צבא רוסיה ממשיך בנסיגתו מסוריה בימים שלאחר הפלת משטר אסד. במקביל לנסיגת צבאו של פוטין, מדינות רבות במערב ובכלל נערכות לחזור לדמשק – לאחר יותר מ-12 שנים של חרם בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה.

צבא רוסיה פינה מסוריה יותר מ-400 חיילים במהלך הימים האחרונים, כך דווח אמש (ראשון) בפייננשל טיימס. על פי הדיווח, מדובר בחיילים שהוצבו בימי שגרה באזור הבירה דמשק. בימים האחרונים העבירו הכוחות הרוסיים בסוריה שיירות ענק של עשרות ומאות משאיות וכלי רכב לעבר הבסיסים הרוסיים המרכזיים בטרטוס וחמיימים באזור לטקיה.

 

 

תיעודים מאזור בסיס חמיימים אתמול הראו מטוס תובלה רוסי ממריא מאדמת סוריה. אתמול אישרו ברוסיה כי טיסה מיוחדת שיצאה מסוריה פינתה את הדיפלומטים הרוסים, הבלארוסים והצפון קוריאנים מהמדינה. במוסקווה מתעקשים כי השגרירות הרוסית בדמשק ממשיכה לפעול, ואילו סוכנות הידיעות הרוסית ריה דיווחה שכל הדיפלומטים הבלארוסים עזבו את המדינה.

מסוק קרב רוסי מלווה מטוס שממריא מבסיס האוויר חמיימים

 

 

בסוריה עוד מנסים לייצב את המדינה והממשלה החדשה, בעוד הרודן הנמלט אסד ככל הנראה מתרגל לחייו החדשים ברוסיה. לפי שעה, יותר משבוע מאז המהפכה והדיווחים על בריחתו מהמדינה עדיין לא התקבלה שום אינדיקציה או הוכחה להימצאותו של אסד או של מי מבני משפחתו במדינה. אתמול דווח בפייננשל טיימס כי במהלך השנים 2019-2018 הבריח אסד כמויות עצומות של כסף מזומן מהאוצר הלאומי של סוריה למוסקווה.

על פי הדיווח, משטר אסד הבריח כ-250 מיליון דולר במטוסים שהגיעו מסוריה לנמל התעופה ונוקובו במוסקווה. משלוחי הכסף המזומן, בשטרות של 100 דולר ו-500 אירו, היו כה גדולים ולמעשה הועברו שטרות כסף במשקל של כמעט לשני טון. אתמול דווח בוול סטריט ג'ורנל כי ההון של אסד ובני משפחתו ברוסיה עשוי להגיע לעד 12 מיליארד דולר, על פי הערכה של משרד החוץ האמריקני.

המדינות שחוזרות לסוריה

טורקיה: המדינה הראשונה לחדש את פעילותה הדיפלומטית בסוריה. ביום שבת נפתחה מחדש השגרירות הטורקית בדמשק, לראשונה מאז ניתוק היחסים בין המדינות לפני 12 שנה. טורקיה הודיעה על מינוי ממונה על היחסים שישמש כשגריר בפועל עד למינוי שגריר קבוע.

אתמול הודיע שר ההגנה הטורקי יאסר גולאר כי באנקרה מוכנים לאמן את כוחות הביטחון הסוריים החדשים, אם בדמשק ירצו בכך. הוא הדגיש כי אין שום אינדיקציה לפי שעה לעלייה מחודשת של דאעש בסוריה, ושלל את האפשרות שרוסיה מבצעת נסיגה מלאה מהמדינה.

קטאר: אתמול הגיעה לדמשק משלחת דיפלומטית קטארית כדי לדון בפתיחה מחודשת של השגרירות בדמשק וחידוש היחסים. על פי דיווח ברויטרס, בקטאר החלו בימים האחרונים לקיים קשר ישיר עם ארגון הטרור היאת תחריר א-שאם.

צרפת: משרד החוץ בפריז הודיע אתמול על שליחת משלחת דיפלומטית לדמשק – כדי לדון בפתיחה מחודשת של השגרירות וחידוש היחסים בין המדינות.

האיחוד האירופי: קאיה קאלאס, שרת החוץ של האיחוד האירופי, הודיעה היום כי הורתה לשלוח לדמשק את הדיפלומט הבכיר של האיחוד לענייני סוריה כדי לדון בחידוש היחסים בין הצדדים. באשר לשאלה אם האיחוד יסיר את היאת תחריר א-שאם – היא הבהירה כי צפויה להתבצע הערכה מיוחדת של המצב ולאחר מכן תתקבל החלטה.

שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס (צילום: רויטרס)
שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס|צילום: רויטרס

אתמול הבהירה קאלאס כי האיחוד עדיין אינו מוכן להסיר את הסנקציות שהוטלו על סוריה בימי בשאר אל-אסד. היא הציגה את התנאים להסרת הסנקציות: "לא לפני ששליטיה החדשים של סוריה יבטיחו שמיעוטים לא נרדפים, שזכויות נשים מוגנות ושיש ממשלה מאוחדת שלא פונה לקיצוניות דתית".

גרמניה: אנאלנה ברבוק, שרת החוץ של גרמניה, הבהירה אתמול כי גרמניה לא תסכים לקבל את אנשי משטרו של אסד לשעבר, שינסו להימלט ולקבל מקלט במדינה. "לכל אנשי משטר אסד שעסקו בעינויים שעשויים לשקול כעת להימלט לגרמניה – אני יכולה לומר לכם בבירור: אנו נעמיד לדין את כל עושי דברו של המשטר ונשפוט את המעשים הנוראיים שהם ביצעו", אמרה ברבוק. שרת הפנים של גרמניה ננסי פייזר הוסיפה גם היא כי גרמניה "דרוכה ביותר" ומכוונת להרחיב את את מערך ביקורת הגבולות במדינה.

שרת החוץ של גרמניה אנלנה ברבוק (צילום: רויטרס)
שרת החוץ של גרמניה אנלנה ברבוק|צילום: רויטרס

איטליה: באיטליה לפי שעה לא מגיבים רשמית על המסמך המביך שנחשף ומעיד על כוונתה של רומא לתמוך במשטר אסד בימיו האחרונים. בתיעוד ממשרדו של ראש הביטחון הכללי של משטר אסד נמצא תיעוד שיחה עם ראש המודיעין האיטלקי - שהביע את תמיכתו במשטר אסד ותמיכתו בפעילות הצבא הרוסי במדינה נגד כוחות המורדים והאזרחים.

פגישת שרי החוץ בירדן לדיון בעתידה של סוריה (צילום: רויטרס)
פגישת שרי החוץ בירדן לדיון בעתידה של סוריה|צילום: רויטרס

הדיון על עתידה של סוריה: ביום שבת נערכה בירדן פגישה מדינית רמת-דרג בנוגע לעתידה של סוריה. בלטו בהיעדרם בפגישה: נציגים סוריים שנועדו לייצג את ההנהגה הסורית החדשה. בפגישה השתתפו גיר פדרסן, שליח האו"ם לסוריה, וכן שרי החוץ של ארה"ב, האיחוד האירופי, טורקיה, ירדן, סעודיה, איחוד האמירויות, קטאר, לבנון, עיראק, מצרים ובחריין.