צבא אוקראינה ממשיך ומעמיק את הפלישה שלו לרוסיה, כמעט שבועיים מאז תחילת המתקפה חסרת התקדים במחוז קורסק. לפי כוחות הצבא האוקראיני, עד עתה נכבשו לפחות 82 יישובים רוסיים בשטח של כ-1,150 קמ"ר. גם היום (ראשון), צבא רוסיה לא מצליח להתמודד עם הפלישה האוקראינית, גם לאחר שהסיט יותר מ-5,000 חיילים משדה הקרב בשטח אוקראינה.

הפלישה של אוקראינה לרוסיה - סיקור N12

בוול סטריט ג'ורנל נכתב כי אוקראינה הצליחה לכבוש בשטח רוסיה שטח הדומה בגודלו לשטח שכבשה רוסיה באוקראינה במהלך שנת 2024. ביום שישי ניכר כי אוקראינה התקדמה שלב נוסף בלחימה במחוז קורסק – עם מגמה מובהקת לכיוון מערב מהשטח שבו היא שולטת כעת.

 

 

מקורות רוסיים דיווחו כי צבא אוקראינה השמיד לפחות גשר אחד על נהר סיים במחוז קורסק, סמוך לעיירה גלושקובו. בכך, הצליחו הכוחות האוקראיניים לנתק את העיר מעומק רוסיה, למנוע הגעת תגבורת לאזור ולחילופין למנוע מהמקום פינוי. במקביל, על פי כמה דיווחים, במקום הושבתו שירותי תקשורת בסיסיים.

בוול סטריט ג'ורנל פורסם דיווח מקיף על ההכנות המוקפדות של אוקראינה לקראת הפלישה לרוסיה ב-6 באוגוסט. במשך תקופה ארוכה ריכז צבא אוקראינה כוחות באזור סמוך לגבול – וביום הפלישה הם הצליחו לחדור ולהתקדם במהירות גדולה וכמעט ללא שום התנגדות מצבא רוסיה וכוחות ההגנה המקומיים.

הלחימה במחוז קורסק ברוסיה (צילום: AP)
הלחימה במחוז קורסק ברוסיה|צילום: AP
הלחימה במחוז קורסק ברוסיה (צילום: AP)
הלחימה במחוז קורסק ברוסיה|צילום: AP

לאורך שבועות ארוכים תקף צבא אוקראינה במחוז קורסק, בין השאר באמצעות כטב"מים – כהכנה לקראת הפלישה. בחסות מבצע תקיפות הכטב"מים המסיביות של אוקראינה ביעדים שונים ברוסיה בחודשים האחרונים, יעדים רבים הותקפו במחוז קורסק לקראת הפלישה, ובעיקר עמדות תשתית, תקשורת ואנרגיה. בעקבות זאת, היכולת של צבא רוסיה להתמודד בהצלחה בזמן אמת עם הפלישה נבלמה כמעט לחלוטין.

מפת הלחימה ברוסיה ובאוקראינה
מפת הלחימה ברוסיה ובאוקראינה

לצד הפגיעה בתשתיות של צבא רוסיה ערב הפלישה, כוחות צבא אוקראינה הפעילו אמצעי לוחמה אלקטרוניים רבים במהלך הפלישה. לצד הכוחות התקדמו גם יחידות הגנה אווירית, מה שהגביל מאוד את אחת היכולות המרכזיות של רוסיה לבלום את המתקפה – באמצעות מטוסי ומסוקי קרב. ביום הראשון לפלישה הושמדו לפחות שני מסוקי קרב של רוסיה שניסו להגיע לבלום את ההתקדמות.

