ארה"ב ממשיכה בפריסת כוחותיה הצבאיים באזור לקראת אפשרות של מתקפה נרחבת מאיראן ומלבנון לעבר ישראל. הודעת שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין הלילה (בין ראשון לשני) על הצבת הצוללת הגרעינית ג'ורג'יה וזירוז הגעת נושאת המטוסים אברהם לינקולן לאזור מעידה על החשיבות והדחיפות הרבה שרואים בוושינגטון לקראת התרחישים האפשריים הקרובים.

ההיערכות האמריקנית כעת מסתמנת כגדולה ומסיבית הרבה יותר גם ביחס להיערכות האמריקנית ערב המתקפה האיראנית בחודש אפריל. אז פעלו באזור המזרח התיכון נושאת מטוסים אחת וכמה ספינות מלחמה, ואילו כעת עשויות להיות באזור בזמן המתקפה שתי נושאות מטוסים וגם צוללת גרעינית, הנושאת לא פחות מ-154 טילי שיוט מסוג "טומהוק" ומערכות נשק מתקדמות נוספות.

לפי מקורות ששוחחו עם רשת פוקס ניוז האמריקנית: עולה חשש שאיראן וארגוני הטרור שלה יתקפו את ישראל בתוך 24 שעות. במקביל, הרמטכ"ל הרצי הלוי קיים הערכת מצב ואישורי תוכניות בזירות השונות, בהשתתפות סגן הרמטכ"ל ראש אמן ובכירים נוספים. הרמטכ״ל הדגיש את המשך המוכנות הגבוהה ומאמצי הערכות להתקפה ולהגנה. 

נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט (צילום: reuters)
נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט|צילום: reuters
נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט (צילום: reuters)
נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט|צילום: reuters

ההיערכות באזור

הצוללת ג'ורג'יה נמצאת כבר כשבוע וחצי לפחות במזרח הים התיכון. בשבוע שעבר פורסמו תמונות שלה מאימון שערכה סמוך לנמל סודה באי כרתים שביוון, תחת אחריותו של הצי השישי במסגרת פיקוד אירופה של צבא ארה"ב. ההודעה הלילה של אוסטין נועדה להעביר רשמית את הפיקוד עליה לסנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון. להודעה אמריקנית על נוכחותה של צוללת גרעינית, שמיקומה נשמר לרוב בסוד, חשיבות הצהרתית מכרעת.

לפחות על פי המידע הגלוי והידוע, ארה"ב לא הפעילה באזור צוללת גרעינית ערב המתקפה של איראן באפריל. בחודש נובמבר חשף הפנטגון כי הצוללת הגרעינית "פלורידה" פעלה באזור, כחלק ממאמצי ההרתעה לאיראן וארגוני הטרור השלוחים לה בימים הראשונים של המלחמה, אז פעלו באזור גם שתי נושאות המטוסים אייזהאואר ופורד.

נושאת המטוסים אברהם לינקולן (צילום: US Navy)
נושאת המטוסים אברהם לינקולן|צילום: US Navy
המשחתת האמריקנית USS Laboon (צילום: Yoruk Isik, reuters)
המשחתת האמריקנית USS Laboon|צילום: Yoruk Isik, reuters

ערב התקיפה האיראנית באפריל פעלה באזור המזרח התיכון רק נושאת המטוסים דווייט אייזנהאוואר. טרם ברור מתי תגיע לכאן נושאת המטוסים לינקולן, שבשבוע שעבר יצא מכיוון האי גואם שבאוקיינוס השקט, אך הודעתו הלילה של אוסטין על דרישתו "להאיץ" את הגעתה לאזור עשויה ללמד על נכונות אמריקנית להיערך למתקפה, שטרם ברור מתי תתרחש, עם שתי נושאות מטוסים באזור.

בשבוע שעבר דווח בוושינגטון פוסט כי על אף שנושאת המטוסים לינקולן נועדה להחליף את נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט, שפועלת כעת באזור מפרץ עומאן – סביר שלפחות לפרק זמן מסוים תהיה תקופת חפיפה ביניהן. בכך, תפעיל ארה"ב באזור את הכוח הימי הגדול ביותר שפעל באזור המזרח התיכון מאז החודשים הראשונים של המלחמה, אז כאמור היה חשש גדול מפתיחת מלחמה אזורית נרחבת – ובממשל ביידן פעלו בצורה נחרצת להוריד את האפשרות הזאת מהפרק.

לצד נושאות המטוסים והצוללת הגרעינית באזור, ארה"ב מפעילה גם יותר מ-12 ספינות מלחמה במזרח התיכון. הספינות פרוסות בין המפרץ הפרסי, מפרץ עומאן, ים סוף והים התיכון. במזרח הים התיכון פועלת בין היתר ספינת התקיפה האמפיבית USS Wasp, שעל סיפונה כ-30 מטוסים ומסוקים, ואלפי לוחמי מרינס. משימה נוספת של הכוחות הפועלים במזרח הים התיכון היא היערכות לפינוי של אזרחים זרים מלבנון ומדינות נוספות שעשויות להיות מצויות במלחמה.

