פסגת ה-G20 בריו דה ז'ניירו השבוע הפגישה בין עשרות ממנהיגי העולם של המדינות הגדולות והחשובות ביותר. לצד הדיונים המדיניים רמי-הדרג שימשה הבמה לגם כמה אירועים ביזאריים ולא שגרתיים בין המנהיגים הבכירים - חלקם בעלי משמעות מזערית בלבד, וכאלה אחרים בעלי משמעויות מדיניות גדולות יותר.

גורמים בארה"ב, בעיקר כאלו המזוהים עם הימין האמריקני והמפלגה הרפובליקנית, לעגו לנשיא ביידן לאחר שהוא "פספס" את אחת התמונות הקבוצתיות של מנהיגי הפסגה. נשיא ארה"ב, כמו גם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו וראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני, לא הגיעו בזמן לצילום המשותף של המנהיגים ביום שני - מה שגרר ביקורת רב.

ביידן בפסגת ה-G20 בברזיל (צילום: רויטרס)
ביידן בפסגת ה-G20 בברזיל|צילום: רויטרס

בחלק מהדיווחים בנושא, נטען כי ביידן רצה להימנע מלהצטלם בתמונה אחת לצד שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב. בבית הלבן טענו כי התקרית אירעה בשל "עניינים לוגיסטיים" ואמרו שפשוט היה מדובר בתזמון רע של לוח הזמנים של הנשיא, ולכן הוא איחר לצילום המשותף. בסביבתו של ביידן טענו כי אנשי הפסגה לא חיכו לו ולטרודו ומלוני לתמונה המשותפת. בתמונה המשותפת לסיום הפסגה אתמול, ביידן מלוני וטרודו לקחו חלק בצילום.

 

 

פסגת ה-G20 בברזיל (צילום: reuters)
פסגת ה-G20 בברזיל|צילום: reuters

התקרית הזאת של ביידן עם הצילום המשותף הגיעה לאחר שהוא זכה לביקורת גם בעקבות תמונה שלו בשבוע שעבר, באירוע מדיני חשוב בלימה, בירת פרו. במסגרת התמונה הקבוצתית של המנהיגים שם, בכינוס פורום APEC, הפורום לשיתוף פעולה כלכלי של אסיה והאוקיינוס השקט, הוצב ביידן בשורה האחורית, מקום שמזוהה לרוב עם מנהיגים של מדינות קטנות יותר.

ביידן בשורה האחורית בפסגת APEC בפרו (צילום: רויטרס)
ביידן בשורה האחורית בפסגת APEC בפרו|צילום: רויטרס

המקרה הזה זכה לתהודה גדולה בקרב מתנגדיו של ביידן בארה"ב בייחוד מכיוון שנשיא סין שי ג'ינפינג, שגם השתתף בכנס, זכה למקום מרכזי בשורה הראשונה. בבית הלבן טענו שהצבתו של ביידן במיקום הלא מחמיא נבע מסדר אלפביתי של המנהיגים והמדינות, אך בתמונות מאירועים דומים קודמים נראים נשיאי ארה"ב במיקום מרכזי בשורה הראשונה.

מבוכה נוספת נרשמה בין נשיא סין שי ג'ינפינג וראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר. בפגישה ביניהם בריו דה ז'ניירו, הראשונה של ראש ממשלה בריטי עם הנשיא הסיני שי מאז 2008, העלה סטארמר דברי ביקורת על יחסה של סין לזכויות אדם במדינה, בדגש על המצב בהונג קונג.

 

 

 

במהלך דבריו הביע סטארמר ביקורת על היחס של הונג קונג, שנמצאת דה פקטו תחת שליטה סינית, לפעיל הדמוקרטי הפוליטי ג'יימי לאי, הכלוא בהונג קונג ומחזיק באזרחות בריטית. במהלך הפגישה הזאת, ששודרה מול המצלמות בשידור ישיר, נעמדו נציגי המשלחת הסינית למשמע דבריו של סטארמר על הונג קונג, חסמו את המצלמות והורו לכל העיתונאים לעזוב את המקום.

 

 

 

מנהיג נוסף שהשתתף בפסגת ה-G20 הוא נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי, שידוע לא מכבר בהיעדר גינוניו הדיפלומטיים. במהלך שהותו בברזיל שיתף מיליי ברשתות החברתיות שלו סרטון שמציג את רצף קבלות הפנים החמות של המארח, נשיא ברזיל לולה, לשורה של מנהיגים שונים בפסגה בריו. הסרטון הציג גם את הפגישה עם מיליי, שהייתה רחוקה מלהיות חמה ולבבית. הסרטון המשיך גם עם תיעוד מן העבר של מיליי מתחבק עם יריבו הגדול של לולה, נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונארו.