רוסיה גייסה לשורותיה מאות לוחמים תימנים בשיתוף פעולה מתואם עם החות'ים, כך דווח הבוקר (ראשון) בפייננשל טיימס. הדיווח הזה מדגיש את ההישענות הגדולה של צבא רוסיה על שכירי חרב וחיילים זרים – במטרה להימנע מגיוס כללי נרחב נוסף שעלול להוות אתגר פוליטי מרכזי למשטרו של פוטין. הדיווח הזה מגיע לאחר שצפון קוריאה שלחה לרוסיה יותר מ-11 אלף חיילים מצבאה הסדיר כדי להשתתף בקרבות נגד צבא אוקראינה, וחיילים רבים נוספים גויסו ממדינות שונות בעולם, בעיקר מדינות אפריקה וגם סוריה ומדינות נוספות במזרח התיכון.

בסוף השבוע דווח בוול סטריט ג'ורנל מפי גורם מערבי רשמי כי גנרל בכיר בצבא צפון קוריאה נפצע בהפצצות של אוקראינה במחוז קורסק ברוסיה. לא נמסר מי הגנרל הצפון-קוריאני הבכיר שנפצע, אך אחת האפשרויות שהועלו הוא קים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים שמפקד על הכוחות המיוחדים של צבא צפון קוריאה ונחשף על ידי מקורות באוקראינה ובדרום קוריאה כמי שמוביל את הכוחות הצפון-קוריאנים במלחמה בין רוסיה ואוקראינה.

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און|צילום: רויטרס

צבא אוקראינה תקף לפני ימים אחדים לראשונה באמצעות טילי Storm Shadow בריטיים ארוכי-טווח לראשונה בעומק שטח רוסיה. על פי הדיווחים, הופצצו עמדות פיקוד ושליטה של צבא רוסיה וצפון קוריאה במחוז קורסק בשטח הפדרציה הרוסית, שם צבא אוקראינה מחזיק במשך שלושה חודשים וחצי בשטח בגודל 800-600 קמ"ר. פוטין נחוש להביס את הצבא האוקראיני בשטחו לפני תחילתו של כל משא ומתן מדיני עם אוקראינה לסיום המלחמה.

פגיעת צבא אוקראינה בעמדת פיקוד רוסית באמצעות טילים בריטיים במחוז קורסק

 

 

בסוף השבוע דווח ברשת CNN כי לוחמים צפון-קוריאנים הופיעו גם בעיר האוקראינית הכבושה מריופול, וכן במחוז חארקוב – לראשונה הופעה של חיילים מצפון קוריאה בתחומי אוקראינה. דיווח מקומי באוקראינה הכחיש את הפרסום הופעת חיילים צפון-קוריאנים במחוז חארקוב.

חיילים ללא רקע צבא גויסו ללא ידיעתם

על פי הדיווח בפייננשל טיימס, צבא רוסיה גייס מאות לוחמים תימנים במסגרת עסקה משולבת עם החות'ים. בין השאר הובטחו להם משכורות גבוהות בעבודות "ביטחוניות" ואפילו אזרחות רוסית. ניכר כי לרבים מהם לא היה מושג שהם עומדים להישלח לשדה הקרב באוקראינה. הם הגיעו לרוסיה על ידי חברה שעובדת בשיתוף פעולה עם שלטונות החות'ים בתימן.

דיפלומטים אמריקנים אמרו כי מערך האינטרסים בין הקרמלין והחות'ים, שלא היה ניתן לדמיין אותו לפני המלחמה, ממחיש עד כמה פוטין נחוש להימנע מגיוס כללי נרחב במדינתו, כפי שנראה בספטמבר 2022. הדיווח הזה מדגיש שוב עד כמה מוסקווה מחזקת ומרחיבה את קשריה עם ארגוני הטרור השלוחים של איראן במזרח התיכון.

הפגנה של החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

ההערכה היא כי רוסיה עלולה לשלוח לחות'ים טילים רוסיים מתקדמים נגד ספינות – בתגובה על ההחלטה של ממשל ביידן לאפשר לאוקראינה לתקוף בעומק שטח רוסיה באמצעות טילים אמריקניים מדגם ATACMS. לפני כמה שבועות אמר נשיא בלארוס לוקשנקו, בעל בריתו של פוטין, בריאיון לרשת BBC, כי רוסיה עשויה לשלוח לחות'ים במקרה כזה טילים נגד ספינות מסוג "בסטיון" – מה שעלול להטיל אתגר גדול יותר על ספינות המלחמה של צבא ארה"ב במרחב ים סוף ומפרץ עדן. בנוסף, בשבועות האחרונים דווח כי רוסיה סיפקה לחות'ים מודיעין לווייני על מטרות אפשריות בים סוף, כחלק משיתוף הפעולה ההולך ומתגבש בין הצדדים.

 

 

מאות לוחמים תימנים, בהם סטודנטים ללא שום רקע צבאי, חתמו על חוזי גיוס לצבא הרוסי בשפה הרוסית שהם לא ידעו לקרוא, כך עולה מהדיווח הבוקר. החברה התימנית שתיווכה בין המגויסים לרשויות ברוסיה קשורה לבכירים בהנהגה החות'ית.

המכלית Sounion שהותקפה על ידי החות'ים בים סוף (צילום: רויטרס)
המכלית Sounion שהותקפה על ידי החות'ים בים סוף|צילום: רויטרס

העברת החיילים התימנים לרוסיה החלה בחודש יולי, והם נשלחו למתקן צבאי במחוז ניז'ני נובגורוד. אחד המגויסים, בשם בדוי "נביל", אמר שהוא הוטעה ופותה לחתום על חוזה העסקה למשרה בתחום "ביטחוני" ו"הנדסי", במטרה לממן את המשך לימודיו האקדמיים. כמה שבועות לאחר מכן, לדבריו, הוא מצא עצמו עם כמה חיילים תימנים אחרים, בשדה הקרב באוקראינה, לבוש במדי צבא רוסיה, נלחם בסביבה רוויית כטב"מים, מטענים והפצצות".

מקורות אוסינט (איסוף מודיעין גלוי ברשת) שונים זיהו לאורך השנתיים וחצי האחרונות חיילים בצבא רוסיה ממדינות שונות באפריקה. בנוסף, מקורות אופוזיציה סוריים דיווחו כמה פעמים על חיילים סורים שגויסו לשורות צבא פוטין במלחמה באוקראינה.