התחדשות הקרבות במלחמת האזרחים בסוריה בימים האחרונים מאיימת באופן ישיר על יציבותו של משטר הנשיא בשאר אל-אסד, וגם על יתר הכוחות הפועלים בסוריה. לאורך העשור האחרון הפכה סוריה, בחסות המלחמה שפרצה בשנת 2016, לבסיס פורה לפעילות של רוסיה, איראן, מיליציות פרו-איראניות שונות, וגם צבא ארה"ב, צבא טורקיה, הכוחות הכורדיים, דאעש, וגורמי אופוזיציה שונים.
ברוסיה ובאיראן, שני הפטרונים הגדולים ביותר של אסד מאז אמצע העשור הקודם, ניכר כי הופתעו והובכו מאוד מהקריסה של כוחות הצבא הסורי. נכסים איראניים ורוסיים ישירים נפגעו קשות בקרבות בימים האחרונים, וכעת ניכר מאמץ מבוהל שלהם לנסות ולהשתלט מחדש על המצב.
כוחות האופוזיציה שנלחמים בימים האחרונים בצבא אסד רחוקים מלהיות אותם כוחות המורדים שהובילו את ניסיון ההפיכה נגד הנשיא הסורי האכזר בתחילת מלחמת האזרחים לפני יותר מעשור. בניגוד לאותם כוחות שנלחמו אז, והיו מורכבים משכבה עבה של גורמים חילוניים יחסית, שפעלו לקדם משטר חופשי יותר במדינה – הפעם המצב הוא שונה. את עיקר הלחימה מוביל ארגון הטרור היאת תחריר א-שאם (החזית לשחרור א-שאם, HTS) – ארגון שהיה בעברו מזוהה מאוד עם אל-קאעידה בסוריה ועם מה שהתפתח בשנים הראשונות של המלחמה ל"ג'בהת א-נוסרה". כוחות האופוזיציה אינם יחידה הומוגנית אחת, ולצד ארגון הטרור הסלפי-ג'יהאדיסטי HTS, פועלים ארגוני טרור קיצוניים נוספים, חלקם בתמיכה של טורקיה.
בארה"ב, בישראל ובטורקיה עוקבים בקשב רב אחרי האירועים וההתפתחויות האחרונים. חיילי צבא ארה"ב נמצאים במרחק גדול ובטוח מהקרבות, ואינם נתונים בסכנה. ראש הממשלה נתניהו כינס בסוף השבוע ישיבה ביטחונית חריגה ולא שגרתית בעקבות ההתפתחויות, ובישראל מבינים כי עשויות להיות תוצאות חיוביות ושליליות כאחד. טורקיה הרשמית לא פרסמה התייחסות, ויש טענות שונות כי משטרו של הנשיא ארדואן פועל מאחורי הקלעים לעידוד ארגוני הטרור.
אחת הסיבות האפשריות לקריסת מערך ההגנה של משטר אסד כעת מגיעה מכיוון שהכוחות הגדולים ביותר שמגינים עליו נמצאים בשפל יחסי במצבם ובמעמדם. חיזבאללה, שמאז 2013 נלחם לצד צבא אסד ואחראי במידה רבה על שרידותו עד כה, ספג מכה חסרת תקדים במלחמה בישראל. הפעילות האיראנית של משמרות המהפכה בסוריה ספגה מכה קשה מאוד, בין השאר עם חיסולי הבכירים בקונסוליה האיראנית בדמשק בתחילת אפריל, ובכיר משמרות המהפכה עבאס נילפורושאן שחוסל לצד נסראללה. גם הצבא הרוסי, כבר מאז תחילת המלחמה באוקראינה, דילל כוחות בסוריה ואינו מחזיק שם משאבים רבים.
איראן
האינטרסים הישירים של איראן בסוריה כבר נפגעו בצורה קשה מאוד בימי הקרבות האחרונים. ביום רביעי בלילה חוסל בפאתי העיר חלב הגנרל האיראני כיומרס פורהאשמי, בכיר מאוד בכוח קודס של משמרות המהפכה. על פי דיווח ברשת האיראנית SNN, פורהאשמי היה מפקד היועצים הצבאיים של איראן בסוריה. ערוצים לא רשמיים מיהרו לפרסם תמונות שלו עם קאסם סולימאני, סמל סטטוס שפעמים רבות נועד להעיד על מעמד בכיר בארגון.
