צבא טורקיה וכוחות שלוחים נוספים נערכים בגבול עם סוריה במטרה לפתוח במבצע צבאי רחב ולנסות לגרוף הישגים ביום שאחרי נפילת בשאר אל-אסד. בכירים אמריקנים העריכו כי הפלישה הטורקית לסוריה עלולה להיות "מיידית". תרחיש כזה צפוי להיות רחב-היקף ובעל משמעויות אדירות לאזור כולו, כולל ארה"ב, ישראל, הנוכחות האיראנית בסוריה וגם ארגון הטרור דאעש.
מה טורקיה רוצה מסוריה?
במשך שנים ארוכות מנהלת טורקיה של ארדואן מערכה צבאית בעצימות משתנה נגד סוריה. לאורך השנים האחרונות היוותה המעורבות הצבאית של טורקיה בצפון סוריה לאחת מנקודות המחלוקת המרכזיות בין אנקרה ודמשק – ומה שהביא את אסד להתנגד לנורמליזציה המיוחלת עם ארדואן.
בשנת 2019 נכנס צבא טורקיה לצפון סוריה, ופתח במערכה רחבה נגד הכורדים בצפון סוריה, תוך ניצול החולשה של משטר וצבא אסד. הפלישה הצבאית של טורקיה והפגיעה הקשה בכורדים, שנחשבים לאויבים וגורמי טרור בטורקיה, הביאו למתיחות קשה בין אנקרה לרבות ממדינות אירופה.
באנקרה מעוניינים לפגוע קשות בכוחות הכורדיים בצפון וצפון-מזרח סוריה, שבמהלך העשור האחרון הקימו אוטונומיה משגשגת שלא הייתה תלויה במשטר אסד כלל. כעת מגלים אנשי האוטונומיה הכורדית, המוכרת גם בשם "רוג'בה", חששות כבדים ואף פנו לנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ. לצד הרצון לפגוע בכורדים, אין להתעלם מהנטיות האימפריאליות שמגלה רג'פ טייפ ארדואן לאורך השנים האחרונות, בניסיון להרחיב ולהגדיל כל העת את השפעתה האזורית והבין-לאומית של טורקיה.
למה דווקא עכשיו טורקיה עלולה לפלוש?
סביר כי ארדואן מזהה במצב העניינים הנוכחי הזדמנות טובה להוציא לפועל את תוכניותיו בסוריה. אומנם שלטונו של אסד לא הפריע לו בצורה מעשית מלבצע פעולות צבאיות בצפון סוריה, אך הוא נמנע לעשות זאת מחשש לזעם מצד הקהילה הבין-לאומית. כעת יש בסוריה תחושה של ואקום, וארדואן עשוי להשתמש ב"תקדים הישראלי" שעל רקע חוסר היציבות והזעזועים בסוריה פתחה במבצע צבאי סמוך לגבול.
לצד התזמון "הנוח" מבחינתו של ארדואן בשל המצב בסוריה, סביר גם כי הוא מעוניין לנצל את תקופת "בין הממשלים" בארה"ב. ביידן נחשב כעת "ברווז צולע", וטראמפ ייכנס לתפקידו רק בעוד חודש. טראמפ עצמו הטיל לאחרונה את האחריות למהפכה בסוריה על טורקיה, וכינה את ארדואן "אדם חכם מאוד עם צבא חזק מאוד".
מי הכוחות שפועלים עבור ארדואן?
על פי הדיווח בוול סטריט ג'ורנל, צבא טורקיה ריכז כוחות גדולים סמוך לגבול עם סוריה. במקביל, טורקיה מפעילה כבר כעת בסוריה כוחות גדולים, בשיעור של עשרות אלפי לוחמים, במיליציות פרו-טורקיות שבמשך שנים זכו לתמיכה, חימוש ואימונים של צבא טורקיה. המיליציות הסוריות הפרו-טורקיות מרכיבות את הגוף הצבאי שנקרא "הצבא הסורי הלאומי", או בקיצור SNA. אותן מיליציות נלחמות כבר כעת נגד הכוחות הכורדיים בשטח סוריה, ומאיימות לתקוף את מעוזי הכורדים, לדוגמה העיר כובאני, מכיוון דרום – בשעה שצבא טורקיה יגיע מכיוון צפון.
מה עלולה להיות המשמעות לישראל?
ישראל וביטחונה אינם קשורים ישירות לעימות של טורקיה בצפון סוריה. יחד עם זאת, ישראל מנהלת קשרים משמעותיים עם הגורמים הכורדיים בסוריה, על אחת כמה וכמה בימים שאחרי אסד, בשעה שישראל ככל הנראה מחפשת בעלי ברית וגורמים "נוחים" מבפנים. לישראל אינטרס לשמר את כוחם של הכורדים בסוריה, ופגיעה קשה בהם תהיה מצב לא רצוי בירושלים.
האם טורקיה עלולה להידרדר לעימות ישיר עם ארה"ב?
טורקיה וכוחותיה השלוחים בסוריה נלחמים בכורדים, ובראשם כוחות ה-SDF, "הכוחות הדמוקרטיים החופשיים", שמורכבים ומובלים בעיקר על ידי הכורדים. כוחות ה-SDF הם בעלי הברית המרכזיים והגדולים ביותר של צבא ארה"ב בסוריה במלחמה נגד ארגון הטרור דאעש. בארה"ב מביעים תמיכה מובהקת ב-SDF ופועלים בצורה אינטנסיבית לעצור את הלחימה בינם לבין כוחות ה-SNA הפרו-טורקיים.
