אזרחי ארצות הברית בחרו הלילה (בין שלישי לרביעי) בדונלד טראמפ. אבל הבחירות האלה מצביעות גם עד כמה האומה האמריקנית מפולגת וכמה אתגרים ניצבים בפני הנשיא החדש/ישן שצפוי להיכנס לבית הלבן ב-20 בינואר 2025. כבר ביום הראשון בחדר הסגלגל תחל העבודה בשורה של נושאים שקל להבטיח בסיסמאות בחירות, אך הרבה יותר קשה לשנות בפועל במעצמה הגדולה בעולם.

הכלכלה

לפי הנתונים היבשים, הכלכלה האמריקנית במצב מצוין. למרות זאת, יותר מדי אנשים בארצות הברית לא מרגישים את זה בפועל. בסוף 2024 אנשים לא מרגישים שמצבם השתפר בארבע השנים האחרונות, אלא להפך - והמרחק בין הסטטיסטיקה של האבטלה ושבירת השיאים בוול סטריט מקוממת עוד יותר את האזרח הפשוט.

העושר לא מתחלק באופן שווה, ארצות הברית מעולם לא הייתה סמל של שוויון, ועדיין חלוקת האושר מתבצעת באופן שלא מחלחל לשכבות הנמוכות יותר. שנים שארצות הברית נתפסת כארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, אבל היום זה כבר לא הסיפור. לדור הצעיר היום קשה יותר מאשר להוריהם - זו לא תופעה שהתחילה אתמול, אך משהו שכל נשיאי ארצות הברית הבאים יצטרכו להתמודד איתו.

מה שבלט במיוחד בשנים האחרונות זו האינפלציה - עלייה של 22% בארבע השנים האחרונות. למרות ההתמתנות של קצב עליית המחירים בשנה האחרונה, עדיין האמריקנים מרגישים מדי יום בסופר שהכול יקר יותר ולהם נשאר פחות בכיס. רפורמות שיוזילו עלויות ויטיבו עם האזרח - זה משהו שהנשיא הבא יצטרך להתמודד איתו.

שאלה מרכזית היא אם טראמפ יצליח לקדם רפורמות והטבות בתחום הביטוח, הבריאות והריביות הגבוהות. סביר כי בשלב ראשון הוא ירצה להראות לאזרחים שינוי של ממש בכיס.

ההגירה

יש הסכמה די גורפת שמשהו מקולקל במערכת ההגירה והגבולות האמריקניים. המדינה שבנתה את עצמה כמדינת מהגרים, כזו שקולטת את התושבים והאזרחים החדשים ומקבלת גם כוח עבודה נמרץ, רועשת סביב סוגיית ההגירה, במיוחד בשנה האחרונה. מספר המהגרים הלא חוקיים בגבול הגיע בחודש דצמבר 2023 לשיא של 250,000. מאז כבר חלה ירידה, אך הגבול עדיין יחסית פרוץ. לא רק שזה מעודד אנשים חדשים לחצות - אלא שחלקם עושים זאת תוך סיכון חייהם במסלול להגיע אל הגבול במקסיקו מכל רחבי דרום אמריקה.

התהליך הזה נובע כמובן גם משינוים במדינות רבות בדרום אמריקה, ועדיין, גם הדמוקרטים שהותקפו על כך מסכימים שחייב להיעשות שינוי. הצדדים חלוקים ביניהם במה תהיה הדרך הטובה ביותר בנושא שמעורר מחלוקת שנים, עוד הרבה לפני מערכת הבחירות הזו.

טראמפ מסביר על בניית החומה בגבול מקסיקו (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

טראמפ לא בנה את כל החומה המפורסמת שהבטיח וממשל ביידן ״נהנה״ מאמצעים קשוחים יותר מתקופת הקורונה שהסתיימו, ואי אפשר עוד לסמוך על פתרונות ביניים. כעת דרושה בארה"ב מדיניות מקיפה יותר, שגם תשלח מסר למי שמנסים להגיע לגבול באופן בלתי חוקי.

הפילוג בציבור האמריקני

המחנאות והפילוג בארצות הברית נמצאים בשיאם, אולם נדמה שגם בימי שגרה הרמה אינה יורדת. יותר מאי פעם, גם בשטח וגם ברשתות החברתיות, האיבה בין רפובליקנים לדמוקרטים וההפך נמצאת בשיאה. הנשיא ג׳ו ביידן ניסה להתמודד עם זה והבטיח שיהיה נשיא של כולם, אך מסר האחדות הזה לא חלחל לציבור. הדו-מפלגתיות האמריקנית סביב נושאים מסוימים ובקהילה הייתה אחת מנקודות החוזקה של האמריקנים, כמו גם הפטריוטיות ושיתוף הפעולה היו אחד מסמלי המעצמה הגדולה בעולם.

הפריצה לקפיטול, ינואר 2021 (צילום: AP)
הפריצה לקפיטול, ינואר 2021|צילום: AP

המשימה של הנשיא הבא יהיו להוריד את גובה הלהבות, בין היתר כדי להחזיר את האמון בדמוקרטיה האמריקנית, גם כשמדובר בטראמפ – שזכור יותר מכול בשל חלקו באירועי הפריצה לקפיטול לפני ארבע שנים. כשרמות החשש והחרדה לגורל המעצמה בקרב האזרחים גבוהים מאי פעם. יש לזה השפעה ישירה גם על האמון ברשויות ובמערכות אכיפת החוק.

מדיניות החוץ

לארצות הברית יש חלק קריטי בשורת המשברים הפוקדים היום את העולם ובראשם כמובן המזרח התיכון. המלחמה בעזה ובלבנון והאיום להסלמה גדולה יותר מול איראן, המגעים להפסקת אש בעזה ובלבנון, ושחרור חטופים מעזה יהיו אחד הנושאים הדחופים על שולחנו של טראמפ, שכבר הצהיר כי יפעל לסיום המלחמה בהקדם האפשרי.

טראמפ הצהיר במהלך קמפיין הבחירות שלו כי יפעל להגיע עם איראן להסכים גרעין מחודש. במידה רבה, טראמפ ירצה מאוד להצליח איפה שביידן לא – בסיום המלחמה בישראל, הגעה להסכם עם איראן, שחרור חטופים, וגם קידום נורמליזציה בין ישראל וסעודיה, ואולי גם מדינות נוספות.

פגישת טראמפ ונתניהו
פגישת טראמפ ונתניהו
טראמפ פוטין (צילום: Evan Vucci, AP)
טראמפ פוטין|צילום: Evan Vucci, AP

גם המלחמה באוקראינה שמתנהלת מפברואר 2022 תהיה אחד מהמשברים הדחופים למי שיישב בבית הלבן. הנשיא החדש יצטרך לפתור ולהתמודד עם שאלת המשך הסיוע, סוגיה שנויה במחלוקת בין הרפובליקנים לדמוקרטים. גם רוסיה וסין וההתמודדות עמן כמי שמנסות לערער את מעמדה של ארצות הברית תהיה אחת הנקודות הקריטיות בקדנציה של הנשיא הנבחר.

האיום הוא גם כלכלי וגם על הביטחון הלאומי של ארצות הברית - מהניסיונות להתערב במערכת הבחירות ועד לפגוע במעמדה הכלכלי המוביל של ארה״ב. חיזוק הבריתות עם יתר מדינות המערב וגם באסיה כנגד רוסיה מצד אחד וסין מהצד השני באמצעות בריתות כלכליות והחזרת הפוקוס לשם, שקצת נדד בגלל חוסר היציבות העולמי והמלחמות.