בצרפת מנסים עדיין לעכל את התוצאות הדרמטיות של הסיבוב הראשון של הבחירות שנערכו ביום ראשון, עם תוצאות היסטוריות – שלראשונה הופכות את מפלגת הימין הקיצוני לגדולה ולחזקה ביותר. לקראת הסיבוב השני של הבחירות ביום ראשון, במפלגתו של הנשיא מקרון החליטו לאחד כוחות עם איחוד מפלגות השמאל – ונחושים לעשות הכול כדי למנוע מפלה חסרת תקדים שבה מפלגת הימין הקיצוני תזכה לרוב מוחלט באספה הלאומית, כלומר יותר ממחצית המושבים.

"לצאת להתקפה!", כך צוטט נשיא צרפת עמנואל מקרון ברויטרס, בכינוס חירום שערך עם שרי ממשלתו בעקבות המפלה הקשה בבחירות. מפלגת המרכז של הנשיא הצרפתי המשיכה את התבוסה שחוותה בבחירות לפרלמנט האירופי לפני כשלושה שבועות, וספגה כעת מכה נוספת לאחר שהפכה למפלגה השלישית בגודלה בצרפת.

ראש הממשלה הצרפתי, מטעמו של מקרון, גבריאל אטל, הודיע כבר ביום ראשון בערב כי מפלגתו תפעל לאיחוד כוחות עם השמאל במטרה למנוע את הנורא מכול מבחינתם – רוב מוחלט של הימין הקיצוני בפרלמנט. "מחוז אחר מחוז, לא נוותר על אף קול", הודיע אטל.

הבחירות לאספה הלאומית, הבית התחתון בפרלמנט בצרפת, מתנהלות ב-577 מחוזות הבחירה במדינה, כך שכל מחוז מעמיד נציג לאספה. בכל מחוז שבו אף אחד מהמועמדים לא השיג 50% לפחות בבחירות ביום ראשון – ייערך סיבוב שני ביום ראשון הקרוב. כל מועמד שקיבל 12.5% או יותר יכול להתמודד גם בסיבוב השני.

מרין לה פן, מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת (צילום: AP)
מרין לה פן, מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת|צילום: AP

התוכנית של מתנגדי הימין הקיצוני בצרפת היא להסיר את מועמדותם של כל המועמדים שאינם בעלי הסיכוי הטוב ביותר לנצח את מועמד הימין הקיצוני באותו מחוז. כך לדוגמה, אם מועמד מפלגתו של מקרון במחוז מסוים נחשב כבעל סיכויים נמוכים יותר לנצח לעומת מועמד השמאל – הוא יפרוש, ויביע בו את תמיכתו. כך מפלגת המרכז של מקרון תביע תמיכה במועמדים חזקים יחסית מהשמאל על חשבון מועמדיה שלה, ומפלגות השמאל יביעו תמיכה במועמדים החזקים של מפלגת המרכז על חשבון המועמדים שלה – הכול במטרה לנצח בכמה שיותר מחוזות את מועמדי מפלגת הימין הקיצוני.

מנהיג הימין הקיצוני בצרפת, ז'ורדן ברדלה (צילום: רויטרס)
מנהיג הימין הקיצוני בצרפת, ז'ורדן ברדלה|צילום: רויטרס

באופן טבעי, התוכנית הזאת זוכה ללא מעט ביקורת, שכן בין מפלגתו של הנשיא מקרון ועד השמאל הקיצוני בצרפת פעורה תהום אידאולוגית מהותית. רבים מעלים את הספק אם מצביעי מקרון יסכימו לצאת להצביע בסיבוב השני למועמד מאחת ממפלגות השמאל, ולהפך. בתוך כך, מנהיג הימין הקיצוני ז'ורדן ברדלה כבר פרסם תמונה ברשת X של מקרון לוחץ ידיים עם מנהיג השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון, במסגרת הקמפיין שלו להרתיע בוחרי מרכז מלהצביע למועמדי שמאל.

 

 

סקרים שונים חוזים כי לאחר הסיבוב השני של הבחירות, תזכה מפלגת ה-RN של מרין לה פן וז'ורדן ברדלה ל-300-250 מושבים. המספר הדרוש להשגת רוב מוחלט הוא 289. בכ-300 מחוזות בחירה מתוך 577 המחוזות בצרפת טרם הוכרעה ההצבעה, וב-160 מחוזות שתיערך בהם הצבעה חוזרת כבר נרשמה פרישה מצד המועמדים שהגיעו במקום השלישי בלבד, כחלק מהתוכנית של השמאל והמרכז.

ראש ממשלת צרפת גבריאל אטל (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת צרפת גבריאל אטל|צילום: רויטרס

לאורך עשרות שנים נחשבה מפלגת הימין הקיצוני, כיום בראשות מרין לה פן, למפלגת שוליים שרחוקה מהמיינסטרים הפוליטי. לה פן עמלה במרץ בשנים האחרונות להתנער מהתדמית האנטישמית שיצר אביה, ז'אן-מארי לה פן, מייסד המפלגה, שבעברו הורשע בין היתר בהכחשת שואה. כיום, לראשונה אי פעם, הפכה מפלגתה לגדולה ביותר, על רקע אג'נדה המקדמת סדר יום כלכלי וכזה שמתיימר לעסוק יותר בבעיות היום-יום הבוערות של האזרח הצרפתי. פרשנים רבים מסבירים את התבוסה הגדולה של מפלגתו של מקרון בתחושה של רבים מהצרפתים כי הוא פשוט לא עוסק מספיק בסוגיות הבוערות ביותר מבחינתם, כמו עליית המחירים וסוגיית ההגירה הבלתי חוקית במדינה.

כחלק ממאמציה של לה פן לפנות לקהלים גדולים יותר ולמתג מחדש את מפלגתה, היא הציבה בראש הרשימה שלה את ז'ורדן ברדלה, בן טיפוחיה הצעיר בן ה-28, שהפך לכוכב של הפוליטיקה הצרפתית בשנים האחרונות. ברדלה הבהיר כי הוא מתכוון להפוך לראש הממשלה הבא של צרפת בתנאי שמפלגתו תשיג רוב מוחלט בפרלמנט.