גם בתרחיש הקיצוני ביותר, לא סביר שארה"ב, ובוודאי לא תחת ממשל טראמפ, תפעל צבאית נגד כוחות טורקיים במטרה לשמור על בעלי בריתם בסוריה. טראמפ עצמו כבר הוכיח בקדנציה הקודמת שלו כי הוא לא חושש להפקיר את הכורדים לגורלם מול טורקיה. למרות זאת, אין לפסול מצב של מתיחות בין וושינגטון ואנקרה בעקבות האירועים בסוריה. ארה"ב וטורקיה הן המדינות בעלות שני הצבאות הגדולים והחזקים ביותר בברית נאט"ו, אך טראמפ גם הראה בעבר כי הוא לא מהסס להעמיד את ארדואן במקומו, למשל כשסילק את טורקיה מפרויקט החמקן ומנע ממנה גישה למטוסי F-35 בעקבות הרכישה של מערכת הגנה אווירית רוסית מסוג S-400.
מה החשש הגדול מפלישה טורקית?
כבר כעת, עוד לפני שצבא טורקיה פלש לסוריה, עולה חשש להסלמה חמורה באיום הטרור של דאעש. כוחות ה-SDF משמשים כגורם המרכזי שפועל בלחימה נגד דאעש, שכל העת מנסה להרים את ראשו מחדש, והם גם האחראים לשמור ולהגן על בתי הכלא במזרח סוריה שבהם מוחזקים מחבלי הארגון לשעבר.
כוחות ה-SDF כבר הודיעו כי הם עוצרים את פעולות הלוחמה בטרור שלהם נגד דאעש בשל המתקפות של הגורמים הפרו-טורקיים נגדם. שר ההגנה של טורקיה טען כי לפי שעה לא מזהים באנקרה עלייה של דאעש, לכאורה כדי להשמיע קול המייתר את נחיצות ה-SDF. למרות זאת, פגיעה קשה בכורדים בסבירות גבוהה תתרום לעלייתו המחודשת של ארגון הטרור, זאת לצד המוטיבציה הנמוכה של טראמפ להמשיך להשקיע בפעילות הצבא האמריקני בסוריה.
בפוליטיקו דווח כי בארה"ב חוששים מ"תרחיש בלהות" של אירוע בריחה המוני של מחבלי דאעש מבתי הכלא במזרח סוריה. בכיר אמריקני אמר כי "זה הדבר הקרוב ביותר להגדרה של 'פצצה מתקתקת'. אם טורקיה לא תפסיק את התקיפות נגד כוחות ה-SDF הכורדיים - נראה בריחה המונית".
מה הקשר לצבא רוסיה בסוריה?
סביר כי ארדואן מרגיש כעת בטוח יותר לאיים בפעולה צבאית בסוריה, בשעה שצבא רוסיה שבמשך שנים הגן על משטר אסד, נמצא במגמת נסיגה מהמדינה. לפי שעה ניכר כי במוסקווה נחושים להמשיך ולשמור על שני הבסיסים הגדולים והמרכזיים שלהם בטרטוס וחמיימים ברצועת החוף במערב, אך כבר קיפלו את צבאם מרוב חלקי סוריה. צילומי לוויין מהימים האחרונים חושפים עשרות ומאות משאיות צבאיות שמוכנות לפינוי בטרטוס וחמיימים.
This image from December 15 shows military trucks, armored personnel carriers (APC) and personnel assembled on the tarmac at Khmeimim Air Base. An Il-76 transport aircraft is parked nearby. ️: @Maxar pic.twitter.com/r6o4bT8Myh
— Christiaan Triebert (@trbrtc) December 17, 2024
On an image from this morning, December 17, military trucks and APCs are seen positioned in the military section of the Tartus port. pic.twitter.com/UdMLcErFYQ
— Christiaan Triebert (@trbrtc) December 17, 2024
האם זה יכול להשפיע על הנוכחות האיראנית בסוריה?
נפילת משטר אסד הביאה לחיסול בפועל של פרויקט הטרור של איראן בסוריה, לפחות בשלב זה. למרות זאת, סביר להניח כי משמרות המהפכה כבר מתכננים את חזרתם למדינה, ומנסים להבין כיצד לעשות זאת ללא אסד. למבצע צבאי של טורקיה בסוריה אין השפעה ישירה על התוכניות האיראניות לחזור לסוריה, אולם עשויות להיות משמעויות עקיפות.
אם אכן דאעש יחזק את כוחו בעקבות הפגיעה בכורדים, צפויה אחיזה והגנה חלשה יותר באזור דרום-מזרח סוריה, סמוך לגבול עם עיראק – אזור שעד לאחרונה היה מרכז הפעילות של משמרות המהפכה והמיליציות הפרו-איראניות. בנוסף, התחזקות דאעש בסוריה עלולה לשמש עילה ציבורית ופומבית של איראן להחזרת כוחותיה וכוחותיה השלוחים לסוריה – "בשם המאבק בכופרים", כפי שעשו לפני עשור.