ארה"ב פרסמה היום (רביעי) אזהרה חריגה ויוצאת דופן מחשש למתקפה רוסית משמעותית בקייב, בירת אוקראינה - יממה לאחר שצבא אוקראינה תקף לראשונה בעומק שטח רוסיה באמצעות טילים אמריקניים. האזהרה מעלה את האפשרות כי בוושינגטון חוששים אולי מתקיפה ישירה של רוסיה לעבר נכסים אמריקניים באוקראינה. שעות ספורות לאחר האזהרה נשמעו אזעקות ברחבי קייב, בירת אוקראינה.

בהודעה שפרסם משרד החוץ האמריקני הבוקר נכתב כי השגרירות האמריקנית בקייב תיסגר בשל מידע קונקרטי למתקפה אווירית "משמעותית" בקייב היום. עוד נכתב כי משרד החוץ של ארה"ב קורא לכל האזרחים האמריקנים באוקראינה לשהות סמוך למרחבים מוגנים. גם איטליה, ספרד ויוון הודיעו שהן סוגרות את השגרירויות שלהן היום בקייב.

 

 

ההודעה שפורסמה הבוקר בוושינגטון היא חריגה במיוחד, בפעם הראשונה מאז החלה המלחמה באוקראינה לפני יותר משנתיים וחצי. מאז תחילת המלחמה סגרה ארה"ב את שגרירותה בקייב לפרקים קצרים בשל אירועים ביטחוניים או חשש לאירועים ביטחוניים שונים, אך אף פעם לא נכתב כי זה קרה בשל חשש למתקפה אווירית מסיבית של רוסיה. לא כל שכן, לאורך השבועות והחודשים האחרונים נתונות קייב ורבות מערי אוקראינה למתקפות אוויריות של צבא רוסיה באופן יום-יומי - בעיקר של כטב"מים.

הודעת משרד החוץ האמריקני מגיעה יממה לאחר שצבא אוקראינה תקף לראשונה בעומק שטח רוסיה באמצעות טילי ATACMS אמריקניים. משרד ההגנה של רוסיה טען כי הצליח ליירט חמישה מתוך ששת הטילים ששיגרה אוקראינה, וכי רסיסי יירוט פגעו בבסיס צבאי במחוז בריאנסק וגרמו לשרפה - בסיס שאותו אוקראינה כבר תקפה בעבר באמצעות כטב"מים. למרות הודעת משרד ההגנה הרוסי, גורם אמריקני רשמי אמר לרויטרס כי אוקראינה שיגרה שמונה טילים כאלה ולא שישה, ורק שניים יורטו ולא חמישה.

טילים אמריקניים מסוג ATACMS (צילום: AP)
טילים אמריקניים מסוג ATACMS|צילום: AP

ההודעה הזאת עלולה לאותת על חשש בוושינגטון כי מוסקווה נערכת לתקוף ישירות נכסים אמריקניים באוקראינה, אולי אפילו את מבנה השגרירות עצמו, אם כי מדובר במהלך חסר תקדים שיקרב את שתי המעצמות מאוד לעימות צבאי ישיר ביניהן. רוסיה נמנעת באופן גורף מפגיעה ברכוש או אזרחים אמריקניים באוקראינה, כמו גם של מדינות נוספות החברות בנאט"ו. הסבירות לתקיפה רוסית נגד מטרות אמריקניות באוקראינה נמוכה מאוד, גם לאחר האישור החריג לקייב.

הבוקר פורסם בוושינגטון פוסט כי ביידן אישר להעביר לראשונה לאוקראינה גם מוקשים נגד אדם - נשק שהוא סירב להעביר לקייב עד כה. יותר מ-160 מדינות מסרבות לאשר את השימוש בנשק הזה, שמהווה סכנה לפגיעה חסרת הבחנה באזרחים, אולם מאז תחילת המלחמה רוסיה השתמשה באמל"ח הזה פעמים רבות.

דיווח: המתווה של פוטין לסיום המלחמה באוקראינה

הבוקר דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי נשיא רוסיה פוטין נערך לחזרתו של טראמפ לבית הלבן, ומוכן להיכנס לשיחות משא ומתן לסיום המלחמה באוקראינה. על פי הדיווח, פוטין שולל אפשרות שבה הוא יוותר על מרבית השטח שרוסיה כבשה באוקראינה מאז הפלישה ב-24 בפברואר 2022. מקורות רוסיים שונים אמרו כי פוטין מוכן "להקפיא את העימות", כלומר להשאיר את הגבולות בקו המגע הנוכחי, ויהיה מוכן לוויתורים מזעריים עם הסגת הצבא הרוסי מהאזורים שבשליטתו במחוזות חארקוב ומיקולאייב.

צילום: רויטרס, חדשות

ראוי לסייג את הדיווח ולומר כי הוא לא מלמד על מידע חדש בנוגע לכוונותיו של פוטין, שהביע לא אחת את רצונו לסיים את המלחמה בתנאים נוחים מבחינתו. המשמעות של הכוונה הזאת מצידו של פוטין, שסביר כי הודלפה בכוונת מכוון, היא לאותת שהוא מוכן לסיים את המלחמה בתנאים שלו מבלי להתפשר על דרישות טריטוריאליות של אוקראינה.

 

 

 

 

הדיווח מגיע לאחר שאתמול פורסם סקר של מכון גאלופ, ולפיו 52% מאזרחי אוקראינה תומכים במשא ומתן לסיום המלחמה תוך הסכמה לוויתורים טריטוריאליים ולסיים את המלחמה בהקדם האפשרי. רק 38% מאזרחי אוקראינה שנשאלו בסקר אמרו כי הם מתנגדים למשא ומתן לסיום המלחמה ודורשים להמשיך להילחם עד הניצחון - צניחה של הנתון הזה שעמד על יותר מ-70% בשלבים המוקדמים של המלחמה.