12 ימים עברו מאז שצה"ל חיסל ברובע הדאחיה בביירות את רמטכ"ל חיזבאללה פואד שוכר, ועדיין בישראל ובאזור ערוכים לקראת התגובה שמתעכבת. בינתיים, נראה כי יש גורמים פוליטיים בלבנון שלוחצים על חיזבאללה - להמתין עם התגובה לפסגה ביום חמישי הקרוב, שבה יחודשו שיחות המשא ומתן, כך דיווח היום (ראשון) עיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי.
סיקור שוטף ב-N12
- בראש של סינוואר ונסראללה: איך ישפיעו החיסולים ומה הצעד הבא
- נערכים לתגובה: מה שידוע ומה שטרם ברור לגבי האפשרות למתקפה
- דיווח: חיזבאללה עלול לתקוף את ישראל ללא תלות באיראן
- המסר הישראלי: אם נסראללה לא יירד מהעץ בקרוב – לא תהיה לנו ברירה אלא לפעול בלבנון
לפי הדיווח, ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי ושר החוץ עבדאללה בו חביב, דנו לאחרונה בעניין הפסגה הצפויה בחמישי, שבה המתווכות מתכוונות לחדש את השיחות העקיפות בין חמאס וישראל, בניסיון להביא להסכם הפסקת אש.
גורמים מדיניים בלבנון שצוטטו בעיתון ציינו כי רמת הלחץ האמריקני שמופעל על ראש הממשלה בנימין נתניהו תגבר בהדרגה, עד לפסגה ביום חמישי. "מיקאתי ובו חביב עוקבים מקרוב אחר המגעים המתנהלים במישור הבין-לאומי והערבי. מיקאתי עומד מדי יום בקשר עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי ומתואם עמו בכל כל עניין, בהתחשב בכך שלאחרון יש מנדט מחיזבאללה בכל הקשור להחזרת השקט לדרום לבנון". דיפלומטים מערביים הבהירו כי "ארה"ב ממשיכה במשא ומתן העקיף עם איראן, ולא הפסיקה אותו בצל הלחץ של האיומים האיראניים בתגובה לחיסול הנייה".
המקורות מקווים שאם המשא ומתן בין שני הצדדים יוביל להסכם הפסקת אש בחסות ערבית-בין-לאומית, "זה יפתח את הדלת לשלב חדש באזור שיוביל לארגון מחדש של מפת הדרכים שהממשלה שרטטה לעצמה ומאפשרת ללבנון להתכונן ליום הבא".
באשר לשאלה על ההתחייבות של חיזבאללה להגיב לחיסול שוכר, ציינו המקורות: "ההחלטה להגיב עומדת בעינה, אבל הם מעדיפים שחיזבאללה יחכה לחידוש השיחות, שאולי יובילו להפסקת אש שחיזבאללה התעקש עליה". הם הוסיפו כי "אותה עמדה חלה גם על איראן. אף אחד לא מבקש מחיזבאללה ומאיראן לוותר על תגובתן נגד ישראל, אלא להמתין עד לאחר שיתברר למה יוביל חידוש השיחות".
ברקע הציפייה לתגובה, מקור מדיני אמר לעיתון א-דיאר הלבנוני: "מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, היה ברור בנאומו לגבי התגובה הבלתי נמנעת לפשעים שביצע האויב, והיא צפויה להיות חריפה". לדבריו, יש כמה יעדים שמצויים בטווח הטילים של 'ציר ההתנגדות' בהם: "כל שדות התעופה, הנמלים והכור הגרעיני (בדימונה)". הוא הצביע על כך שהעיכוב בתגובה נובעת, בין היתר, "מלוחמה פסיכולוגית". אלא שכעת, "העיכוב הוא טקטי למקסום התוצאות במישור הצבאי, אך גם מבחינה פוליטית".
למרות שהעיתוי רחוק מלהיות ברור, לאחר שמועדים שונים עלו בבורסת התאריכים ולא התממשו, נשמעים פרשנים שמצביעים על כך שייתכן שתשעה באב עלול להיות מועד פוטנציאלי: כך למשל, גורמי מודיעין מערביים אמרו לסקיי ניוז בערבית בשבוע שעבר כי "לא מן הנמנע שאיראן וחיזבאללה יבחרו ביום העצוב ביותר בלוח השנה היהודי כדי להגיב לסדרת החיסולים של ישראל. זהו יום צום שנתי שמנציח אסונות בהיסטוריה היהודית, ובראשם חורבן מקדש שלמה. זה יגביר את ההשפעה הרגשית והפסיכולוגית, ועשוי לחזק את תחושות הפגיעות והפחד בתוך החברה הישראלית".