דובר משרד החוץ האמריקני הודיע הלילה (בין שלישי לרביעי) שארה"ב לא מתכננת להפחית את משלוחי הנשק לישראל, לאחר שעברו 30 הימים שהקציב ממש ביידן לישראל לשפר משמעותית את המצב ההומניטרי ברצועת עזה. עם זאת, בארה"ב הבהירו שהם ימשיכו לבחון אם ישראל מבצעת את הדרישות האמריקניות, ויעניקו את הסיוע הצבאי בהתאם.

"אנחנו רואים התקדמות, אבל היינו רוצים לראות עוד צעדים מצד ישראל", נימק דובר משרד החוץ האמריקני וודאנט פטל את ההחלטה האמריקנית להמשיך להעניק לשיראל סיוע, והוסיף: "אנחנו עומדים להמשיך לבחון איך ישראל מטמיעה את הצעדים שביקשנו, ובהתאם לכך אם היא עומדת בחוק האמריקני", אמר שר החוץ.

בלינקן בפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: David Azagur, US Embassy Jerusalem)
שר החוץ בלינקן ונתניהו|צילום: David Azagur, US Embassy Jerusalem

לפי החוק האמריקני אסור לספק סיוע צבאי למדינה ש"מפרה בבוטות זכויות אדם". לפי דובר משרד החוץ, בממשל ביידן מעריכים שישראל לא מפרה אותם, ולכן הסיוע נמשך. פטל אמר שבישראל נקטו צעדים, כגון פתיחת מעבר ארז ומעברים חדשים נוספים, כדי לעמוד בדרישה שהציבה ארה"ב - אך שנדרש ממנה לעשות עוד. 

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן ושר ההגנה לויד אוסטין הזהירו את ישראל במכתב שנשלח ב-13 באוקטובר ולפיו ארה"ב תבחן מחדש את הסיוע הצבאי לישראל אם ישראל לא תגדיל את הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה. לפי המכתב, כמות הסיוע ההומניטרי הופחתה ב-50% מאז אפריל, והמצב של 2 מיליון פלסטינים בעזה הוא "מסוכן".

בשולי פסגת נאט"ו בבריסל שוב הדגיש בלינקן שארה"ב מצפה מישראל להגדיל את הסיוע שנכנס לעזה. "אחנו צריכים לראות הפסקות נרחבות בלחימה כדי שהסיוע יגיע לאנשים שזקוקים לו. האחריות של ישראל לסיוע ההומניטרי היא מתמשכת. הדרך הטובה ביותר לדאוג לצרכים של העזתים היא לסיים את המלחמה".

נאום ראשון של ביידן לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות (צילום: Reuters)
ממשיך לשלוח סיוע צבאי לישראל, ביידן|צילום: Reuters

בניו יורק טיימס דווח שבישראל הכחישו שהם מציבים מכשולים בפני הסיוע ההומניטרי, וטענו שפשיטות של פלסטינים על משאיות הסיוע, לצד בעיות אחרות, הן הגורם למצוקה הפלסטינית. גורם ישראלי אמר ל-CNN שהממשלה הישראלית הגיבה בחיוב לרוב הדרישות האמריקניות.

ההחלטה של הממשל האמריקני להמשיך ולהעניק סיוע צבאי לישראל עוררה זעם בארה"ב. קבוצה של עובדי ציבור אמריקני שהתפטרו במחאה על התמיכה של ממשל ביידן בישראל קראו לו לעמוד מאחורי הדרישה שהציב מישראל ולהפסיק את הסיוע הצבאי. "אנחנו קוראים לנשיא ביידן לכבד את הבטחת 30 הימים שלו ואת החוק האמריקני. להפסיק את מכירת הנשק לישראל, להפסיק את התפשטות הסכסוך ולדאוג לארה"ב. אין חוק שמאפשר תוספת זמן להרעיב אנשים", מסרו אנשי הקבוצה.

 בלינקן: ישראל עשתה רוב מה שביקשנו ממנה

 שר החוץ של ארה"ב בלינקן התייחס היום לסוגיה בשולי פסגת נאט"ו בבריסל, ואמר כי ישראל עמדה ברוב הדרישות של ממשל ביידן ממנה. "מתוך 15 הצעדים שביקשנו מישראל לנקוט היא ביצעה 12", אמר.

משפחות החטופים עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן (צילום: מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים)
משפחות החטופים עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן|צילום: מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים

בלינקן פירט על שלושת הצעדים שישראל לא עמדה בהם, למרות בקשת ארה"ב:

  1. לאפשר לאוכלוסייה האזרחית בעזה לחזור הביתה בתום פעולה במקום מסוים.
  2. הכנסת משאיות סיוע מסחריות לצד משאיות הסיוע ההומניטרי, שכן משאיות אלה מביאות פירות וירקות טריים שקריטיים לחוסן הבריאותי של התושבים. בלינקן אמר כי הוא מכיר את הבעיה של ביזת משאיות עם סחורות ברצועה, ואמר כי במעבר כרם שלום ממתינות כעת 900 משאיות שאינן יכולות להיכנס לרצועה בשל כך - והאחריות על כניסתן היא של ישראל.
  3. דרישה להשהות את הפעלת האש של צה"ל באזורים מסוימים ברצועה כדי לאפשר יותר סיוע שייכנס אליהם.

בלינקן ציין לטובה דברים נוספים כמו מבצע חיסוני הפוליו שבוצע ברצועה. "הצעדים שישראל נקטה בשבועות האחרונים לא היו מתרחשים אם לא היינו שולחים את המכתב", אמר בלינקן. "אך זה לא מספיק שהצעדים הללו ננקטו. צריך שימשיכו ליישם את המדיניות הזו לאורך זמן".

"האמת היא שגם עם כל הצעדים האלו המציאות בשטח היא כל כך קשה, שהדרך היחידה לעזור לכל האנשים בעזה היא בסיום המלחמה. ישראל מימשה את המטרות שהציבה לעצמה במלחמה", המשיך בלינקן. "ישראל חיסלה את הנהגת חמאס, ווידאה שאין לו את היכולת לבצע עוד 7 באוקטובר".

מחאה נגד מחירי הסחורות במרכז הרצועה
מחאה נגד מחירי הסחורות במרכז הרצועה

בלינקן הבהיר כי כדי לסיים את המלחמה נדרשים שני דברים מרכזיים:

  1. החזרת החטופים
  2. הצגת תוכניות ליום שאחרי המלחמה

"אלו דברים שאני עובד עליהם בשבועות האחרונים, וכדי להגיע למקום הזה צריך שייכנס עוד סיוע. ישראל חייבת לממש את אחריותה בסוגיות הללו. מאז היום הראשון יש דממה בעולם כשזה נוגע לחמאס, לא רק שהוא בולם התקדמות בשיחות להפסקת אש - לפני כמה שבועות ישראל אמרה שתאפשר לפעילי חמאס לעזוב את הרצועה אם חטופים יוחזרו, ולא שמענו את העולם מתייחס להצעה הזו", סיכם שר החוץ האמריקני.

מתן מרון סייע בהכנת הכתבה.