מעצמות אירופה הודיעו אמש (רביעי) כי הן מוכנות לממש את האיום שמדאיג את איראן יותר מכול - הפעלת מנגנון ה"סנאפ בק", בעקבות מה שתואר כצעד "הדרמטי" בתוכנית הגרעין של איראן. במסגרת הפעלת המנגנון, שמוגבל בזמן, יופעלו סנקציות כבדות וחריגות על איראן, שבתקופה האחרונה הגבירה מאוד את קצב העשרת האורניום במתקני הגרעין התת-קרקעיים.

בריטניה, גרמניה וצרפת הודיעו למועצת הביטחון של האו"ם כי הן מוכנות לכל צעד דיפלומטי ומדיני שעומד לרשותן כדי לבלום את התקדמות תוכנית הגרעין של איראן, כולל גם הפעלת מנגנון ה"סנאפ בק". מנגנון זה, שנקבע במסגרת הסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015 (JCPOA), נועד למקרה של הפרה חמורה של ההסכם - וביכולתו להחזיר את כל הסנקציות הקשות שהוטלו על המוני בני אדם וישויות באיראן. 

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין (צילום: רויטרס)
מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין|צילום: רויטרס

הייחוד המרכזי של מנגנון ה"סנאפ בק" הוא שהוא אינו כפוף לווטו של אחת המעצמות במועצת הביטחון של האו"ם, קרי רוסיה וסין אינן יכולות לבלום אותו אם אחת ממעצמות אירופה מחליטה להפעיל אותו. המנגנון תחום בזמן, וניתן להוציא אותו לפועל רק עד 18 באוקטובר 2025.

בימים האחרונים הזהיר רפאל גרוסי, יו"ר הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, שביקר לאחרונה באיראן ובמתקני הגרעין התת-קרקעיים שלה, כי איראן האיצה "באופן דרמטי" את קצב העשרת האורניום שלה לרמה צבאית של 60%. רבים בעולם מביעים את החשש כי דווקא כעת, כשאיראן נמצאת במצב רגיש וקשה בעקבות המפלה של חיזבאללה וחמאס ונפילת משטר אסד, היא עלולה להתקרב עוד יותר לרעיון של פיתוח נשק גרעיני, מתוך מחשבה ששכבת ההגנה המרכזית שלה קרסה.

דונאלד טראמפ (צילום: AP)
דונאלד טראמפ|צילום: AP

 במערב מדגישים כי אין לאיראן שום הצדקה להיקף ההעשרה הנוכחי שלה, ואף תוכנית גרעין אזרחית אינה נזקקת להעשרה ברמה כזאת. במערב מדגישים כי לא היה בעבר מקרה שמדינה העשירה אורניום בהיקף כזה שלא למטרת פיתוח נשק גרעיני. "איראן חייב לעצור מיד את ההסלמה של תוכנית הגרעין שלה כדי ליצור סביבה מדינית שתסייע לקדם תהליך בעל משמעות ולהגיע לפתרון באמצעות משא ומתן", כתבו בשבוע שעבר שגרירי בריטניה, גרמניה וצרפת באו"ם.

בשבועות האחרונים התקינה איראן עוד 4,000 צנטריפוגות חדשות ומתקדמות במתקני ההעשרה התת-קרקעיים בפורדו ובנתנז - בצעד שהגיע בתגובה להחלטת הגינוי של מעצמות המערב נגד איראן במועצת הנגידים של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית. בהצעת הגינוי קראו בריטניה, צרפת וגרמניה, בתמיכת ארה"ב, לסבא"א להגביר מאוד את הפיקוח על איראן, שלא מרבה לשתף פעולה עם הגורמים המקצועיים. לאחרונה הודיעו באיראן כי החלו להפעיל את הצנטריפוגות החדשות והמתקדמות.

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ הבהיר באופן חד-משמעי כי הוא מעוניין בהסכם גרעין חדש עם איראן. שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י אותת גם הוא על רצונה של איראן בהסכם חדש, אך הבהיר כי ההסכם הנוכחי לכל היותר יוכל להוות השראה ולשמש בסיס בנקודות מסוימות, אך גם אמר כי בנקודות רבות יהיה צורך לנסח את ההסכם מחדש.

הטיל האיראני שיהאב-3
הטיל האיראני שיהאב-3

דוח המודיעין האמריקני שפורסם בסוף השבוע קובע כי לטהראן יש את התשתית והידע לפתח במהרה חומר מועשר עבור נשק גרעיני - וכי מנהיגיה מודעים לעובדה זו, מה שמחזק את אמינות האיומים שלהם. מצבורי האורניום המועשר של איראן לרמות של 60% ו-20% גדולים בהרבה מהדרוש למטרות הגרעיניות שעליה היא מצהירה, והיא תוכל לפתח יותר מתריסר פצצות גרעיניות אם מאגרי האורניום יעברו העשרה נוספת. בתגובה על סנקציות וצעדים עתידיים נגדה, נטען בדוח כי איראן צפויה להפעיל צנטריפוגות מתקדמות נוספות, להגדיל את רמת העשרת האורניום או לנטוש את ההסכם למניעת הפצת נשק גרעיני.

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר)לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשתהיכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.
  2. אמצעי לנשיאת הפצצהמה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת.
  3. מתקן נפץ הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עזהיכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.