דוח הערכת המודיעין של ארה"ב חושף כי טהראן מבצעת פעולות שמציבות אותה בעמדה טובה יותר לפתח נשק גרעיני - אם תבחר לעשות זאת. נכון ל-26 בספטמבר 2024, כך חושף הדוח - איראן עדיין לא מפתחת נשק גרעיני. עם זאת, היא ממשיכה להגדיל את מלאי האורניום המועשר שלה לרמות של 60% ו-20%.

המתקן הגרעיני בבושהר, איראן (צילום: reuters)
המתקן הגרעיני בבושהר, איראן|צילום: reuters

במודיעין האמריקני ציינו שלטהראן יש את התשתית והידע לפתח במהרה חומר מועשר עבור נשק גרעיני - וכי מנהיגיה מודעים לעובדה זו, מה שמחזק את אמינות האיומים שלהם. מצבורי האורניום המועשר של איראן לרמות של 60% ו-20% גדולים בהרבה מהדרוש למטרות הגרעיניות שעליה היא מצהירה, והיא תוכל לפתח יותר מתריסר פצצות גרעיניות אם מאגרי האורניום יעברו העשרה נוספת. בתגובה על סנקציות וצעדים עתידיים נגדה, נטען בדוח כי איראן צפויה להפעיל צנטריפוגות מתקדמות נוספות, להגדיל את רמת העשרת האורניום או לנטוש את ההסכם למניעת הפצת נשק גרעיני.

בנוסף, דוח המודיעין האמריקני קבע כי איראן כמעט בוודאות מיישמת לקחים ממתקפת הטילים והכטב"מים לעבר ישראל - והפעלת הכטב"מים האיראניים של רוסיה במלחמה באוקראינה. איראן צפויה ליישם לקחים גם מהפעלת הטילים הבליסטיים האיראניים קצרי-הטווח שהעבירה לרוסיה ברגע שהם יהפכו מבצעיים. עוד חושף הדוח כי איראן עובדת על פיתוח טילים לשיגור לחלל באמצעות סיוע זר, מה שצפוי לקצר את לוח הזמנים שלה לפיתוח טיל בליסטי בין-יבשתי, אם תבחר לעשות זאת. כמו כן, נכתב שאיראן ככל הנראה מאמנת חיילים רוסים - ומסייעת להם בהפעלת הכטב"מים האיראניים.

המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי|צילום: AP

לפני כשלושה שבועות, העריך דיוויד אולברייט, נשיא ומייסד המכון למדע וביטחון בין-לאומי ומומחה לתוכנית הגרעין של איראן, העריך כי זמן הפריצה של איראן לפצצה גרעינית אחת עומד על שבוע בלבד, או פחות מכך. הוא הוסיף כי איראן מסוגלת כעת לייצר, באופן תיאורטי, 10 פצצות גרעיניות בחודש בלבד, 13 פצצות בחודשיים, 14 בשלושה חודשים, 15 בארבעה חודשים ו-16 פצצות בחמישה חודשים.

במקביל, אישר ראש הממשלה נתניהו כי ישראל פגעה במתקן חשאי של תוכנית הגרעין של איראן בשם "טלכאן 2" בתקיפה במתקן הרגיש בפרצ'ין ב-26 באוקטובר. על פי ההערכות והדיווחים, במתקן הזה עסקו בין השאר בפיתוח רכיבי פלסטיק הקשורים למחולל ההלם של ראש הנפץ הגרעיני של איראן. הפגיעה הזאת, בפני עצמה - צפויה לעכב את איראן בכל ניסיון לפתח נשק גרעיני. המתקן אף היה חלק מתוכנית הנשק של איראן שנסגרה בשנת 2003.

רפאל גרוסי, יו"ר הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, התייחס לתקיפה הישראלית במתקן הרגיש בפרצ'ין, ואמר: "אנו לא מחשיבים זאת כמתקן גרעיני ואין לנו אינדיקציות להימצאות של חומר גרעיני שם". איראן אף פעם לא הכריזה על המתקן בפרצ'ין כמתקן גרעיני, ופקחי סבא"א לא ביקרו שם. על פי הדיווח של העיתונאי ברק רביד, עולה כי המתקן קשור למחקר בתחום פיתוח הנשק הגרעיני של איראן.

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר)לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשתהיכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.
  2. אמצעי לנשיאת הפצצהמה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת.
  3. מתקן נפץ הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עזהיכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.