הנשיא הנבחר טראמפ הכריז הלילה (בין שני לשלישי) שכצעד ראשון בכהונתו יחתום על צו נשיאותי להטלת מכסים על שלוש שותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב - 25% על סחורות ממקסיקו וקנדה, ו-10% על מוצרים מסין. טראמפ הבהיר שהמכסים יוסרו רק כאשר המדינות יפעלו למיגור הברחות הסמים (בדגש על פנטניל) וההגירה הבלתי חוקית.

בסדרת פוסטים שפרסם ברשת החברתית Truth Social, הודיע טראמפ: "ב-20 בינואר, כאחד מהצווים הנשיאותיים הראשונים שלי, אחתום על כל המסמכים הנדרשים כדי לחייב את מקסיקו וקנדה במכס של 25% על כל המוצרים הנכנסים לארצות הברית, וגבולותיה הפרוצים".

בהמשך טען כי "אלפי אנשים זורמים דרך מקסיקו וקנדה, מביאים פשיעה וסמים ברמות שלא נראו מעולם", והבהיר כי המכסים יישארו בתוקף "עד אשר הסמים, במיוחד פנטניל, וכל המהגרים הבלתי חוקיים יפסיקו את הפלישה הזו למדינתנו!".

טראמפ הוסיף: "למקסיקו וקנדה יש את הזכות והכוח המוחלטים לפתור בקלות את הבעיה המתמשכת הזו. אנו דורשים מהן להשתמש בכוח זה, ועד שיעשו זאת, הגיע הזמן שהן ישלמו מחיר כבד מאוד!".

בהתייחסו לסין, ציין טראמפ כי קיים "שיחות רבות עם סין בנוגע לכמויות העצומות של סמים, במיוחד פנטניל, הנשלחות לארצות הברית - אך ללא הועיל". הוא הודיע כי "עד שיפסיקו, נחייב את סין במכס נוסף של 10%, מעבר לכל מכס אחר, על כל המוצרים הרבים שלהם הנכנסים לארצות הברית".

מה קורה בשטח?

נתוני משמר הגבול האמריקני שצוטטו ב-AP מציגים תמונת מצב מורכבת: בעוד שהמעצרים בגבול מקסיקו נמצאים בשפל של ארבע שנים, עם פחות משליש מהמעצרים בהשוואה לאוקטובר אשתקד, בגבול קנדה דווקא נרשמה מגמה הפוכה. מספר המעצרים בגבול הצפוני יותר מהכפיל את עצמו בשנה האחרונה, כאשר רוב העצורים היו אזרחי הודו - פי עשרה ממספרם לפני שנתיים.

מהגרים לא חוקיים בגבול ארה״ב – מקסיקו (צילום: AP)
מהגרים לא חוקיים בגבול ארה״ב – מקסיקו|צילום: AP

באשר לסמים, תפיסות הפנטניל בגבול עלו באופן דרמטי בתקופת כהונתו של הנשיא ביידן - כמות הסם שנתפסה בשנת התקציב 2024 הייתה גדולה כמעט פי תשעה מזו שנתפסה בשנת 2019, כשטראמפ היה נשיא.

ההשלכות הכלכליות של הטלת המכסים

התכנית של טראמפ להטיל מכסים חדשים צפויה להשפיע על המשק האמריקני ועל הסחר העולמי. המכסים המוצעים על קנדה, מקסיקו וסין נוגעים לשלוש שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארצות הברית. משמעות המהלך היא שמחירי המוצרים המיובאים צפויים לעלות משמעותית, והצרכנים האמריקנים הם שישלמו את המחיר - החל ממכוניות ומוצרי חקלאות ועד דלק. בשווקים הפיננסיים כבר נרשמה תגובה ראשונה: הדולר הקנדי נחלש מיד לאחר ההצהרה.

ההשפעה על קנדה צפויה להיות דרמטית במיוחד, מכיוון שהיא מייצאת לארה"ב 75% מכלל הסחורות שלה. בנוסף, המהלך מעורר שאלות לגבי עתידו של הסכם הסחר USMCA - ההסכם המשולש בין ארה"ב, מקסיקו וקנדה שנחתם ב-2020 ואמור להיבחן מחדש בשנת 2026.

נשיא ארה
טראמפ יחד עם נשיא סין שי, ארכיון|צילום: רויטרס

בסין טוענים: "אף אחד לא ירוויח ממלחמת סחר"

שגרירות סין בוושינגטון התייחסה להצהרת טראמפ והדגישה את חשיבות הקשרים הכלכליים בין המדינות. "סין מאמינה שהשיתוף פעולה הכלכלי והמסחרי בין סין לארה"ב הוא הדדי במהותו. אף אחד לא ינצח במלחמת סחר או במלחמת מכסים", נמסר.

_OBJ

משרד האוצר המקסיקני הדגיש את חשיבות הקשר המסחרי בין המדינות: "מקסיקו היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארצות הברית, והסכם USMCA מספק מסגרת של ודאות למשקיעים לאומיים ובינלאומיים". 

קנדה פרסמה הודעה המדגישה את עוצמת היחסים בין המדינות: "לקנדה וארצות הברית יש מערכת היחסים מהחזקות והקרובות ביותר - במיוחד בכל הנוגע לסחר ולביטחון הגבולות. קנדה רואה בביטחון הגבולות ושלמותו של הגבול המשותף עדיפות עליונה". עוד הוסיפו: "היחסים בינינו כיום מאוזנים ומועילים לשני הצדדים, במיוחד לעובדים האמריקנים. כיום קנדה קונה מארצות הברית יותר מאשר סין, יפן, צרפת ובריטניה - יחד".