יותר מחודשיים לאחר הבחירות לאספה הלאומית בצרפת - הוכרזה אתמול (שבת) ממשלה חדשה בפריז. נשיא צרפת עמנואל מקרון, שנדרש לפרק זמן ממושך כדי להכריע על זהות ראש הממשלה וחבריה, נאלץ בסופו של דבר להסכים להסדר פשרה שגורר לא מעט ביקורת.

ממשלתו החדשה של מישל ברנייה זוכה לקואליציית מיעוט בלבד, עם פחות מהרוב הדרוש של 289 חברים באספה הלאומית. שניים משלושת הגופים הפוליטים הגדולים בצרפת, מפלגת הימין הקיצוני של מארין לה פן ואיחוד מפלגות השמאל - נשארו בחוץ - במה שממחיש יותר מכל את הקיטוב הפוליטי במדינה שהתחדד בבחירות האחרונות.

 מפלגת "הרנסנס" של מקרון היא אומנם הגדולה ביותר בקואליציה החדשה, אך ראש הממשלה ברנייה, שכיהן בעבר כנציג האיחוד האירופי במשא ומתן עם בריטניה על הסכם הברקזיט, מגיע דווקא ממפלגת הימין המתון "הרפובליקנים", מפלגתו של הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי. כעת, רבים מותחים ביקורת על ההחלטה של מקרון למנות ראש ממשלה מהימין. למרות זאת, הוא הצליח לשמור את תיק האוצר במפלגתו - עם מינויו של אנטואן ארמנד הצעיר (בן 33 בלבד).

שר החוץ החדש של צרפת ז'אן נואל בארו (צילום: רויטרס)
שר החוץ החדש של צרפת ז'אן נואל בארו|צילום: רויטרס

שר הפנים החדש יהיה ברונו רטאיו, איש מפלגת הרפובליקנים, ואילו במשרד ההגנה יישאר סבסטיאן לקורנו, שר ההגנה מתקופת ראש הממשלה גבריאל אטל. מינוי מעניין מגיע מתחום הממונה על היחסים עם אירופה במשרד החוץ - עם מינוי בנג'מין חדד, יהודי פרו-ישראלי.

 

 

הרכבת הממשלה הנוכחית ארכה פרק זמן ארוך במיוחד, וכעת עולה השאלה אם היא בכלל תקבל את אישור ואמון הפרלמנט. מעצם היותה ממשלת מיעוט, היא חייבת לקבל גם אישור ממפלגות האופוזיציה, בראשות לה פן, מנהיג השמאל הקיצוני מלנשון ומנהיגי שמאל נוספים, או לכל הפחות הימנעותם בשתיקה. ההערכה היא כי לגורמי האופוזיציה יהיה אינטרס לשמור את קיומה של הממשלה, שתלויה בהם מאוד - כדי לסחוט הישגים פוליטיים שונים.