במהלך סוף השבוע פרסמו כוחות המורדים תמונות מפלישתם ללשכות של גורמים איראניים בעיר חלב, כולל הקונסוליה האיראנית בעיר, בעדות נוספת לשימוש שעושה טהראן במוסד דיפלומטי רשמי לטובת קידום מאמצי הטרור האזוריים שלה. אזור העיר חלב נחשב למרכיב חשוב בנתיב הברחות הנשק של איראן לסוריה ולבנון, וגם נמל התעופה הבין-לאומי בחלב, שנפל לידי המורדים, שימש פעמים רבות לקליטת מטוסים של משמרות המהפכה שהעבירו משלוחים חשודים, ונמל התעופה גם הותקף לא פעם על ידי ישראל.
בצעד שעשוי ללמד על הפאניקה והבהלה בטהראן, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י צפוי לערוך היום ביקור בזק בדמשק, וככל הנראה להיפגש עם אסד, שטרם נראה מאז החלו המהומות, ועל פי דיווחים שונים חזר אתמול ממוסקווה. מחר שר החוץ של איראן צפוי להגיע לביקור גם בטורקיה, על רקע הטענות שאנקרה מעורבת.
הטענה המרכזית של איראן היא כי ישראל עומדת ישירות מאחורי המורדים והמהומות בסוריה, כפי שבין השאר אמרו בסוף השבוע מפקד משמרות המהפכה ושר החוץ עראקצ'י. הבוקר אמר עראקצ'י, לפני המראתו לדמשק: "המסר שלנו לממשלת סוריה - אנחנו לא מבדילים בין ישראלים והמחבלים הכופרים. לאחר הכישלון של המשטר הישראלי - האויב מנסה לערער את היציבות באזור באמצעות אותם מחבלים".
#Iran FM: Today I am departing for Damascus to convey Iran's message to Syrian government; we firmly support #Syria. We do not differentiate Israel from Takfiri terrorists. After Israeli regime's failure, enemy is trying to destabilize the region through these same terrorists. pic.twitter.com/iFIJWRZioW
— Iran Nuances (@IranNuances) December 1, 2024
רוסיה
כמו בטהראן, גם במוסקווה הופתעו מאוד ממהירות וקצב האירועים. הבלוג הצבאי RYBAR, המקורב מאוד לקרמלין, פרסם אתמול כי הוחלט להזיז מתפקידו את הגנרל הרוסי סרגיי קיסל, מפקד הכוחות הרוסיים בסוריה. בימים האחרונים דווח, במקורות לא רשמיים גם כן, כי ברוסיה החליטו לשלוח לסוריה את הגנרל הבכיר צ'ייקו, ככל הנראה במטרה לסייע ולייצב את השורות בקרב הרוסים בפרט ובקרב משטרו של אסד בכלל.
חיל האוויר הרוסי תקף ביומיים האחרונים בעוצמה ובאכזריות גדולות כוחות מורדים, בעיקר בעיר חלב ובאזורים הסמוכים לה. אתמול בצוהריים הפציצו הרוסים את הכיכר בחלב שבה הופל פסלו של באסל אל-אסד – ועל פי דיווחים שונים הרגו אזרחים רבים שחגגו את האירוע הסמלי. לאורך השנים האחרונות, ולמעשה מאז שנכנסו לסוריה בספטמבר 2015, חיל האוויר הרוסי מפציץ לעתים קרובות אזרחים באמתלה של פגיעה במורדים, בעיקר באזור אדליב.
לפחות כמה אנשי צבא רוסיים נפגעו בקרבות עם המורדים, והצבא הרוסי הפעיל ברוסיה נאלץ לפנות כמה מבסיסיו, כולל בסיס חיל האוויר כווירס שממזרח לחלב. גם כעת, כשלא ברור לאן הולך המצב בסוריה, ברור כי נכסי צבא רוסיים נפגעו.
