איראן מתמודדת בשבועות האחרונים עם אחד המשברים החמורים ביותר שידעה, שמאיים להביא את האזרחים לגילויי התנגדות חריפים. במקביל למשבר הביטחוני החריף ברפובליקה האיסלאמית - עם קריסת "ציר ההתנגדות" שנשען על חמאס, חיזבאללה ומשטר אסד - עשרות מיליוני אזרחי המדינה מתמודדים עם הפסקות חשמל הולכות וגדלות. 

הרפובליקה האיסלאמית סובלת מהפסקות חשמל יזומות ופתאומיות מדי יום בשל מחסור חמור באנרגיה, בייחוד גז. המצב עשוי להיות מפתיע, שכן איראן היא אחת מיצרניות האנרגיה הגדולות, גם בתחום הגז וגם בתחום הנפט, אך מצב התשתיות הקשה במדינה תורם למשבר החמור. משרדי ממשלה, בתי ספר, מוסדות ציבוריים ושירותים בסיסיים רבים חווים שיבושים קשים, והאזרחים מרגישים מקרוב את המשבר הכלכלי החמור שהמדינה נמצאת בו. במקביל, המטבע המקומי ממשיך מדי יום להתרסק לרמות שפל חדשות.

בחודש נובמבר הודיעה הממשלה כי תחל בהפסקות חשמל יזומות של שעתיים בכל יום, בניסיון להתמודד עם המחסור החמור במשאבי אנרגיה. למרות זאת, מאז הפכו הפסקות החשמל לתכופות וארוכות יותר, ולעיתים קרובות גם מתרחשות ללא שום התראה והכנה מראש. ביום חמישי התקבלה דוגמה טובה למצב, לאחר ששידור חי בטלוויזיה הוחשך בשל הפסקת חשמל פתאומית באולפן.

בסוף השבוע הודיעה ממשלת איראן כי כל בתי הספר ומוסדות ההשכלה הגבוהה יעברו ללימודים מקוונים מרחוק - צעד חריג שמזוהה במידה רבה עם צעדי הממשלה באיראן בתקופת הקורונה, ולא ננקט מאז. הלימודים עברו לאופן מקוון עד לסוף הסמסטר הנוכחי, שמסתיים בעוד כשלושה שבועות. ביום שבת קרא מושל טהראן לפתוח את בתי הספר לקראת בחינות סוף הסמסטר.

גורמים רשמיים ברפובליקה האיסלאמית העריכו כי גירעון הגז של המדינה עבור תפקוד תקין ומלא מסתכם בכ-350 מיליון קוב ליום. בניו יורק טיימס נכתב: הממשלה נאלצה לבחור בין שתי אפשרויות קשות - לקטוע את אספקת הגז לבתים פרטיים או לצמצם את אספקת הגז לתחנות הכוח במדינה. הם נאלצו לבחור בקטיעת הגז לתחנות הכוח, שכן פגיעה באספקת הגז לבתים פרטיים תפגע קשות ביכולתם של האזרחים לחמם את בתיהם בחודשי החורף הקרים.

ח'אמנאי המנהיג העליון של איראן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

נכון ליום שישי, 17 תחנות כוח יצאו מכלל פעולה ורבות אחרות סובלות משיבושים בדרגות שונות. חברת האנרגיה הלאומית באיראן כבר עדכנה יצרנים בכל תחומי המשק האיראני כי צפויים שיבושים קשים בכל המפעלים - מתעשיות הפלדה, הזכוכית ועד תעשיות המזון והתרופות. בכיר במגזר התעשייה באיראן העריך בפני ניו יורק טיימס כי ההפסדים והנזקים המוערכים צפויים להגיע לעשרות מיליארדי דולרים.

תושבים רבים מעידים כי שיבושי החשמל הקשים פוגעים בחייהם בצורה קשה, עד לרמה שהם לא יודעים אם יצליחו ללכת לעבודה או לשלוח את ילדיהם לבתי הספר. לפי דיווחים, אנשים לא יודעים אם יוכלו להשתמש במעליות או אם הרמזורים בצמתים יאירו.

המשבר החמור בתחומי החיים הבסיסיים ביותר של אזרחי איראן מעלה את החשש בקרב הממשל כי הוא יעורר זעם ומחאה בקרב רבים בציבור. בשנים עברו, מצוקות קשות שהתעוררו בתחומים בסיסיים בחיי האזרחים, לדוגמה בעקבות התייקרות הדלק או מחסור במים - הביאו אזרחים למהומות שהציבו אתגר גדול לשלטון ולא פעם אילצו אותו לדכא את המחאה בדרכים אכזריות מאוד.

נשים עם כיסוי ראש ברחובות טהראן, איראן (צילום: AP)
נשים עם כיסוי ראש ברחובות טהראן, איראן|צילום: AP

האתגר הגדול לממשלת במגזר התעשייתי ואזרחיה מגיע במקביל לפגיעה חמורה בתפיסת הביטחון של טהראן ובמעמדה האזורי - עם נפילת משטר אסד והפגיעה הקשה בחמאס ובחיזבאללה, יחד עם השמדת מערך ההגנה האווירית של הרפובליקה. בנוסף, טהראן מתמודדת כעת עם משבר כלכלי חמור, כאשר המטבע המקומי, הריאל, צונח מדי יום לרמות שפל חדשות שלא נראו מעולם. בסוף השבוע נרשם שער הריאל על 777 אלף ריאל לדולר אמריקני אחד. מאז ניצחונו בבחירות של דונלד טראמפ צנח הריאל ביותר מ-10%, ומאז 7 באוקטובר צנח הריאל ביותר מ-30%.

למשבר הכלכלי החמור שכבר פוגע באיראן, מצטרפים הדיווחים והקריאות של אנשי ממשלו החדש של טראמפ להטיל על הרפובליקה שוב את מדיניות ה"לחץ המרבי" - עם החזרת חלק נרחב של העיצומים נגד המדינה. כבר כעת מתקשה איראן לגייס השקעות חוץ ואפילו לחדש ולשקם את תשתית החשמל ותשתיות קריטיות נוספות בשל הסנקציות הקשות במדינה.

מסעוד פזשכיאן, נשיא איראן החדש (צילום: reuters)
באיראן נערכים בימים האחרונים סביב השעון בהגנה ובהתקפה|צילום: reuters

לבסוף, בניו יורק טיימס מציינים סיבה מרכזית נוספת למשבר האנרגיה החמור של איראן. גורמים רשמיים בתחום האנרגיה במדינה מודים כי התקיפה בצינורות גז באיראן בחודש פברואר, תקיפה המיוחסת לישראל, גרמה לשיבושים קשים והפרעות ביכולת לשנע גז ביעילות. בשל כך, הם מגלים כי ממשלת איראן נאלצה להשתמש בחשאי במאגרי גז לשעת חירום, ולפגוע במקורות אסטרטגיים וחשובים.