נשיא קוריאה הדרומית יון סוק-יאול הכריז על משטר צבאי אתמול (שלישי) ואחרי שעות חזר בו. ההחלטה של הנשיא לבטל את ההכרזה התקבלה אחרי התנגדות של אזרחים ומחוקקים - גם ממפלגתו.

השתלשלות האירועים

ברשת החדשות יונהאפ בקוריאה הדרומית דווח אתמול בשעות הצוהריים בישראל כי הנשיא הכריז על משטר צבאי אחרי שהאשים את האופוזיציה בניסיון הפיכה. הוא טען שמטרת ההכרזה להתמודד עם "כוחות המזוהים עם קוריאה הצפונית" ולשמור על החוקה והחופש.

 

יון סוק-יאול, נשיא דרום קוריאה (צילום: רויטרס)
יון סוק-יאול, נשיא דרום קוריאה|צילום: רויטרס

עוד דווח בקוריאה הדרומית כי הכניסה לפרלמנט נחסמה בכלי רכב של המשטרה וכי לא התאפשרה כניסת מחוקקים למבנה, ובנוסף נכנסו כוחות צבא למתחם. בעקבות ההכרזה - הוון, המטבע הדרום-קוריאני, צלל בכ-2.5% מול הדולר.

הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה (צילום: רויטרס)
הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה|צילום: רויטרס

 

 

המהלך של הנשיא יון גרר התנגדות מיידית של פוליטיקאים, כולל מנהיג המפלגה השמרנית, האן דונג-הון, שכינה את ההחלטה 'שגויה' ונשבע "לעצור אותה". במקביל, מנהיג מפלגת האופוזיציה לי ג'ה-מיונג קרא להכרזת הנשיא יון "לא חוקית ולא חוקתית". מנהיג האופוזיציה הוסיף כי ינסו בפרלמנט לבטל את ההכרזה, אולם ייתכן שהצבא יעצור חברי פרלמנט.

הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה (צילום: רויטרס)
הוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה|צילום: רויטרס

 

בהכרזה על המשטר הצבאי ששודרה בטלוויזיה, אמר הנשיא: "באמצעות החוק הצבאי הזה אבנה מחדש את הרפובליקה החופשית של קוריאה שנופלת לעומק החורבן הלאומי ואגן עליה. אני אחסל את הכוחות האנטי-מדינתיים במהירות האפשרית ואנרמל את המדינה". בנוסף ביקש הנשיא מהציבור להאמין בו.

 

בנאומו ציטט הנשיא הצעה של המפלגה הדמוקרטית באופוזיציה, שיש לה רוב בפרלמנט, להדיח את תובעים בכירים במדינה ולדחות הצעת תקציב ממשלתית. יון ומפלגתו (מפלגת כוח העם) השמרנית נקלעו למבוי סתום עם המפלגה הדמוקרטית מהאופוזיציה הליברלית בנוגע להצעת חוק התקציב של השנה הבאה. 

פרעות לאחר שהוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה (צילום: רויטרס)
פרעות לאחר שהוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה|צילום: רויטרס

הפרלמנט בקוריאה הדרומית אישר הצבעה שמחייבת להסיר את הממשל הצבאי שהכריז עליו הנשיא יון סוק-יאול. 190 מתוך 300 חברי הפרלמנט היו נוכחים והצביעו נגד הממשל הצבאי. בנוסף, יו"ר הפרלמנט בקוריאה הדרומית פרסם הודעה בעקבות האירועים, וטען כי ההכרזה לא חוקית.

"בתגובה על הכרזת הנשיא על המשטר הצבאי, האסיפה הלאומית תנקוט אמצעים מתאימים בהתאם לנהלים החוקתיים", אמר יו"ר הפרלמנט. "אנו מבקשים מהאזרחים לסמוך על האסיפה הלאומית ולהישאר רגועים. כל חברי האסיפה הלאומית מתבקשים להתכנס באולם האסיפה המרכזי לאלתר. בפרט, אנו קוראים לכוחות הצבא והמשטרה להישאר רגועים ולשמור על עמדותיהם".

כאמור, אחרי שעות של מחאה והתנגדות מצד אזרחים, מחוקקים וגורמים נוספים, חזר בו הנשיא של קוריאה הדרומית מהחלטתו והודיע על ביטול המשטר הצבאי.

ההמלצות לישראלים

משרד החוץ פרסם המלצה לישראלים ששוהים בקוריאה הדרומית: "נשיא קוריאה הדרומית הודיע Yoon על החלת משטר חירום צבאי במדינה. עדיין מוקדם להעריך מה תהיינה ההשלכות של ההחלטה. אנו ממליצים לעת עתה ועד להתבהרות הדברים להישאר בבתים או במקומות שבהם אתם שוהים ולעקוב אחר העדכונים בתקשורת".

"לכל אותם ישראלים המתכננים להגיע לקוריאה בעת הזו מומלץ לשקול חיוניות הביקור במדינה. במקרה חירום יש להתקשר לקו החירום של השגרירות: +82 32-108-500 או לחדר מצב של משרד החוץ: 97225303155+"