העולם עוקב בדאגה אחרי שליחת כוחות צבא צפון קוריאה לרוסיה לקראת השתתפותם במלחמה באוקראינה. לפי הערכות המודיעין באוקראינה ובדרום קוריאה, כ-12 אלף חיילים כבר נשלחו או צפויים להישלח בקרוב לרוסיה כחלק מהיערכותם להצטרף למלחמה. בדרום קוריאה נערכים לספק לאוקראינה נשק התקפי, ובמדינות המערב מזהירים משינוי תקדימי במלחמה כולה.

"זו תהיה התפתחות מאוד מסוכנת ומדאיגה אם צפון קוריאה שולחת חיילים לאוקראינה להילחם לצד רוסיה", אמר אמש (שני) רוברט ווד, סגן שגרירת ארה"ב באו"ם. "אנו מתייעצים עם בעלי בריתנו ושותפינו על ההשלכות של צעד כה דרמטי שכזה". השבוע אמר שר ההגנה של ארה"ב, לויד אוסטין, כי הוא לא יכול לאשר את הדיווחים בנושא, אך שר ההגנה של בריטניה, ג'ון הילי, אמר היום כי "סביר מאוד להניח שהחלה העברת הכוחות מצפון קוריאה לרוסיה".

סוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית YONHAP דיווחה היום שבסאול מודאגים מאוד מההתפתחות, וקוראים לפיונגיאנג להסיג את כוחותיהם בחזרה. בדרום קוריאה שוקלים כעת בחיוב לספק לאוקראינה נשק התקפי עבור המלחמה - כצעד גומלין למהלך. שליחת הכוחות הצפון-קוריאנים לרוסיה מגיעה בשעה של מתיחות שיא גם בין צפון ודרום קוריאה, עם האשמות על שיגורי כטב"מים בין המדינות.

ולדימיר פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה, יוני 24 (צילום: רויטרס)
ולדימיר פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה, יוני 2024|צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה, יוני 24 (צילום: רויטרס)
ולדימיר פוטין וקים ג'ונג און בצפון קוריאה, יוני 2024|צילום: רויטרס

בסרטונים שפורסמו בימים האחרונים ברשתות החברתיות ברוסיה נראים חיילים צפון קוריאנים רבים בבסיסי צבא רוסיים. בין השאר נראים החיילים מצטיידים ומתארגנים, וההערכה היא כי בתוך ימים או שבועות אחדים הם יהיו מוכנים להישלח לשדה הקרב באוקראינה. בחלק מהסרטונים שפורסמו היום נראים חיילים צפון קוריאנים בבסיס צבא במחוז פרימורסקי במזרח הרחוק הרוסי.

 

 

 

 

כיום כבר נמצאים מומחים צבאיים מצפון קוריאה בחזית הלחימה במזרח אוקראינה, תוך שהם מסייעים לכוחות הרוסיים להפעיל את הטילים הבליסטיים שסופקו לרוסיה על ידי משטרו של קים ג'ונג און. באוקראינה ובמערב מעריכים כי לפחות כמה מהם כבר נהרגו מהפצצות אוקראיניות בחזית. השבוע התייחס אנדריי סביהה, שר החוץ של אוקראינה, לטילים מצפון קוריאה שסופקו לרוסיה – ואמר כי בחינות שנערכו לשרידי טילים שכבר שוגרו מצאו כי הם משופעים ברכיבים שיוצרו במדינות המערב, וקרא להגביר את הפיקוח על הסנקציות על פיונגיאנג ומוסקווה.

 

 

בשדה הקרב, צבא רוסיה ממשיך להתקדם ולכבוש שטחים נוספים. צבא אוקראינה מתקשה לעמוד מול קצב ההתקדמות הרוסי, וצבאו של פוטין נהנה מיתרון גדול בכוח אדם. היתרון המספרי האנושי של רוסיה מאפשר לה להשיג הישגים, בעוד שאוקראינה נאבקת כל העת עם מחסור בחיילים וקשיים בגיוס. אתמול אמר ג'ון קירבי מהבית הלבן כי בארה"ב מעריכים שצבא רוסיה מאבד בכל יום לפחות 1,200 חיילים (הרוגים ופצועים).

המודיעין הצבאי של אוקראינה הודיע אתמול כי חיסל בכיר בחיל האוויר של רוסיה בעומק שטח רוסיה. על פי ההודעה, דמיטרי גולנקוב, מפקד טייסת של מפציצים מסוג Tu-22M3 חוסל במחוז בריאנסק ברוסיה לאחר שהותקף על ידי אלמונים. על פי ההודעה הוא חוסל במכות פטיש לראשו, וברשתות החברתיות פורסמו תיעודים גרפיים שלו לאחר התקיפה. באוקראינה דיווחו כי הוא ישירות אחראי להריגתם של 68 אזרחים אוקראינים בהפצצות במלחמה.

פסגת BRICS בקזאן

במערב קיוו כי לאורך זמן תהפוך רוסיה למדינה מנודה ומבודדת מדינית, על רקע הסנקציות וצמצום היחסים של רבות ממדינות המערב עימה. למרות זאת, היום זוכה פוטין לעדנה מדינית עם אירוח פסגת פורום מדינות BRICS בעיר קזאן. נשיא סין שי ג'ינפינג, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ומנהיגים נוספים כבר נחתו בקזאן, ונשיא איראן פזשכיאן ונשיא טורקיה ארדואן צפויים גם הם להגיע.

פוטין נפגש עם ראש ממשלת הודו מודי בקזאן

 

 

פוטין צפוי לפגוש בעצמו רבים מהמנהיגים בפסגה, וביום חמישי הוא צפוי לפגוש גם את אבו מאזן ומזכ"ל האו"ם גוטרש. נשיא רוסיה רושם הישג מדיני גדול באירוח הפסגה, בפורום שנועד לשמש כמענה של מדינות "הדרום הגלובלי" לפורום G-7 של מדינות המערב.