נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אישר אספקת מוקשים נגד בני אדם לאוקראינה, כך דווח הלילה (בין שלישי לרביעי) בוושינגטון פוסט, שציטט שני גורמים אמריקנים. מדובר בצעד שיחזק את ההגנה של קייב מפני הכוחות המתמרנים הרוסים - אך זוכה כעת גם לביקורת רבה מצד קבוצות שונות של בקרת נשק.

המהלך מגיע לאחר האישור האחרון של הבית הלבן לאוקראינה להשתמש בטילים האמריקניים ATACMS (Army Tactical Missile Systems) ולתקוף בעומק שטח רוסיה - עד לטווח של כ-300 ק"מ. הטילים האלו הכניסו לטווח האש של אוקראינה שטח של אלפי קמ"ר ברוסיה - בתוכם גם יעדים צבאיים ואזרחיים רבים.

כוחות צבא אוקראינה בלחימה סמוך לגבול עם רוסיה (צילום: reuters)
כוחות צבא אוקראינה בלחימה סמוך לגבול עם רוסיה, ארכיון|צילום: reuters

ואכן, בכירים באוקראינה ובארה"ב אישרו אמש כי אוקראינה תקפה במהלך הלילה באמצעות הטילים האמריקניים בשטח רוסיה. גם ברוסיה אישרו את הדיווח על התקיפה, וטענו כי חמישה משישה טילים ששוגרו לעבר המדינה יורטו - וכי רסיסים נפלו בבסיס צבאי במחוז בריאנסק וגרמו לשרפה, ללא נפגעים.

במוסקבה איימו כי הצעד "יביא למלחמת עולם שלישית", ובוושינגטון קיים חשש כבד כי הצעד עלול לפגוע קשות בארה"ב. לפי ויאצ'סלב וולדין, נשיא הבית התחתון בפרלמנט הרוסי ומקורב לפוטין, שצוטט ברויטרס, רוסיה עשויה להשתמש במערכות נשק חדשות ולהפעילן נגד אוקראינה בעקבות השימוש בטילים האמריקניים. עוד לפי אותו המקורב, הצעד עלול להביא להרס היחסים בין רוסיה וארה"ב "לנצח". במקביל, ברויטרס ציטטו הלילה את דובר הקרמלין, שאמר כי הקו החם בין רוסיה לארה"ב, שנוצר לאחר משבר הטילים בקובה ב-1962 - אינו בשימוש כעת. 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
הסלמה חמורה ביחסי המעצמות. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ארכיון|צילום: רויטרס

מדובר בשינוי מדיניות דרמטי של ביידן במלחמה באוקראינה, ובמהלכים שעד היום, במשך קרוב ל-1,000 ימים של לחימה - הוא לא הסכים לעשות. וכאמור, אישור אספקת המוקשים מהווה חלק מאותו מכלול הפעולות הדחופות הזה - שמטרתו לסייע למאמץ המלחמתי של קייב. האוקראינים שאפו להשיג את המוקשים האלו מאז הפלישה הרוסית, בעוד והכוחות הרוסים פרסו אותם באופן חופשי בקווי החזית - מה שהפריע להתקדמותה של אוקראינה בשדה הקרב.

מלבד האיומים מצד רוסיה, משלוח המוקשים לאוקראינה עשוי להיות שנוי במחלוקת גם בחוגים אחרים: יותר מ-160 מדינות חתמו על אמנת אוטווה, אמנה בין-לאומית האוסרת על השימוש במוקשים, ומדגישה כי הם חסרי הבחנה ועלולים לגרום "נזק מתמשך" לאזרחים.

ממשל ביידן היה מודאג מאוד מהתקיפות של רוסיה נגד קווי החזית של אוקראינה בשבועות האחרונים - וראה צורך דחוף לעכב את ההתקדמות, כך אמרו גורמים רשמיים. הפנטגון מאמין כי אספקת המוקשים היא בין הצעדים המועילים ביותר שממשל ביידן יכול לעשות כדי לעזור להאט את המתקפה הרוסית, הוסיפו הגורמים. גורם אחר הכחיש שהמוקשים גורם ל"נזק מתמשך" והבהיר כי באוקראינה התחייבו לא לפרוס אותם באזורים צפופי-אוכלוסין.

נשיא ארה
שינוי דרמטי במדיניות. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ארכיון|צילום: רויטרס

הנשיא ביידן לא רצה לספק לאוקראינה את המוקשים הללו נוכח החששות בסביבתו ובקרב הארגונים השונים - אבל ההתקדמות הרוסית בשדה הקרב אילצה את הבית הלבן למצוא דרכים חדשות לעזור לקייב, במיוחד בעקבות ניצחונו של טראמפ - שנשבע לסיים את המלחמה במהרה.

רוסיה וארה"ב אינן צד לאמנת אוטווה - המכונה גם אמנת איסור המוקשים, אשר אוסרת על פריסה והעברה של מוקשים נגד בני אדם. ב-2022 ביידן בעצמו החיה מחדש מדיניות מתקופת אובמה שאסרה על העברה ושימוש במוקשים אמריקניים שכאלה מחוץ לחצי האי הקוריאני. קודם לכן, בשנת 2020, טראמפ הפך את המדיניות של אובמה והצביע על הצורך בשימוש אסטרטגי במוקשים כדי להתמודד עם יריבים כמו רוסיה וסין - מהלך שגרר גינוי חריף מצד תומכי בקרת נשק.