הלחימה במחוז קורסק ברוסיה (צילום: AP)
הלחימה במחוז קורסק ברוסיה|צילום: AP
יותר מ-100 חיילים רוסים שנפלו בשבי במחוז קורסק (צילום: AP)
יותר מ-100 חיילים רוסים שנפלו בשבי במחוז קורסק|צילום: AP

בשל הקושי הרוסי לתקוף את הכוחות הפולשים באמצעות מטוסי ומסוקי קרב, עבר צבא רוסיה להתמודד עם הפלישה באמצעות אחד האמצעים האלימים ביותר שלו – פצצות גלישה. מדובר בפצצות שיכולות להגיע למשקל של עד שלושה טון – המוטלות ממטוסי במרחק של עשרות ק"מ, מה שמקטין את הסכנה לפגיעה בהם. חיילים בצבא אוקראינה סיפרו כי הרוסים הטילו פצצות גם על הערים והיישובים שלהם, ולא חששו להשמיד אותם כמעט לחלוטין. שלושה ימים לאחר הפלישה ביצע צבא אוקראינה מתקפת כטב"מים מסיבית על בסיס חיל האוויר בליפטסק, מצפון לעיר וורונז'. מקור אוקראיני אמר לוול סטריט ג'ורנל כי בתקיפה הושמדו מאות פצצות גולשות – כחלק מהמאמץ לבלום את יכולות ההתגוננות של רוסיה.

עוד עולה כי צבא אוקראינה איגף את מרבית היישובים שכבש, נמנע בחלק מהמקרים מקרבות ישירים עם הכוחות המגינים באזור – וכך הצליח להתקדם בקצב מהיר יחסית, תוך לקיחת חיילים רוסים רבים בשבי. מקורות אוקראיניים דיווחו כי צבא אוקראינה הצליח לשבות יותר מ-2,000 חיילים רוסיים בפחות משבועיים של לחימה בשטח רוסיה. בניגוד למלחמה בשטח אוקראינה, בקרבות בשטח רוסיה נלחמים חיילים רוסים בשירות סדיר, כבני 18 בלבד. רבים מהם נפלו בשבי.

הנזק במחוז קורסק ברוסיה בעקבות הפלישה של אוקראינה (צילום: reuters)
הנזק במחוז קורסק ברוסיה בעקבות הפלישה של אוקראינה|צילום: reuters
הנזק במחוז קורסק ברוסיה בעקבות הפלישה של אוקראינה (צילום: reuters)
הנזק במחוז קורסק ברוסיה בעקבות הפלישה של אוקראינה|צילום: reuters

העובדה שרבים מהשבויים הם חיילי חובה סדירים רוסים צעירים, שעל פי החוק אינם רשאים להילחם באוקראינה מכיוון שההגדרה הרשמית היא מבצע צבאי ולא מלחמה, הופכת את הסיטואציה לקשה ומורכבת במיוחד עבור פוטין וההנהגה הרוסית. היחס לחיילי חובה צעירים ברוסיה הוא מחמיר יותר מלמגויסים מבוגרים יותר – ונפילתם של רבים מהם בשבי עלולה ליצור מצוקה לא מבוטלת וביקורת עזה בקרב הציבור.

בארה"ב שבים ומדגישים כי לא היה להם מידע מקדים על כוונתה של אוקראינה לפלוש לשטח רוסיה, ומדגישים כי אינם מספקים לקייב מודיעין מדויק בשטח רוסיה. בוושינגטון דבקים בסירובם לאפשר לצבא אוקראינה להשתמש בטילים ארוכי-טווח נגד מטרות בעומק רוסיה, למשל נגד בסיסי אוויר שמהם משוגרות מתקפות לשטח אוקראינה.

הפלישה של צבא אוקראינה לרוסיה (צילום: רויטרס)
הפלישה של צבא אוקראינה לרוסיה|צילום: רויטרס
כוחות צבא אוקראינה בלחימה סמוך לגבול עם רוסיה (צילום: reuters)
כוחות צבא אוקראינה בלחימה סמוך לגבול עם רוסיה|צילום: reuters

אתמול דווח בוושינגטון פוסט כי רוסיה ואוקראינה היו אמורות להיפגש החודש לשיחות משא ומתן עקיף בדוחה שבקטאר. על פי הדיווח, שני הצדדים תכננו להסכים על הפסקת התקיפות ההדדיות על מתקני אנרגיה, אולם הפלישה של אוקראינה לרוסיה הורידה את השיחות מהפרק. זו הפעם הראשונה במשך יותר משנתיים שבה מדווח כי רוסיה ואוקראינה הביעו נכונות להיכנס למשא ומתן, גם אם לא על סיום כולל של המלחמה.