במערב עוקבים בדריכות אחר ההערכה כי טורקיה עשויה לפתוח במבצע צבאי רחב בשטח סוריה, בניסיון לנצל את הוואקום שנוצר לאחר נפילת משטר אסד, ולפני התגבשות והשתלטות ההנהגה החדשה במדינה. בכירים אמריקנים הביעו את החשש בעקבות מה שתואר כריכוז כוחות גדול של טורקיה והמיליציות השלוחות שלה באזור צפון סוריה, לקראת מה שנראה כמו מבצע רחב-היקף נגד הכורדים.

בממשל האוטונומי הכורדי בצפון-מזרח סוריה פנו בדחיפות לנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ בבקשה שינסה ללחוץ על נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן לעצור את התוכניות הצבאיות באזור. טראמפ לא הגיב רשמית על הדברים, אך ניתן להעריך כי הכורדים בסוריה לא מספיק מעניינים אותו. מבחינתו של ארדואן, הוא מזהה כעת הזדמנות פז מבחינתו שייתכן ולא תחזור בהמשך.

האזור בשליטת הכורדים בסוריה (צילום: Google maps)
האזור בשליטת הכורדים בסוריה|צילום: Google maps

טראמפ נתן לאחרונה מושג קל עד כמה הנעשה בסוריה לא מעניין אותו, לאחר שכתב בציוץ ברשת החברתית Truth כי "לארה"ב אין מה לעשות בסוריה, זו לא המלחמה שלנו". הנשיא האמריקני שכבר בשנת 2018 הורה להסיג את כוחות צבא ארה"ב מהמדינה, מאותת כי אולי כעת יוכל לעשות זאת. בהתבטאות נוספת אמר טראמפ כי ארדואן וטורקיה עומדים מאחורי המהפכה בסוריה, אך גם כינה את ארדואן "מנהיג חכם מאוד עם צבא חזק מאוד".

חיילים טורקיים בסוריה, ארכיון (צילום: רויטרס)
חיילים טורקיים בסוריה, ארכיון|צילום: רויטרס

על פי כל העדויות והראיות, טורקיה אכן משכה בחוטים של כוחות המורדים בסוריה שהפילו את אסד בתוך קמפיין מהיר של 11 ימים. גם אם טורקיה לא פיקדה ישירות על כוחות המורדים בראשות ארגון היאת תחריר א-שאם של מי שהפך למנהיג סוריה בפועל, אחמד א-שרע, הרי שהיא תמכה ברבים מכוחות המורדים, מימנה וחימשה אותם, וגם הייתה מודעת היטב לתוכניות המוקדמות להפיל את אסד, כבר לפני שנה.

כוחות טורקיים סמוך לגבול סוריה, ארכיון (צילום: רויטרס)
כוחות טורקיים סמוך לגבול סוריה, ארכיון|צילום: רויטרס

היום נפגש ארדואן בטורקיה עם אורסולה פון דר ליין, נשיאת נציבות האיחוד האירופי, ובמוקד הפגישה עמד השיח על סוריה. על פי דיווח בפייננשל טיימס, עצם הפגישה מהווה מבחינתו של ארדואן חיזוק נוסף לעד כמה במערב רואים בו את הגורם החשוב והמשפיע ביותר בנוגע לעתידה של סוריה. במהלך סוף השבוע נפגש ארדואן גם עם שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן.

 

 

מאז נפילתו של אסד, טורקיה כבר מנצלת היטב את המצב כדי לשרת את האינטרסים הרבים שלה בסוריה, בעיקר כדי לפגוע בכוחות הכורדיים. צבא סוריה הלאומי (SNA), ארגון גג לקבוצות מיליציות פרו-טורקיות שחומשו ואומנו במשך שנים ארוכות על ידי אנקרה, נלחם באופן אינטנסיבי בכוחות ה-SDF, ראשי תיבות של הכוחות הדמוקרטיים החופשיים של סוריה, שמורכבים ומונהגים ברובם על ידי הכורדים.