הערוץ הסורי "קול הבירה", המזוהה עם משטר אסד, דיווח אתמול כי הנשיא הסורי חזר אתמול מביקור במוסקווה – דווקא בשיא הקרבות והמהומות. סביר שרוסיה מאוד לא מרוצה מהמצב החדש, ופועלת בכוחות גדולים כדי לסייע לו לשמור על שלטונו. קולות שונים ברוסיה כבר מותחים ביקורת על ניהול הלחימה, וצמצום סדר הכוחות הרוסיים בסוריה בשל המלחמה באוקראינה. אחת הטענות שעלו היא כי הדבר התאפשר בין היתר בעקבות הסגת לוחמי קבוצת וגנר מסוריה, בעקבות ניסיון המרד שלהם באוגוסט 2023. רבים מהקולות הרוסיים הלא רשמיים מעלים את הטענה כי ההתקוממות, לכאורה בתמיכה טורקית, מגיעה כחלק ממאמץ של ארדואן להביך את פוטין – לאחר תקופה שבה הציגו שני המנהיגים יחסים תקינים וסבירים, אך רחוקים מלהיות טובים.
טורקיה
מידת מעורבותה של טורקיה בשלב הזה אינה ברורה, אך מבחינה מהירה של סיקור האירועים בתקשורת הטורקית נראית שביעות רצון מקריסת קווי ההגנה של צבא אסד. לפחות חלק מארגוני הטרור הפועלים באזור אדליב, בצפון-מערב סוריה, ומשתתפים כעת בקרבות, נתמכים במידה מסוימת על ידי טורקיה.
רג'פ סוילו, עיתונאי טורקי בכיר שמזוהה עם משטרו של ארדואן, העריך כי אנקרה "אישרה את המתקפה" - בעקבות סירובו של אסד למשא ומתן לנורמליזציה בין המדינות. "אסד חלש יותר בהיעדר איראן וחיזבאללה, בעוד רוסיה מרוכזת במלחמה באוקראינה", הדגיש. "אנקרה ניסתה ככל יכולתה להשיג את אסד לאורך ששת החודשים האחרונים, אך הוא סירב לדון בשיחות רציניות עד שטורקיה לא תיסוג מסוריה. הניסיון הזה למשא ומתן של טורקיה נתמך על ידי רוסיה ועיראק, אך לא על ידי איראן".
I think Turkey approved this offensive to reset the balance of power in Syria, as Assad wasn’t willing to negotiate with Ankara for a final settlement.
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) December 1, 2024
Obviously, Assad is weaker in the absence of Iranian and Hezbollah militias, while Russia is preoccupied with the war in… pic.twitter.com/5BjFc3GJbs
HTS, ארגון הטרור הסוני המוביל את ההתקדמות ביממות האחרונות, אינו נתמך באופן ישיר על ידי טורקיה, וזוכה למימון בעיקר ממיסוי האוכלוסייה האזרחית שהוא שולט עליה ומפעילות פלילית ענפה. לצד זאת, קיימות ראיות נסיבתיות לתמיכה טורקית בכוחות המורדים, בין השאר באמצעות כלי הנשק שהם מחזיקים.
במשך השנים האחרונות שבה ועולה סוגיית הנורמליזציה בין טורקיה של ארדואן וסוריה של אסד. על רקע חזרתו של אסד בשנה האחרונה לחיק מדינות ערב, הביע ארדואן נכונות לפגוש אותו, אך בשום שלב לא הסכים לתנאי של דמשק להסגת כוחותיו הצבאיים מאזורים שונים בצפון סוריה – סוגיה שנותרה המחלוקת המרכזית בין המדינות. לטורקיה יש אינטרס גדול בשינוי המצב המדיני מול סוריה, בעיקר במטרה להחזיר מיליוני פליטים סורים שנמצאים בשטח טורקיה לאחר שנמלטו מזוועות מלחמת האזרחים.
ישראל
בישראל עוקבים בדריכות גדולה אחרי קצב האירועים בסוריה, ומבינים כי בראש ובראשונה צפויה לכך השפעות שליליות מבחינתה של איראן ומבחינת חיזבאללה. לצד זאת, ההבנה היא כי כל פגיעה או זעזוע במשטר אסד, לרבות תרחיש (שבשלב זה עדיין אינו סביר) של הפלת משטרו – עלול להוליד מצב מדיני חדש שבו ארגוני טרור סוניים אכזריים, שבסיס אמונתם נטוע בארגון אל-קאעידה, מתקרבים לגבול ישראל ואף משיגים נשק רב-עוצמה.
