בצל קריסת משטר בשאר אסד והשתלטות המורדים על הבירה דמשק, אבו מוחמד אל-ג'ולאני הפך לפנים המזוהות ביותר עם המורדים הסורים, המנהיג שמפקד על הארגון האיסלאמיסטי-קיצוני היאת תחריר א-שאם - והוביל את הקרבות של המורדים נגד כוחות אסד, עד להכרזתם הרשמית היום (ראשון) על הפלת המשטר.
היאת תחריר א-שאם - מה שחשוב לדעת
- ארגון מורדים סורי-ג'יהדיאסטי המוכר גם בקיצור HTS ונחשב לאסלאמיסטי-קיצוני. איחד כמה פלגים, הוביל את מתקפת המורדים הסורים והקרבות נגד כוחות אסד.
- הוקם ב-2017 בעקבות מיזוג ג'בהת פתח א-שאם (לשעבר ג'בהת א-נוסרה" – שלוחת אל-קאעידה בסוריה) עם ארגונים ג'יהאדיסטיים אחרים.
- שורשיו נעוצים בפעילי ארגון הטרור האיסלאמיסטי-סוני אל-קאעידה שהצטרפו למרד במשטר אסד עם תחילתו, וחלקם נושאים על מדיהם את דגל המדינה האיסלאמית.
אל-ג'ולאני נולד בשנת 1981 בעיר דרעא שבדרום סוריה למשפחה שמקורה ממחוז אידליב. בנעוריו עברה המשפחה לגור בעיר דיר א-זור, שם עבד אביו בתפקיד ממשלתי. ג'ולאני למד בפקולטה לרפואה באוניברסיטת דמשק, ולאחר שנתיים של לימודים – הוא פרש מהם בשנת הלימודים השלישית שלו ועבר לעיראק כדי להשתתף בלחימה, לאחר שארה"ב פלשה לעיראק ב-2003 והפילה את שלטונו של סדאם חוסין.
ג'ולאני הצטרף לארגון הטרור אל-קאעידה ומצא עצמו מתקדם מהר בסולם הדרגות. כעבור כשלוש שנים, בשנת 2006, עזב את עיראק והתגורר במשך תקופה קצרה בלבנון, שם עבר הכשרה צבאית במסגרת הארגון ג'ונד א-שאם הסלפי, שהאידאולוגיה שלו בעלת קווים דומים לזו של אל-קאעידה. בסיום ההכשרה שב לעיראק והשתתף בלחימה באופן פעיל נגד הצבא האמריקני והעיראקי. ג'ולאני נעצר בידי צבא ארה"ב והוחזק בכלא בגבולה הדרומי של עיראק עם כווית.
בשנת 2008 השתחרר אל-ג'ולאני מהכלא והמשיך להתקדם בפעילותו הג'יהאדיסטית, עד שמונה לראש המבצעים של אל-קאעידה במחוז מוסול בעיראק. לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011 שלח אבו בכר אל-בגדאדי, מנהיג "המדינה האיסלאמית" בעיראק, את ג'ולאני להקים שם סניף מקומי של אל-קאעידה - ג'בהת א-נוסרה ("חזית הסיוע"), תוך שהארגון בעיראק סיפק לו כלי נשק וכסף.
אולם, לאחר שאל-בגדאדי הקים באופן רשמי את דאעש ("המדינה האיסלאמית בעיראק ובא-שאם"), הסתכסך אל-ג'ולאני עם אל-בגדדי, משום שהתנגד לחבירה לדאעש, והצהיר כי ארגונו, ג'בהת א-נוסרה הוא חלק מארגון אל-קאעידה העולמי. לאחר המרידה באל-בגדאדי, נשבע ג'ולאני אמונים ישירות למנהיג אל-קאעידה העולמי, איימן א-זוואהירי. כך, שני הארגונים הפכו לאויבים מרים ונלחמו באזורים רבים במקביל בצבא הסורי וגם זה בזה.
בסוף יולי 2016, אל-ג'ולאני נחשף בתקשורת והודיע רשמית שארגונו, ג'בהת א-נוסרה, מתנתק מאל-קאעידה ומכל גורם חיצוני, ושמו משתנה לג'בהת פתח א-שאם. הוא פתח את הודעתו בתודות להנהגת אל-קאעידה, ובראשה איימן א-זוואהירי, על שהם "מבינים את האינטרסים של תושבי סוריה", וציין כי הצעד שנקט ארגונו נועד בין השאר לקרב בינו לבין הפלגים המורדים האחרים בסוריה ולהדוף את התירוצים של הקהילה הבין-לאומית, ובפרט של ארצות הברית ורוסיה, לתקוף את מעוזי ג'בהת א-נוסרה בשל הזיקה בינה לבין אל-קאעידה.
לפני כ-11 ימים שמו של ג'ולאני עלה מחדש לכותרות, כמנהיג היאת תחריר א-שאם, הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני שאיחד בין כמה פלגים והוביל את מתקפת הפתע של המורדים נגד כוחות אסד והמיליציות הפרו-איראניות.
הוא העניק ביום חמישי ריאיון לא שגרתי ל-CNN, שבו אמר: "הזרעים של תבוסת המשטר תמיד היו בתוכו. הניסיונות של איראן, ולאחר מכן של רוסיה, להדוף את הלחימה, אמנם קנו לאסד זמן, אבל זה לא משנה את העובדות - משטר אסד מת"
"אנחנו רוצים שהכוחות הזרים ייצאו מסוריה, ואני מאמין שברגע שהמשטר ייפול, הבעיה תיפתר מעצמה", הוסיף ג'ולאני. "לסורים מגיע ממשל עם מוסדות שלטון מתפקדים, ולא שליט אחד שמקבל החלטות שרירותיות. מדובר פה בפרויקט גדול - בנייה מחדש של סוריה", טען. "נקים ממשלה על בסיס מועצת העם שתהיה מוסדית".
אל-ג'ולאני פנה הבוקר למורדים ואמר: חל איסור מוחלט להגיע למוסדות הציבוריים שיישארו תחת ראש הממשלה - עד להעברת השלטון הרשמית. יש איסור גם על ירי באוויר.
בריאיון לרשת CNN, הוא הוסיף: “אנשים המפחדים משלטון איסלאמי ראו רק יישום לא נכון שלו או שהם לא מבינים נכון את המשמעות שלו. אם נצליח להפיל את המשטר, אנחנו נעבור לשלב בניית הממשל והממסד הפוליטי". הוא הבהיר כי "המטרה תהיה יצירת ממשל המבוסס על מוסדות, ומועצה שנבחרת בידי העם".