כוחות ה-SDF, בעלי הברית של צבא ארה"ב במזרח סוריה בלחימה נגד ארגון הטרור דאעש, נראו בימים הראשונים שלאחר נפילת אסד כמי שגם נהנים ומרחיבים את שטח השליטה וההשפעה שלהם במזרח סוריה. ואולם, הם כבר נאלצו לסגת מהעיר האסטרטגית דיר א-זור במזרח סוריה, העיר שהייתה למרכז השליטה והפעילות של המיליציות הפרו-איראניות ומשמרות המהפכה שהגיעו מעיראק, לאחר שנפלה לידי כוחות השבטים הערביים באזור. כוחות ה-SNA הביסו את כוחות ה-SDF בלחימה בעיר המפתח מנביג' בצפון סוריה, שהייתה אף היא בשליטת הכורדים.

טנק טורקי על גבול סוריה, ארכיון (צילום: רויטרס)
טנק טורקי על גבול סוריה, ארכיון|צילום: רויטרס

 

בשבוע שעבר התעוררו גילויי מחאה קשים מצד התושבים הערבים בעיר א-רקה, לשעבר בירת המדינה האיסלאמית של דאעש, ובין כוחות ה-SDF הכורדיים השולטים עליהם. רצף המכות והפגיעות שספגו הכוחות הכורדיים, המופקדים על הגנת כל בתי הכלא של מחבלי דאעש לשעבר במזרח סוריה, אילצו אותם להודיע על השהיית פעילות הלחימה בטרור שלהם נגד הארגון שמאיים להרים את ראשו.

לאחר נפילת מנביג' ודיר א-זור, הלכה והתבררה מידת המצוקה של הכוחות הכורדיים בסוריה. בטורקיה מאותתים כי הכוחות השלוחים שלהם בסוריה ימשיכו להתקדם ולהילחם בכורדים המוגדרים על ידם כ"ארגון טרור". הפסקת האש במנביג', בין ה-SDF הכורדיים וה-SNA הפרו-טורקיים שהושגה בין שר החוץ האמריקני בלינקן ושר החוץ הטורקי פידאן, קרסה ביממות האחרונות, לפי מזלום עבאדי, מפקד ה-SDF.

כעת מתחדש החשש כי הכוחות הפרו-טורקיים יפעלו לחצות את נהר הפרת ממערב למזרח על גשר קרע-קוזאק, ולהתקדם לכיוון העיר הכורדית המרכזית כובאני. במצב כזה, הם עשויים לנוע בתנועת מלקחיים אל מול הכוחות הטורקיים שנאספים בשעה זו סמוך לגבול, מצפון לכובאני, וכך לתקוף את העיר משני צדדיה.

נשיא טורקיה ארדואן ושר החוץ של ארה
נשיא טורקיה ארדואן ושר החוץ של ארה"ב בלינקן|צילום: רויטרס

סביר כי ארדואן מזהה כעת הזדמנות פז לפגוע בשנואי נפשו הכורדים. כפי שהזהירה אילהאם אחמד, בכירה במחוז הכורדי האוטונומי, הטורקים צפויים לנצל את "התקופה שבין הממשלים" – כעת כשביידן כבר נחשב "ברווז צולע", וממשל טראמפ טרם נכנס לתפקידו. זאת ביחד עם העובדה שטראמפ כאמור פחות מתעניין בגורל הכורדים וגורלה של סוריה, ומקדם מדיניות בדלנית יותר. במקביל, היעדר ההנהגה המרכזית בדמשק, לפחות כעת, מאפשר לו מרחב פעולה גדול יותר.

הנוכחות והמעורבות הטורקית בצפון סוריה היו במידה רבה הסיבות למתיחות בין ארדואן ואסד, ובמידה מסוימת גם תרמו למעורבות הטורקית בהפלתו של הרודן הסורי. כעת נשיא טורקיה יוכל לממש את חזונו ושאיפותיו עם פחות הפרעות.

למרות שלממשל ביידן יש כעת הרבה פחות השפעה, ייתכן שהוא כן מנסה להשפיע על המצב בדרכו. מאז נפילת אסד ביצע צבא ארה"ב שורת תקיפות קטלניות נגד מעוזי דאעש במדבר הסורי, והרג עשרות מפעיליו ומפקדיו. יש בכך ניסיון של הממשל הנוכחי בוושינגטון להראות את המשך נחיצות הפעילות הצבאית האמריקנית בשטח סוריה, במקביל לניסיון למנוע את עליית דאעש ביום שלאחר אסד. בכך אולי מנסים בממשל ביידן לאותת לממשל טראמפ על הצורך שבהשארת הצבא האמריקני מסוריה.