ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי שנחשב לדמות עוינת ולעומתית לישראל, יסיים בשבועות הקרובים את תפקידו. קאיה קאלאס, עד לאחרונה ראש ממשלת אסטוניה, צפויה להחליף אותו בתפקיד הבכיר כנציגת מדיניות החוץ והביטחון של האיחוד האירופי. אחרי בורל, קאלאס צפויה להביא לתפקיד משב רוח חדש - גם בכל הנוגע לישראל ולאיראן.

ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס|צילום: רויטרס

במהלך שימוע שנערך השבוע בפרלמנט האירופי לקראת מינויה של קאלאס, היא הבהירה כי האיחוד צפוי לאמץ גישה "חדשה וקשוחה יותר" בנוגע לאיראן. עוד היא אמרה כי כשרת החוץ של האיחוד היא צפויה להעלות מחדש את שאלת הגדרת משמרות המהפכה כארגון טרור - צעד שעד עתה נתקל בקשיים מצד חלק מהמדינות החברות.

 

 

ג'וזפ בורל הספרדי מסיים כהונה בת חמש שנים בתפקיד, שבמהלכן הציג עמדה ביקורתית וקשה מאוד כלפי ישראל. במהלך המלחמה השמיע בורל אמירות קשות נגד ישראל ומטרות הלחימה שלה, והתבטא פעמים רבות למשל על כך שישראל "מעודדת רעב ברצועת עזה".בורל גם שיחק תפקיד מכריע בהחלטה של האיחוד האירופי להטיל סנקציות על מתנחלים ישראלים.

 

 

קאלאס הפכה לאחת המנהיגות בעלות הקו הניצי והקשוח ביותר בעולם נגד רוסיה ונשיאה ולדימיר פוטין. בהתאם למנהיגה של אחת מהמדינות הבלטיות, קאלאס הציגה קו אגרסיבי נגד רוסיה, עד שבשלב מסוים אף נטען כי היא "אוכלת רוסים לארוחת בוקר" - אמירה שהיא טרחה להכחיש בהומור, ופרסמה תמונה של ארוחת בוקר רגילה שאותה היא אוכלת.

 

 

על רקע הימשכות המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, קאלאס ביקרה בחריפות את תמיכתה של טהראן במוסקווה, בייחוד בתחום הכטב"מים ואספקת אמצעי הלחימה. היא גם גינתה בחריפות את הדיכוי באיראן למחאת החיג'אב בעקבות רציחתה של הצעירה מהסא אמיני בספטמבר 2022, וכינתה את המשטר האיראני "אוטוריטרי".

במהלך השימוע בפרלמנט האירופי הבהירה קאלאס כי היא תומכת בפתרון שתי המדינות, והדגישה כי האיחוד האירופי ימשיך להיות התורם הגדול ביותר של הרשות הפלסטינית. לדבריה, האיחוד האירופי ימשיך לעבוד יחד עם ארה"ב ומדינות המפרץ כדי להשיג הפסקת אש, את פתרון שתי המדינות ואת שחרור החטופים מידי חמאס.