המהפכה בסוריה הגיעה במפתיע ותוך ימים הצליחו המורדים להשתלט על המדינה, להביא לבריחתו של בשאר אסד ולקריסת שלטונו. רצף האירועים המהיר משנה את מאזן הכוחות במזרח התיכון: איראן מודאגת, טורקיה מזהה הזדמנות וישראל כבר פועלת בשטח. מה קרה? איך זה ישפיע על האזור? ומה יהיו ההשלכות על ישראל? N12 עם התשובות לשאלות החשובות.

איך התחילה ההתפרצות המחודשת בסוריה?
המורדים הסורים, שמנסים להפיל את בשאר אסד כבר יותר מעשור, חזרו לפעול. הפעם, בניגוד לניסיונות הקודמים, הם תפסו אומץ ונראה שהם הצליחו.

מה קרה לשלטון אסד?
באופן מפתיע, המורדים הצליחו להשתלט על המדינה תוך 11 ימים, כמעט בלי מאמץ. אסד ברח והשלטון קרס. התוצאה: סוריה נותרה מבולגנת מאי-פעם, ללא שלטון מרכזי ועם כנופיות שונות שנאבקות על שליטה.

בשאר אל-אסד (צילום: רויטרס)
נמלט לרוסיה, אסד|צילום: רויטרס

איך איראן מגיבה?
האיראנים מודאגים מאוד. מרבית הכנופיות בסוריה אינן תומכות באיראן או בחיזבאללה. בנוסף, בטהראן חוששים שההתקוממות בסוריה תעורר השראה בקרב אזרחי איראן, שגם הם מתמודדים עם משטר מדכא.

איך טורקיה משתלבת במצב?
טורקיה, שתומכת בחלק מהמורדים, רואה את ההתפתחויות כהזדמנות. ייתכן שנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ינסה לנצל את המצב להשגת השפעה בסוריה. אך עדיין מוקדם לדעת כיצד תתפתח הזירה.

מה ההשלכות על ישראל?
בשלב זה, קשה לומר. מצד אחד, המורדים בסוריה שונאים את איראן וחיזבאללה – אויבי ישראל. מצד שני, חלקם מזוהים עם ארגוני טרור כמו אל-קאעידה, ואין להם סנטימנטים חיוביים כלפי ישראל.

ציר הסהר השיעי
ציר הסער השיעי, מפת המזרח התיכון

כיצד ישראל פועלת?
ישראל ניצלה את הוואקום השלטוני ונכנסה לשטח המפורז בגבול בין המדינות, אזור שאסור היה לאף אחד להיכנס אליו. כעת, כשאין צבא סורי שיגן עליו, ישראל הרחיבה את השפעתה.

האם מדובר בכיבוש קבוע?
זה עדיין לא ברור. ממשלת ישראל לא הצהירה אם המהלך זמני או קבוע. נכון לעכשיו, נראה שהיא מתמקדת בניהול המצב בעקבות נפילת אסד ובשיקולים ליום שאחרי.

נפילת משטר אסד (צילום: רויטרס)
המהפכה בסוריה, המורדים השתלטו במהירות|צילום: רויטרס

מה היחס של קבוצות המורדים השונות לישראל?
בקרב המורדים, פועל הארגון הג'יהדיאסטי-קיצוני המוכר - היאת תחריר א-שאם שעליו מפקד אבו מוחמד אל-ג'ולאני, שהוביל את הקרבות של המורדים נגד כוחות אסד. הוא הוקם ב-2017 בעקבות מיזוג בין ג'בהת פתח א-שאם (לשעבר ג'בהת א-נוסרה" – שלוחת אל-קאעידה בסוריה) לבין ארגונים ג'יהאדיסטיים אחרים, כאשר שורשיו נעוצים בארגון הטרור האיסלאמיסטי-סוני אל-קאעידה.

בישראל יש חשש שהפעילות של אותם קיצוניים עלולה להוות איום גם לפתחנו. יחד עם זאת, לצידן, יש גם קבוצות סוריות חילוניות שמדברות בשפה של שיתוף פעולה עם ישראל. בהן הצבא הסורי-הלאומי- קואליציה של ארגונים חמושים שמקבלת סיוע צבאי ישיר מטורקיה ונהנית מתמיכתה באמל"ח ובציוד.