בסוריה מציינים שבועיים להפלת הרודן בשאר אל-אסד, וממשיכים ללמוד כיצד לנהל את המדינה ביום שאחרי. לצד הפצעים הרבים שנחשפים עם הזוועות שהותיר המשטר הקודם, רבים בסוריה מביעים שמחה והתרגשות מפני מה שנראה כמו עתיד טוב בהרבה ממה שהתרגלו אליו בעשורים האחרונים. קבוצה אחת מרכזית בסוריה, הכורדים, רואה את המצב אחרת - ומביטה באימה לעבר העתיד והאיומים הרבים שנשקפים לה.

לקראת פלישה טורקית לסוריה - סיקור N12:

נפילת אסד בחסות טורקיה והכוחות הפרו-טורקיים בסוריה מציבה איום של ממש על הכוחות הכורדיים בצפון סוריה ובצפון-מזרח סוריה. בעוד הלחימה בסוריה הסתיימה עם נפילת אסד - נאמניה של טורקיה וצבא טורקיה בעצמו תוקפים כל העת את הכוחות הכורדיים.

כוחות ה-SDF הכורדיים בסוריה (צילום: רויטרס)
כוחות ה-SDF הכורדיים בסוריה|צילום: רויטרס

אתמול דיווחו כוחות ה-SDF הכורדיים, בעלי הברית המרכזיים של צבא ארה"ב בסוריה והכוח המרכזי בלחימה בדאעש, כי חמישה מאנשיהם נהרגו בהפצצה טורקית סמוך לעיר מנביג'. במקביל, הם הודיעו כי הם חיסלו לפחות 52 לוחמים במיליציות פרו-טורקיות בתום 12 שעות של קרבות סמוך לסכר תישרין שעל נהר הפרת. בסוף השבוע נהרגו באזור זה שני עיתונאים כורדים שרכבם הופצץ מן האוויר על ידי כטב"ם של צבא טורקיה.

 

 הקרבות אתמול בין כוחות ה-SDF והכוחות הפרו-טורקיים בצפון סוריה

 

 עיתונאים כורדים שחוסלו על ידי צבא טורקיה

 

 

טורקיה רואה בכוחות הכורדיים השונים בסוריה כאויב המציב איום על ביטחונה, ופועלת כל העת לקידום חיסול הארגונים הכורדיים החמושים בסוריה. המהפכה במדינה, שהתרחשה בחסות טורקית מובהקת, מאפשרת כעת לארדואן ואנשיו השפעה נרחבת על הנעשה בסוריה. במקביל, דווח בשבוע שעבר כי הם נערכים בכוחות גדולים בגבול עם סוריה לקראת אפשרות של פלישה מהירה גדולה.

האזור בשליטת הכורדים בסוריה (צילום: Google maps)
האזור בשליטת הכורדים בסוריה|צילום: Google maps

הכוחות הכורדיים מעולם לא רוו נחת תחת משטר אסד, ואף חוו הפצצות כבדות על ידי הנשיא לשעבר בשאר ובייחוד על ידי אביו, הנשיא הקודם, חאפז אל-אסד. למרות זאת, לאורך העשור האחרון, בחסות מלחמת האזרחים בסוריה ואובדן יכולתו של אסד לשלוט על כל השטחים במדינה, בייחוד אלו ששוחררו מידי ארגון דאעש, הצליחו הכורדים להקים אוטונומיה משגשגת ובעלת שלטון עצמאי כמעט לחלוטין. במקביל, הם טיפחו קבוצות חמושות מאומנות וחזקות, שמובלות באופן שוויוני על ידי גברים ונשים כאחד וכאחת.

נשיא טורקיה ארדואן ושר החוץ של ארה
נשיא טורקיה ארדואן ושר החוץ של ארה"ב בלינקן|צילום: רויטרס

בבירות אירופה, וגם בוושינגטון, מבינים כי ארדואן הוא בעל ההשפעה המרכזי כעת בסוריה, ועולים אליו לרגל כדי לדון בעתיד המדינה. במערב מביטים לעבר סוריה בתקווה שהמדינה תתייצב ותעמוד על הרגליים בהקדם, בניסיון להחזיר אליה כמה שיותר פליטים ומהגרים. בשל כך, ארדואן זוכה למנוף לחץ דרמטי.

צבא טורקיה בצפון סוריה, ב-2019 (צילום: AP)
צבא טורקיה בצפון סוריה, ב-2019|צילום: AP

הכורדים בסוריה נמצאים כעת במצוקה מכמה חזיתות: המיליציות הסוריות הפרו-טורקיות, המוכרות גם בראשי התיבות SNA, תוקפות אותם ללא הרף, למרות ניסיונות לא מוצלחים של ממשל ביידן לקדם הפסקת אש בין הצדדים. בנוסף, טורקיה עצמה מאיימת לתקוף את הכורדים מצפון. לכך מצטרפת ההנהגה החדשה בסוריה, בראשות היאת תחריר א-שאם והמנהיג בפועל אחמד אל-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני), שעל פי כל הדיווחים תיאמו עם טורקיה את המתקפה להדחת אסד.

הכוחות הכורדים בעיר קאמישלי, צפון מזרח סוריה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בנוסף לטורקיה ולנאמניה בסוריה שמטילים אימה גדולה על הכורדים, גם מדינות המערב מתייצבות נגד הכורדים. אנאלנה ברבוק, שרת החוץ של גרמניה, ביקרה בסוף השבוע בטורקיה והשמיעה עמדה שמתכתבת באופן כמעט מושלם עם הקו הטורקי. "הכוחות הכורדיים החמושים בסוריה צריכים להתפרק מנשקם ולהשתלב בכוחות הביטחון הרשמיים של סוריה", אמרה ברבוק. גם ברברה ליף, עוזרת שר החוץ של ארה"ב לענייני המזרח התיכון שביקרה בסוף השבוע בסוריה ונפגשה עם ההנהגה החדשה בדמשק, אמרה: "הנסיבות שהובילו את הכורדים להתארגן צבאית ולהגן על עצמם השתנו לחלוטין ובצורה דרמטית".

נשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה ארדואן|צילום: רויטרס

בטורקיה נחושים שלא לעצור עד לפגיעה של ממש בכורדים. "נעשה מה שצריך", אמר שר החוץ של טורקיה הקאן פידאן, בתגובה על המאבק בכורדים בסוריה, שכבר מזמן אינו דבר שמנסים להסתיר באנקרה. במקביל, כל העת מרחפת שאלת דאעש, והאיום הכבד שהוא יכול לשוב ולהטיל על סוריה בפרט ועל האזור כולו בכלל. כוחות ה-SDF הכורדיים הם השומרים והמאבטחים של בתי הכלא הגדולים בצפון-מזרח המדינה שבהם מוחזקים אלפי מחבלי דאעש ובני משפחותיהם - שאף מדינה בעולם אינה רוצה לקבל. מאז נפילת אסד ותחילת הקרבות נגדם, הודיעו ה-SDF כי הם עוצרים את פעילות הלחימה בטרור, מה שעלול לאפשר לדאעש לחזור ולהרים את ראשו.

גנרל מזלום עבדי, מפקד הכוחות הכורדים

בארה"ב כבר הזהירו כי המשך המלחמה של טורקיה ושלוחיה בכורדים עלולה לשרת את עליית ארגון הטרור הרצחני, שמנסה לנצל את ההזדמנות וליהנות מההפקר. באין איש שיעצור את ארדואן ושלוחיו מלפגוע בכורדים, הם צפויים לימים קשים ביותר - שעלולים להשפיע על האזור כולו.