המנהיגים בישראל שהורו על חיסולו של בכיר חמאס איסמאעיל הנייה בסוף חודש יולי בטהראן לא ציפו שהדבר יגרור איומים בתקיפה ישירה של איראן על ישראל, כך דווח הלילה (בין שני לשלישי) בוושינגטון פוסט. דיוויד איגנשיוס, הפרשן הבכיר של העיתון, כתב כי גורמים רשמיים בארה"ב חשבו שבישראל לא ציפו להיות מאוימים במתקפה ישירה, מכיון שהחיסול בוצע באמצעות מטען שהוטמן בחדרו של הנייה, לכאורה מבלי להותיר טביעות אצבע.

בארה"ב ממשיכים בפריסת ועיבוי הכוחות במזרח התיכון לקראת אפשרות של מתקפה, שעל פי מרבית ההערכות צפויה להתרחש בזמן הקרוב. אתמול דווח כי הוחלט לשלוח גם את ספינת המלחמה האמריקנית USS Laboon למזרח הים התיכון, לאחר שהוצבה בימים האחרונים בים סוף. במקביל, בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי נושאת המטוסים האמריקנים אברהם לינקולן הפליגה אתמול מדרום לסין, ויידרש לה עוד שבוע לפחות להגיע לאזור, למרות ששר ההגנה אוסטין הורה להאיץ את התקדמותה.

ח'אמנאי בהלווייתו של הנייה (צילום: reuters)
ח'אמנאי בהלווייתו של הנייה|צילום: reuters

בדיווח נוסף, נכתב אמש בוושינגטון פוסט כי איראן העבירה לארגוני הטרור הנתמכים על ידה את המסר כי התקיפה שלה בישראל צפויה להיות מוגבלת. גורם המקורב לחיזבאללה ומעורה בפרטי השיחות בין טהראן לביירות אמר כי באיראן חוששים שתקיפה גדולה ונרחבת שלהם בישראל עלולה להצית מלחמה רחבה - תרחיש שהם מעוניינים להימנע ממנו. במקרה של מלחמה רחבה, חוששים בטהראן, ישראל וארה"ב עלולות לנצל זאת כדי לתקוף את מתקני הגרעין ולפגוע בתוכנית הגרעין האיראנית.

מקור במיליציות הפרו-איראניות בעיראק אמר לוושינגטון פוסט כי הם הוצבו בכוננות גבוהה לקראת אפשרות של מתקפה, בדגש על מתקפה משולבת על ישראל שתצא לפועל מכמה חזיתות במקביל. על פי דיווחים נוספים, המיליציות בעיראק ובסוריה נערכות לבצע במקביל מתקפות על בסיסי צבא ארה"ב באזור, כדי לפגוע ביכולת של הכוחות האמריקניים לסייע בסיכול מתקפה לעבר ישראל.

נושאת המטוסים אברהם לינקולן (צילום: US Navy)
נושאת המטוסים אברהם לינקולן|צילום: US Navy

במקביל להיערכות לתגובת נגד, שר הביטחון גלנט עדכן אתמול את שר ההגנה האמריקני אוסטין כי התגובה הישראלית לא תביא למלחמה כוללת. בצל ההתחייבות הזו של גלנט, מופעל לחץ בין-לאומי כבד על איראן "לרדת מהעץ". אמש, ארה"ב, צרפת, בריטניה, גרמניה ואיטליה פרסמו הצהרה משותפת שבה הביעו תמיכה בהגנה של ישראל מפני התקפה של איראן, וקראו לבלום את האיומים למתקפה בשל הנסיבות החמורות הכרוכות בכך.

אתמול בפרט וביממות האחרונות בכלל, הקהילה הבין-לאומית מנסה להפעיל לחץ כבד על איראן להימנע ממתקפה על ישראל. ראש ממשלת בריטניה סטארמר וקנצלר גרמניה שולץ שוחחו אתמול עם נשיא איראן פזשכיאן, וניסו לשכנע אותו שלא לתקוף. למרות זאת, ההערכה כי מידת השפעתו של הנשיא האיראני החדש, שלא נהנה מקשרים טובים בלשכת המנהיג העליון ובקרב בכירי משמרות המהפכה, היא נמוכה - ולא צפויה להביא לשינוי ניכר באופי התקיפה.

המנהיג העליון של איראן והנשיא מסעוד פזשכיאן (צילום: רויטרס)
המנהיג העליון של איראן והנשיא מסעוד פזשכיאן|צילום: רויטרס

דובר צה"ל עדכן אתמול כי אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף, והוסיף: "ערוכים במוכנות שיא בהתקפה ובהגנה. עוקבים בדריכות אחר תמונת המצב המבצעית, נעדכן בתמונה כשנדע וכשנוכל - מוקדם ככל הניתן וזאת מבלי לתת לאויבינו יתרון מודיעיני או מבצעי. עושים את כל המאמצים להכין את הציבור מראש ולאפשר המשך שגרה לצד שמירה על דריכות ומוכנות". 

ירי טילים (צילום: AP)
ירי טילים|צילום: AP

גם שר הביטחון גלנט התייחס אתמול לכוננות השיא שבה ישראל נמצאת: "אנחנו בימים של דריכות וכוננות, האיומים מטהראן ומביירות עלולים להתממש וחשוב להסביר לכולם שמוכנות, היערכות וכוננות הן לא מילים נרדפות לפחד ופאניקה, אנחנו בדריכות ובכוננות. בימים האחרונים אנחנו מקדישים את הזמן שלנו גם לחיזוק ההגנה וגם ליצירת אפשרויות התקפיות בתגובה, גם כיוזמה אם יידרש - בכל מקום ובכל אזור, כשהיעד המרכזי הוא הגנה על אזרחי מדינת ישראל".