישהו ריסס לי מגן דוד בכניסה לבניין שלי בנויקולן. מחפשת חדר או דירה כניסה מיידית באזור בטוח יותר בעיר - כל מה ששמעתן יעזור לטווח קצר או ארוך".

על פי מפקדת המשטרה, בשנה האחרונה נפתחו למעלה מ-6,000 תיקים שונים על אנטישמיות ברחבי ברלין, דבר שלא היה כמותו לפני. עם זאת, סלוביק ציינה: "למרבה המזל, הפשעים האלימים נגד יהודים הם נמוכים, אם כי ללא ספק כל פשע הוא אחד יותר מדי. עם זאת, אני יכול להבין שהפחד והדאגה נשארים".

על פי המל"ל, גרמניה כולה מוגדרת ברמת איום מזדמן, ומי שמטייל בה צריך לנקוט אמצעי זהירות מוגברים.