האזרחים באיראן מודאגים מאוד מהאפשרות שאיראן תתקוף את ישראל ותיפתח מלחמה נרחבת בין המדינות, ובעיקר מביעים כעס וחרדה על כך שאיש בממשלה בטהראן לא טורח לעדכן אותם בהתפתחויות. העיתון ניו יורק טיימס פרסם ציטוטים ושיחות עם אזרחים באיראן שמביעים את הדאגה מכך שהם עלולים להיפגע בצורה קשה מהסלמת המתיחות, ורבים שאומרים כי הם פשוט עצובים מכך שכל יום מתעוררים לחדשות רעות נוספות.

בזמן שאיראן נערכת לתקוף את ישראל בתגובה על חיסולו של איסמאעיל הנייה ב"עונש חמור", כפי שצוטט המנהיג ח'אמנאי וצוטטו בכירים נוספים, זה מעלה את הדאגות ברחוב האיראני. אתמול נסגרו משרדי ממשלה רבים בבירה טהראן וברחבי המדינה, ופורסמו אזהרות לחברות תעופה זרות בנוגע לטיסות בשמי איראן – מה שמיד העלה חשש בקרב רבים. למרות זאת, הרשויות הצדיקו את סגירת המשרדים בחום הכבד ששרר, ואת סגירת המרחב האווירי בתרגילים צבאיים שגרתיים.

נמל התעופה בטהראן (צילום: רויטרס)
נמל התעופה בטהראן|צילום: רויטרס

רבים מהתושבים לא מתרשמים מהטענות הרשמיות של הממשלה, על רקע האיומים החוזרים ונשנים של בכירים בממשלה האיראנית ובממסד הצבאי בנוגע לתקיפה בישראל. בולט מאוד הניתוק בין הרטוריקה האלימה לבין השאננות שמופגנת על ידי הרשויות ורבים מהתושבים בפועל – בציבור האיראני.

"אנחנו באפלה, מנסים לצפות בשידורי חדשות זרים באמצעות לוויין כדי להבין מה באמת קורה, מכיוון שהרשויות שלנו לא מספרות לנו כלום", אמרה לניו יורק טיימס מליהא, גמלאית בת 66 מטהראן. הממשלה באיראן לא פרסמה שום אזהרות או הנחיות לציבור בנוגע לתגובה אפשרית של ישראל – לאחר תקיפה של איראן. אין מרחבים מוגנים, לא מבוצעים תרגילי הגנה אווירית, אין אזהרות וקריאות לאגור מוצרי בסיס למקרה חירום, וניכר גם שאין שום תוכניות ייעודיות עבור בתי החולים והמרכזים הרפואיים במקרה של תקיפה ישראלית.

כרזה של הנייה ונשיא איראן ברחובות טהרן (צילום: AP)
ניסיון להגיב על חיסול הנייה, איראן, ארכיון|צילום: AP

"התשובה היא כלום, אפס", אמר אחסן, בן 41 מטהראן, בעל עסק מקומי. כאשר נשאל אם שמע על הנחיות בטיחות מיוחדות מהרשויות, אמר כי "חושבים על האזרחים באיראן רק לאחר המעשה". בינתיים, ברשתות החברתיות באיראן ניתן לזהות חרדה ובלבול.

"המצב הוא מעבר למה שאנחנו מוכנים לקבל", אמרה פריסה, אומנית בת 37 מטהראן. "אנשים רבים שמעולם לא רצו לעזוב את המדינה כעת חושבים על הגירה. כולם עצובים, תוקפנים ומודאגים". לא מעט מביעים דאגה מכך שתקיפה אפשרית של ישראל עלולה לפגוע בשירותים חיוניים כמו מים וחשמל.

השוק בטהראן, איראן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מוסטפא, מהנדס מחשבים בן 36 מהעיר ראשט בצפון-מערב איראן, ביקר את התמיכה של הממשלה במיליציות וארגוני טרור באזור, ואמר כי זה הציב את איראן בין הכוונות של ישראל. למרות זאת, הוא אומר שהוא לא מאמין כי צפויה מלחמה נרחבת בין ישראל ואיראן. "זה צפוי להיות משהו מרוחק ותתרכז בעיקר בהשמדת מטרות ספציפיות, אז אני לא מודאג מדי".

עוד אזרחים איראנים אומרים כי הם כבר מותשים רגשית מחודשים ארוכים של אירועים סוערים, שאמורים להספיק כדי לזעזע מדינה. בין השאר הם מציינים את פיגוע הטרור של דאעש בתחילת השנה באירוע האזכרה לקאסם סולימאני שגבה את חייהם של קרוב ל-100 בני אדם, שיגורי הטילים ההדדיים עם השכנה פקיסטן, הליכה על סף מלחמה ישירה עם ישראל וארה"ב, ומותם של הנשיא ושר החוץ בהתרסקות מסוק.

טהרן, איראן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מה שאנחנו יודעים ומה שלא על אפשרות למתקפה

עוד סוגיה שמעסיקה מאוד את האזרח האיראני היא המצב הכלכלי, ועל רקע המתיחות הנוכחית והחשש מהסלמה – הריאל האיראני ממשיך להיחלש מול הדולר ולהגיע לנקודות שפל חדשות. "פשוט נמאס לנו מלהתעורר כל בוקר לחדשות על עוד מישהו שמת, משהו שהתפוצץ, המחירים עלו ומהחשש שעולה כל כמה חודשים ממלחמה נרחבת", אמר בהדאד, בן 39 מטהראן, שמחזיק בעסק בתחום היבוא והיצוא, שלדבריו נפגע קשות מהמצב.

"אם מישהו רק יגיד מילה כמו 'היזהרו והיערכו', או 'הימנעו מלקפוץ למים בחוסר אחריות', ישר כולם יקפצו עליו ויאשימו אותו בתמיכה בציונים ובקשר עם אמריקה", כתב בטלגרם הרפורמיסט אחמד זיידאבאדי. אזרחים רבים שבים ומדגישים כי יותר משהם מעוניינים בתגובה נחרצת נגד ישראל, הם מעוניינים לשפר את מצבם האזרחי מבית – החל מהיחס של הרשויות לאזרחים בכלל ונשים בפרט, וגם לשפר את מצבם הכלכלי. הם מזכירים כי הצביעו לנשיא החדש מסעוד פזשכיאן שהבטיח לטפל בסוגיות פנימיות, בדגש על היחס לנשים.

נשיא איראן הנבחר פזשכיאן עם מפקדי משמרות המהפכה
נשיא איראן הנבחר פזשכיאן עם מפקדי משמרות המהפכה

בינתיים, בחסות כל המהומה והעימותים מול ישראל והמערב, איראן ומשטר האייתוללות ממשיך בשלו. ארגוני זכויות אדם דיווחו אמש כי איראן ביצעה ביום אחד הוצאה המונית להורג של 29 אסירים בשני בתי כלא סמוכים לטהראן. הבוקר הוצאו להורג באיראן עוד שבעה אסירים – מה שמביא את מספר המוצאים להורג ל-36 בפרק זמן של 24 שעות בלבד. בסך הכול הוצאו להורג באיראן ב-31 הימים האחרונים לפחות 94 בני אדם.