כבר יותר משנתיים שאוקראינה מתמודדת עם איום הכטב"מים האיראניים ששולחת לעברה רוסיה. כעת מתברר שאוקראינה הציעה לישראל לשתף מהניסיון שלה איך להתמודד עם הסכנה הזו, אבל אף אחד לא ממש התייחס להצעה, עד שהתחילה המלחמה.

לפני שנה וחצי, הביא שגריר אוקראינה בישראל יבגן קורניצ'וק שברי כטב"מים איראניים שיורטו בשמי אוקראינה, לבכירים ישראלים. קורניצ'וק נתן השברים לצחי הנגבי, ראש המל"ל, על מנת שיעביר לראש הממשלה בנימין נתניהו. קורניצ'וק סיפר שתחילת שיתוף הפעולה בסוגיה היה בתחילת מלחמת חרבות ברזל. אוקראינה קיוותה לשיתוף פעולה צבאי-טכנולוגי סביב ההתמודדות עם האיום האיראני, אך ישראל שלפני ה-7 באוקטובר לא ממש התעניינה.

שגריר אוקראינה בישראל, יבגן קורניצ'וק (צילום: חדשות 12)
יצר קשר עם הנגבי על מנת לשתף פעולה, השגריר קורניצ'וק|צילום: חדשות 12

כבר בפברואר 2023 קורניצ'וק אמר לחדשות 12 את הדברים הבאים מחר אתם יכולים לחוות את אותה המתקפה של הכטב"מים האיראניים כאן". הנשיא זלנסקי ושר ההגנה שלו הציעו לישראל להפוך את אוקראינה לזירת אימונים בדרך לפתרון כולל וגישה חופשית למידע וללקחים שנצברו. הנשיא זלנסקי אמר בריאיון שנתן לאילנה דיין ואיתי אנגל בתוכנית "עובדה" באוקטובר 2022: "אנחנו נלחמים נגד איראן, ונלחמים נגד נשק איראני כל יום. סיפקנו את המידע לישראל, והעברנו בקשות ברמות השונות, תעזרו לנו".

הכטב"מים האיראניים עפים לאט, והמרחקים הגדולים באוקראינה מאפשרים זמן גילוי נרחב מעל אזורים לא מיושבים. תחילה, היירוט של הכטב"מים נעשה במקלעים שונים ובהמשך, בתותחי נ"מ מיושנים שהוצבו על ג'יפים ועל גגות מבנים.

ה
הכטב"ם האיראני שככל הנראה שימש את חיזבאללה במתקפה

כיום באוקראינה משקיעים את עיקר המאמץ באיתור מוקדם ומעקב. יחידות ייעודיות שפזורות באזורי הגבול עם רוסיה מנטרות כל העת את המצב בשמיים. בשנה האחרונה מפתחת אוקראינה רחפנים מתוצרת עצמית שיתפוצצו על השאהדים שמשגרת רוסיה כמעט על בסיס יום-יומי. לפי השגריר קורניצ'וק בחצי שנה האחרונה אחוז ההצלחה של היירוטים היה בין 80 ל-90 אחוזים.

כמו בישראל, גם באוקראינה אין הגנה מוחלטת מפני הכטב"מים האיראניים וגם שם יש נפגעים. אבל לאחר הפגיעה בבסיס אתמול, ניתן להעריך שלו מדינת ישראל הייתה נענית להצעה מקייב, היא הייתה מגיעים ערוכה טוב יותר מול האיום הנוכחי.