הערכת גורמי הביטחון בישראל, כפי שפורסמה אתמול בחדשות סוף השבוע, היא כי התשתיות האיראניות בסוריה נפגעו ורבות מהן נפלו בידי המורדים. בעקבות האירועים, בישראל צופים כי הקשב של איראן וחיזבאללה יוסט כעת לחזית הסורית, ואיתו גם לוחמים שיישלחו להגן על משטר אסד – מה שמעלה את הסבירות לשמירה על הסכם הפסקת האש בלבנון. עוד העריכו גורמים ביטחוניים כי חופש הפעולה של ישראל בסוריה צפוי להתרחב.
לצד הפגיעה בתשתיות האיראניות והפרו-איראניות בסוריה – קיימת הערכה לא מבוטלת שאיראן תשלח יותר כוחות לאזור, אולי בתגבור של לוחמי המיליציות מעיראק והחות'ים מתימן. בישראל גם מבינים שהרוסים צפויים להשקיע כעת יותר משאבים בסוריה, וסביר כי יהיו פחות פנויים לנעשה בלבנון – על רקע מעורבותם בקידום הסכם הפסקת האש עם חיזבאללה. בישראל מצפים כי רוסיה תעמוד בהתחייבותה למנוע העברת נשק מאיראן ללבנון, אך ייתכן שכעת הדברים ייראו אחרת.
הטענות של איראן וארגוני הטרור באזור למעורבות לכאורה של ישראל באירועים מגיעה לאחר איומו בשבוע שעבר של נתניהו על נשיא סוריה אסד. "בסוריה – אנחנו מסכלים בשיטתיות את הניסיונות של איראן, חיזבאללה והצבא הסורי להעביר חימושים ללבנון. אסד חייב להבין – הוא משחק באש", אמר נתניהו.
ארה"ב
"אין לנו כל קשר למתקפה שמוביל בסוריה ארגון הטרור היאת תחריר א-שאם. משטר אסד סירב לתהליך מדיני ונשען על רוסיה ואיראן, דבר שהביא לקריסת קווי ההגנה שלו", נמסר בסוף השבוע מהבית הלבן על המצב בסוריה.
ארה"ב נאלצה לפרסם הכחשה פומבית בעקבות טענות שונות על מעורבותה לכאורה בעימותים, כביכול כדי לפגוע באינטרסים של איראן ורוסיה. למרות הטענות הללו, הסיכוי שהממשל בארה"ב יסכים לתמוך בצורה כלשהי בארגון טרור אכזרי המזוהה עם אל-קאעידה, הוא נמוך מאוד.
בנוסף, סביר שבוושינגטון מאוד רוצים שלא להצית מחדש את המזרח התיכון – ופתיחה מחדש של מלחמת האזרחים בסוריה בהחלט עלולה לטרוף את הקלפים באזור כולו. שנה שלמה נאבקו בממשל ביידן להביא את המלחמה בלבנון לסופה, לצד הרגעת המתיחות בין ישראל לחמאס ולאיראן.
צבא ארה"ב מפעיל מאות חיילים בבסיסים במדינה, בעיקר באזור צפון-מזרח ומזרח המדינה – במשימה רשמית להגנה מפני ארגון הטרור דאעש. כוחות ה-SDF, הכוחות הסוריים החופשיים, בעלי בריתו של הצבא האמריקני המורכבים ברובם מכוחות כורדיים, לוקחים חלק בקרבות בימים האחרונים. אתמול בבוקר השתלטו לזמן קצר על נמל התעופה הבין-לאומי בחלב לפני שהוא עבר לידי המורדים. בחלק מהדיווחים, שמידת אמינותם אינה ברורה, דווח על חילופי אש בין כוחות ה-SDF למורדים.
מדינות ערב
לפי שעה לא ניכרת התייחסות רשמית של רבות ממדינות ערב במזרח התיכון למצב בסוריה – שמלחמת האזרחים בה לפני עשור הציתה יצרים, מתיחויות ואירועים חסרי תקדים באזור כולו. סביר כי ממשלות רבות ימתינו להבין "לאן הרוח נושבת" לפני שיביעו התייחסות רשמית. אתמול הודיעה לשכתו של אסד כי הוא קיים שיחות טלפון עם ראש ממשלת עיראק מוחמד א-סודאני ונשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד, שהביעו בו תמיכה נגד מה שתואר כ"גילויי הטרור".