מטוס F-22 (צילום: לפי סעיף 27 א')
מטוס F-22|צילום: לפי סעיף 27 א'

פריסת הכוחות האמריקניים באזור המזרח התיכון כעת מלמדת על מוכנות גבוהה של ארה"ב להסלמה גדולה באזור, עם הערכות מודיעין שונות ומשתנות כי התקיפה הפעם עלולה להיות גדולה ומסיבית יותר מהמתקפה בחודש אפריל. סיבה אפשרית נוספת לפריסה הצבאית הגדולה נועדה לנסות להרתיע את איראן מביצוע המתקפה.

פריסת הצבא האמריקני במזרח התיכון

כלי שיט במרחב איראן

נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט, ממוקמת באזור מצר הורמוז ומפרץ עומאן. נושאת המטוסים אברהם לינקולן נמצאת בדרכה מהמרחב ההינדו-פסיפי וצפויה תקופת חפיפה שבה שתי נושאות המטוסים יפעלו באזור.

לצד נושאת המטוסים רוזוולט נמצאות גם ספינות המלחמה USS John S. McCain ו-USS Daniel Inouye. שתי הספינות הללו צמודות לנושאת המטוסים ומהוות חלק מקבוצת התקיפה שלה.

ספינות המלחמה של הצי החמישי USS Russell ו-USS Michael Murphy ממוקמות באזור המפרץ הפרסי ומפרץ עומאן.

בנוסף לכלי השיט האלה, באזור מפרץ עומאן והמפרץ הפרסי מוצבות לפחות עוד חמש ספינות מלחמה וכלי שיט התקפיים של צבא ארה"ב, בין אם מטעם פיקוד המרכז או משמר החופים האמריקניים.

 כלי שיט בים סוף

ספינות המלחמה האמריקניות USS Cole ו-USS Laboon ממוקמות באזור ים סוף ונערכות בין השאר לשיגור טילים וכטב"מים מתימן ומעיראק.

כלי שיט במזרח הים התיכון

ספינת התקיפה האמפיבית USS Wasp: על סיפון הספינה הגדולה, הנמצאת מדרום-מזרח לאי כרתים ביוון, נמצאים לא פחות מ-4,500 נחתים אמריקנים.

ספינות המלחמה USS Oak Hill ו-USS New York צמודות ל-USS Wasp ומרכיבות את קבוצת התקיפה שלה.

הרמטכ״ל, הרצי הלוי, בהערכת מצב ואישורי תוכניות (צילום: דובר צה
הרמטכ״ל, הרצי הלוי, בהערכת מצב ואישורי תוכניות|צילום: דובר צה"ל

לצידה של קבוצת התקיפה של USS Wasp פועלות לפחות שתי ספינות של הצי האמריקני. אחת המשימות האפשריות של הכוח הזה הוא פינוי חירום של דיפלומטים ואזרחים אמריקנים מלבנון ואזורי קרבות נוספים.

ספינות המלחמה USS Roosvelt ו-USS Bulkeley של הצי השישי של פיקוד אירופה מוצבות קרוב יחסית לישראל, מדרום ומדרום-מזרח לאי קפריסין.

כלי שיט בדרום ים סוף ואזור מצר באב אל-מנדב

לפחות כמה ספינות מלחמה וכלי שיט, בעיקרם מטעם צבאות האיחוד האירופי, מוצבות באזור דרום ים סוף, ומתמודדות עם איום השיגורים של החות'ים בתימן לעבר נתיבי השיט המסחרי באזור.

כלי טיס של צבא ארה"ב

לארה"ב יש כ-80 מטוסי קרב המוצבים בבסיסים אמריקניים במדינות המזרח התיכון, בהן קטאר, איחוד האמירויות וערב הסעודית. בין השאר מוצבים שם מטוסי F-35 ואחרים. בשבוע שעבר הגיעו לפחות תריסר מטוסי קרב F-22 לאזור מבסיסם באלסקה, ורובם ככולם התמקמקו בבסיס אל-עודייד שבקטאר

על נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט יש כ-40 מטוסי קרב מסוג F-35 ו-F/A-18.

מטוסי הקרב מסוג F/A-18 של נושאת המטוסים רוזוולט עברו לאחרונה לבסיס באזור ירדן כהיערכות ליירוט מתקפה אווירית.

על ספינת התקיפה האמפיבית USS Wasp יש כ-30 מטוסים ומסוקים. הספינה יכולה לשאת גם מטוסי קרב מתקדמים מסוג F-35.